Categorii Calendar

9 martie: Mucenicii

Sărbătoarea creștină a celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat sărbătoarea tradițională românească „Mucenicii” sau „Măcinicii”.

Povestea – Ziua de 9 martie este ziua în care Biserica Ortodoxa îi sărbătorește pe cei 40 de Mucenici, adică pe cei 40 de martiri creștini uciși în cetatea Sevastiei la începutul creștinismului. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Aflând despre credința lor, guvernatorul Armeniei, pe numele său Agricolae, i-a obligat să se închine idolilor. Ei au refuzat, așa că au fost aruncați în închisoare, unde au fost bătuți și schingiuiți timp de opt zile. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. În aceea noapte, se povestește că s-au petrecut mari minuni, apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și patruzeci de cununi strălucitoare s-au coborât deasupra capetelor mucenicilor. Văzând aceasta, guvernatorul a poruncit ca ei să fie scoși din lac și lăsați să moară pe câmp, după ce le-a zdrobit fluierele picioarelor, pentru ca să nu poată fugi.

Datini agricole străvechi

În această zi, în vremuri vechi, în toate comunitățile rurale exista obiceiul de a se scoate plugul la arat. Toate plugurile din sat se aliniau pe islaz, unde, în fața mulțimii adunate acolo, era chemat preotul care făcea o slujbă de sfințire a apei și de stropire a fiecărui plug în parte. După împlinirea acestui ritual, plugarii mergeau pe câmpul ce trebuia arat și trăgeau doar o brazdă simbolică, după care se ospătau pe brazdă și eliberau și hrăneau și animalele de la car. Din păcate acest „obicei al plugului” a dispărut azi, pentru că tractorul a luat locul carelor cu boi sau cai.

În această zi, se curăță gospodăria, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, „pentru a aduce căldura din casă și afară”. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se respectă numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: se lovește pământul cu bâte sau maiuri, se rostesc descântece, „pentru ca să iasă căldura și să intre gerul”, iar copiii sar peste foc.

Colaci moldoveneșiSimbolistică, superstiții, obiceiuri

În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți  „mucenici” sau „brădoși”.

Se consideră că dacă plouă în această zi, va ploua și de Paști; dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor; dacă îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Obiceiul de căpătâi care mai persistă încă în Moldova și în sudul țării este acela că femeile să coacă ori să fiarbă în ziua de 9 martie patruzeci de figurine din aluat, numite „sfințișori” sau „mucenici”. Mucenicii sunt preparați din aluat dospit și au forma cifrei opt, care este considerată cifra echilibrului cosmic. După ce sunt scoși din cuptor, ei se ung cu miere de albine și se presară din belșug cu nucă pisată, după care se împart, pentru sufletul morților. Numărul lor trebuie să fie de 40 sau 44. Acest obicei este specific zonei Moldovei, de aceea mucenicii se numesc mucenici moldovenești”. În Oltenia se păstrează pentru colăcei aceeași formă antropomorfică, a cifrei opt, dar sunt mai mici și se fierb în zeamă dulce, în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Aceștia sunt „mucenici oltenești”. În zona Ardealului nu există acest obicei al mâncatului de mucenici în această zi.

O altă tradiție din această zi este ca bărbații să bea 40 de pahare de vin sau de țuică pentru ca să fie sănătoși tot anul.  Simbolic, vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinți mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca măcar să guste vin în această zi de 9 Martie, sau să fie stropiți cu vin, pentru putere de muncă peste an.

Dacă în ziua de 8 martie femeile au o zi a lor, ziua de 9 Martie, ziua Mucenicilor, poate fi considerată în tradiția românească ziua bărbaților.

Portretul autorului

este un tip mereu vesel și pus pe treabă. Spre bucuria noastră, a acceptat cu plăcere să îngrijească acest site, ca un grădinar priceput ce se află...

Alte pagini semnate de Blajinul Ion pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *