Categorii Jocuri simple şi activităţi

Maroco / Mikado

de Sînziana Popescu

Nu ştiu cum e vremea pe la voi, dar la noi, în Bucureşti, e primăvară în toată regula. E atât de frumos afară, de-ţi vine să zburzi prin parc cât e ziua de lungă. Din păcate însă nici ziua nu mai e aşa de lungă, iar soarele care-ţi zâmbeşte atât de îmbietor la fereastră e unul cu… dinţi. Din cauza asta, chiar dacă vă plimbaţi o oră-două prin parc, până şi năzdrăvanul tău va fi de acord că frigul e greu de suportat atunci când nu poţi avea parte de o bulgăreală pe cinste sau nu poţi construi un om de zăpadă.

MikadoŞi atunci, ce ar fi de făcut în zilele fără de nea? Nimic nu pare mai potrivit decât un joc liniştit la gura sobei. Pentru săptămâna asta ne-am gândit la jocul beţigaşelor. În copilăria noastră se numea Maroco, din câte îmi amintesc, iar beţigaşele erau din plastic de toate culorile.

Acum băieţelul meu, Matei, a primit de la Moş Crăciun un astfel de joc, dar se numeşte altfel – Mikado. Beţigaşele lui Matei al meu sunt din lemn şi au diverse însemne roşii, galbene şi albastre, dar regulile jocului, aşa cum ne aşteptam, au rămas aceleaşi.

Număr de participanţi: 2, maximum 3 pentru un set de 60 de beţigaşe. Se poate juca şi în mai mulţi, dar aşa se termină prea repede şi nu mai apuci să te distrezi cum se cuvine. Dacă ai mai mult de trei copii şi vrei şi tu să joci alături de ei, folosiţi două pachete: 120 de beţigaşe!

Mikado în pumnDescriere: Beţigaşele se strâng în pumn, se bat bine şi se lasă brusc să cadă pe masă (sau pe orice altă suprafaţă tare, fără denivelări). Apoi participanţii vor încerca să scoată pe rând cât mai multe beţigaşe din morman, dar în aşa fel încât să nu mişte nici unul dintre beţele vecine celui pe care trebui să-l scoată. Uneori, extragerea unui beţigaş din grămadă poate dura minute în şir. În asta constă dificultatea, dar şi farmecul jocului! După ridicarea primului beţigaş, acesta poate fi folosit pentru ridicarea altora. Cu toate acestea, cel mai uşor se ridică beţigaşele prin apăsarea pe vârful ascuţit.

Precizia este extrem de importantă. Dacă vreunul dintre beţigaşe se mişcă, jucătorul care a încercat să-l extragă trebuie să abandoneze tura respectivă şi să lase locul altuia mai bun. Jocul continuă până când sunt extrase toate beţigaşele de pe masă.

La sfârşit se face socoteala, în funcţie de marcajele colorate de pe beţigaşe. Acestea au diferite valori, caree vă sunt indicate în prospectul ataşat. Este declarat învingător jucătorul care a strâns punctajul cel mai mare.

Distracţie plăcută!

Andilandi crede că jocul le va prinde bine mai ales copiilor de peste 5-6 anişori, care îndeobşte nu prea au răbdare.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercaţi” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noştri o cunosc şi drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

7 comentarii la “Maroco / Mikado

    1. Noi am făcut aşa: ne-am uitat care culori (sau modele de culori, la unele variante ale jocului) sunt mai rare şi le-am dat valorile cele mai mari. Apoi, pe măsură ce culorile deveneau mai comune, le dădeam valori mai mici. Valorile respective pot fi multipli de 10 sau altele, cât să le calculaţi mai uşor.

    2. Păi cele cu 5 liniuțe au 5 puncte, cele cu 3 liniuțe au 3 puncte, spirala are 20 de puncte, bețele cu 2 liniuțe au 2 puncte, iar cele cu albastru, roșu, albastru au câte 5 puncte.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.