Categorii Rețete de-ale noastre

Anyone can cook…

de Sînziana Popescu
Remy
…but only the fearless can be great.

Pornind de la filmulețul „Ratatouille„, care a rămas „the one” în topul preferințelor familiei noastre în materie de filme Disney, care ne-a inspirat și ne-a dat curaj să încercăm, am reînviat această mică rubrică a site-ului nostru în speranța că ne vom distra copios, că îi vom amuza și pe alții și, de ce nu, poate îi vom convinge pe unii dintre cititorii noștri să ne calce pe urme. Ni s-a părut un mod haios de a petrece mai mult timp împreună. Dacă aveți și alte idei ori rețete, vă rugăm să ne scrieți.

Așadar, în rolurile principale… Chef mami – Remy, Matei – Linguini. Sau viceversa? Nici nu mai știm.

Pentru început, Matei s-a gândit să o luăm ușurel și să începem cu o rețetă simplă, dar delicioasă, una dintre preferatele lui: plăcinta cu mere. Așa că ne-am blindat cu instrumente (cu o tavă Tefal cu diametrul de 33 cm , un fund de lemn, un bol mare, o sită, un pahar și un făcăleț), am făcut ordine în bucătărie, ne-am echipat adecvat și am purces la drum.

Plăcinta cu mere

Matei îți spune: De ce ai nevoie?

Pentru aluat ai nevoie de:

400 gr de făină
5 linguri de zahăr
1/4 linguriță sare
250 gr unt tăiat cubulețe
70 gr ulei vegetal, noi am folosit ulei de măsline extra virgin
120 ml apă foarte rece, cât să se lege aluatul
1 ou
Pentru umplutură ai nevoie de:
10 mere mari, soi ionatan
1 linguriță de scorțișoară
5 linguri de zahăr
Matei îți arată: Cum prepari aluatul?
Într-un bol pui făina, zahărul și sarea și amesteci bine. Apoi adaugi untul și uleiul, amestecând în continuare și lucrând repejor până obții un aluat nu foarte tare. Treptat, adaugi apa rece (poți adăuga și puțină făină în plus, după ochi) și amesteci până ce compoziția se desprinde cu ușurință de pereții vasului, chiar dacă încă nu este suficient de compactă.
În final, pui aluatul într-o folie de plastic și îl lași la frigider timp de 30 minute, până la o oră.

Matei te sfătuiește:
Nu uita să aprinzi cuptorul!

Între timp, cât aluatul stă la frigider, trebuie să te ocupi de două lucruri: să dai drumul la cuptor și să prepari compoziția. Nu uita să dai drumul la cuptor acum, de preferință pe maximum, altfel te vei trezi peste 30 de minute că e gata placinta ta, dar vei fi nevoit să o vâri într-un cuptor rece, în care chiar dacă o vei ține la temperatura optimă și în intervalul de timp indicat în rețetă tot nu se va coace bine.

Matei te învață: Cum prepari compoziția?
Mai întâi, speli bine merele, le decojești și le tai în feliuțe groase 1-2 cm. Apoi le pui într-o sită, cu un pahar dedesubt și presari pe ele zahărul și scorțișoara. Poți să bei sucul care se va scurge în paharul de sub sită – e delicios și n-ai nevoie de el în cuptor.
Matei te descurcă: Cum le aranjezi în tavă?
După ce s-au scurs cele 30 de minute, scoți aluatul din frigider și îl împarți în două: o bucată mare (3/4) și una mai mică.
Pui făină pe fundul de lemn și pe făcăleț apoi întinzi uniform bucata mai mare până obții un cerc cu diametru aproximativ egal cu al tăvii. Nu te necăji dacă n-a ieșit exact la fel, marginile de aluat rămase îți vor fi și ele de folos.
Tava, chiar dacă e neaderentă, trebuie unsă cu margarină (sau unt) și tapetată cu făină. Apoi așezi cu grijă aluatul, compoziția de mere și întinzi foaia mai subțire deasupra. Unește cu grijă marginile, în așa fel încât puținul suc de mere care nu s-a scurs în pahar să nu o facă acum în cuptor. Poți bate un ou ca să ungi cu el partea de deasupra a plăcintei. În final, crestează puțin plăcinta la mijloc și perforeaz-o din loc în loc cu o furculiță, în așa fel încât să o lași „să respire”.

Matei a observat:
Fii atent la foaia subțire de aluat!

Foaia de aluat foarte subțire de deasupra e greu de făcut, deci înarmează-te cu multă răbdare și nu te descuraja dacă nu-ți iese din prima. După ce întinzi aluatul cu grijă pe fundul de lemn, rulează-l ușor pe făcăleț, apoi derulează-l deasupra tăvii. Așa îți va fi mult mai ușor să-l întinzi cu precizie și fără să se rupă. La sfârșit, ungi blatul superior cu ou.

Matei calculează: Cât o lași la cuptor?
Mai întâi, dai cuptorul de la maximum pe minim, după care introduci prețioasa tavă cu plăcintă și o lași să se coacă circa 45-50 de minute. Dacă stai prin preajmă, nasul îți va spune exact când e gata. Pentru a fi însă sigur că s-a copt bine și în adâncime, poți scoate tava puțin din cuptor, ca să „încerci” plăcinta cu o scobitoare. Dacă de scobitoare se prind mici fragmente de aluat, atunci mai lasă plăcinta să se coacă încă 10 minute, dacă nu, o poți scoate din cuptor.
Matei se distrează: The final touch
După ce scoți plăcinta din cuptor o pudrezi și o lași să se răcească puțin. Nu o tăia cât e fierbinte, oricât ți-ar fi de poftă – riști să o faci praf!

Matei are idei:
Plăcinta cu mere de post

Aceeași rețetă poate fi ușor adaptată pentru post dacă înlocuiești untul cu margarina Rama și renunți la oul cu care ungi blatul superior înainte de a vârî plăcinta în cuptor. Să nu-ți pară rău de el, sub zahărul pudră oricum nu se vede coca aurie, iar plăcinta ta va fi la fel de gustoasă.

Matei îți urează: bon appétit!
Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *