Categorii Jocuri simple și activități

Maroco / Mikado

de Sînziana Popescu

Nu știu cum e vremea pe la voi, dar la noi, în București, e primăvară în toată regula. E atât de frumos afară, de-ți vine să zburzi prin parc cât e ziua de lungă. Din păcate însă nici ziua nu mai e așa de lungă, iar soarele care-ți zâmbește atât de îmbietor la fereastră e unul cu… dinți. Din cauza asta, chiar dacă vă plimbați o oră-două prin parc, până și năzdrăvanul tău va fi de acord că frigul e greu de suportat atunci când nu poți avea parte de o bulgăreală pe cinste sau nu poți construi un om de zăpadă.

MikadoȘi atunci, ce ar fi de făcut în zilele fără de nea? Nimic nu pare mai potrivit decât un joc liniștit la gura sobei. Pentru săptămâna asta ne-am gândit la jocul bețigașelor. În copilăria noastră se numea Maroco, din câte îmi amintesc, iar bețigașele erau din plastic de toate culorile.

Acum băiețelul meu, Matei, a primit de la Moș Crăciun un astfel de joc, dar se numește altfel – Mikado. Bețigașele lui Matei al meu sunt din lemn și au diverse însemne roșii, galbene și albastre, dar regulile jocului, așa cum ne așteptam, au rămas aceleași.

Număr de participanți: 2, maximum 3 pentru un set de 60 de bețigașe. Se poate juca și în mai mulți, dar așa se termină prea repede și nu mai apuci să te distrezi cum se cuvine. Dacă ai mai mult de trei copii și vrei și tu să joci alături de ei, folosiți două pachete: 120 de bețigașe!

Mikado în pumnDescriere: Bețigașele se strâng în pumn, se bat bine și se lasă brusc să cadă pe masă (sau pe orice altă suprafață tare, fără denivelări). Apoi participanții vor încerca să scoată pe rând cât mai multe bețigașe din morman, dar în așa fel încât să nu miște nici unul dintre bețele vecine celui pe care trebui să-l scoată. Uneori, extragerea unui bețigaș din grămadă poate dura minute în șir. În asta constă dificultatea, dar și farmecul jocului! După ridicarea primului bețigaș, acesta poate fi folosit pentru ridicarea altora. Cu toate acestea, cel mai ușor se ridică bețigașele prin apăsarea pe vârful ascuțit.

Precizia este extrem de importantă. Dacă vreunul dintre bețigașe se mișcă, jucătorul care a încercat să-l extragă trebuie să abandoneze tura respectivă și să lase locul altuia mai bun. Jocul continuă până când sunt extrase toate bețigașele de pe masă.

La sfârșit se face socoteala, în funcție de marcajele colorate de pe bețigașe. Acestea au diferite valori, caree vă sunt indicate în prospectul atașat. Este declarat învingător jucătorul care a strâns punctajul cel mai mare.

Distracție plăcută!

Andilandi crede că jocul le va prinde bine mai ales copiilor de peste 5-6 anișori, care îndeobște nu prea au răbdare.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

7 comentarii la “Maroco / Mikado

    1. Noi am făcut aÅŸa: ne-am uitat care culori (sau modele de culori, la unele variante ale jocului) sunt mai rare ÅŸi le-am dat valorile cele mai mari. Apoi, pe măsură ce culorile deveneau mai comune, le dădeam valori mai mici. Valorile respective pot fi multipli de 10 sau altele, cât să le calculaÅ£i mai uÅŸor.

    2. Păi cele cu 5 liniuțe au 5 puncte, cele cu 3 liniuțe au 3 puncte, spirala are 20 de puncte, bețele cu 2 liniuțe au 2 puncte, iar cele cu albastru, roșu, albastru au câte 5 puncte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *