Categorii Însemnări

Dragonul de gheață, un altfel de film pentru copii

de Sînziana Popescu
Stop-cadru cu fața eroului din "Dragonul de geață" - Mik
Stop-cadru cu fața eroului din "Dragonul de geață" - Mik
Mik, viking la 11 ani

A început Kinodiseeaaaaaaaa! Știu că, de fapt, a început de vineri, dar cum noi nu putem să ajungem la filme decât în weekend, pentru noi a început azi. Mai precis la 10 dimineața, când am aterizat la un film suedez de vis – „Isdraken” („Dragonul* de gheață”), în regia lui Martin Hogdahl.

A fost o bucurie să văd că se mai fac filme și pentru copii și adolescenți, nu numai pentru părinții lor, și vă sfătuiesc să încercați să ajungeți măcar la unele dintre ele. Festivalul mustește de producții europene, adică de filme altfel decât filmele de familie americane cu care v-ați obișnuit deja și de care cred (sper!) că mulți dintre voi v-ați și săturat până-n gât.

Logline-ul filmului văzut de noi dimineață sună cam așa: „În căutarea plină de aventuri a unui nou cămin, Mik, un băiat de 11 ani, descoperă balenele, își face prieteni neobișnuiți, se îndrăgostește pentru prima dată și pornește într-o nouă călătorie pe un dragon de gheață.”

Stop-cadru cu fața eroului din "Dragonul de geață" - Mik
Așa (se) iubesc copiii. Cu flori cu capete de mort și muzică gangsta.

Cam asta e, însă ce mi-a plăcut a fost că deși în film nimic n-a fost „by the book”, nimic nu a fost greșit. În primele zece minute se pronunță cuvântul „penis”, eroul provine dintr-o familie disfuncțională, cu un tată alcoolic, dar care îl iubește, și un frate delicvent, care va avea grijă de el până când va ajunge la închisoare. După o vreme, puștiul e plasat unei familii care-și construise afacerea punând țâncii adoptați la muncă și așa mai departe…

Cei patru mici eroi în sania lor neobișnuită
Cei patru mici eroi pornind la drum cu… Dragonul de gheață.

Nu vă spun tot, dar vreau să vă asigur că filmul, deși pare un fel de Oliver Twist, are la bază un scenariu scris cu un umor nebun – au fost momente în care am râs în hohote – și cu multă, foarte multă poezie. M-am bucurat că am făcut un efort și ne-am trezit azi atât de devreme, a meritat.

* O aluzie la vechile corăbii ale vikingilor, numite și Drekar, din cauza prorelor sub forma unor capete de dragon.

 

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

2 comentarii la “Dragonul de gheață, un altfel de film pentru copii

  1. Este foarte plăcut să vezi că unii dintre noi sunt capabili să impresioneze prin orice chiar ÅŸi de mici. DeÅŸi am încă pe pe atât ca vârstă, sunt de părere că e un film simpatic, atât de simpatic încât cred că îl voi urmări ÅŸi eu. MulÅ£umesc pentru review.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *