Categorii Fără categorie

De văzut: România – din primăvară până în iarnă

de Dan Mihu

De ce am ales acest scurt clip video? Nu doar pentru că e scurt. Aceasta poate fi o calitate doar în cazul unui film prost. Adevărul e că nu mi-am dat seama de la prima vizionare de ce mi-au plăcut aceste câteva secvențe. Așa că m-am mai uitat încă o dată. Și m-am prins: e o Românie aproape perfectă. Ca aia din bancul cu „frumoasă țară avem, păcat că-i locuită!”.

Acum, lăsând gluma la o parte, este remarcabil faptul că nu se văd mașini pe drumurile patriei, cu excepția unui autobuz, o „rată” înzăpezită. Și nu se aud voci sau, oricum, nimic altceva care să poată fi decelat ca limbaj… E reconfortant.

M-a mai șocat imaginea acelor troițe părăsite, ce reveneau obsesiv. Revederea lor a fost zguduitoare, m-a transportat instantaneu în trecut. Vă rog să nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic nici cu obiceiul locului, nici cu ideea de troiță. Ba chiar, de câteva ori mi-am găsit adăpostul într-una dintre ele. Cu toate acestea, copil fiind m-am întrebat, nu o dată, ce-or fi avut oamenii cu Iisus, de l-au răstignit stingher prin diverse astfel de cuști zgribulite, lăsându-l acolo peste noapte, în bătaia tuturor vânturilor, învăluit în beznă? Bine, recunosc, nu chiar cu cuvintele astea, dar ați prins ideea.

Pe de altă parte, drumurile alea desfundate și vadul pârâului străbătut de capre mi-au adus aminte de ulițele lăturalnice ale satelor prin care treceam când mergeam în aplicație, în armată. Sau de drumețiile cu părinții (și/sau bunicii) pe valea Ștezii, în vacanțele de vară. Sau de o cursă enduro, la Tilișca, acum vreo doi ani. Sau de rătăcirea prin zona Râșnovului, astă vară. Oh, oameni buni, ce drum prost! Și nici picior de om în satele prin care treceam. Mai vreau o dată. Când spuneați că vine vacanța aia?

Ei, până atunci să stingem lumina. Filmul, vă rog:


Un film de amzakei | YouTube

Portretul autorului

este un blajin de pe Celălalt Tărâm. Sau măcar încearcă.

Alte pagini semnate de Dan Mihu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *