Categorii Rețete de-ale noastre

Dezlegarea la pește: Plachia de crap

de Sînziana Popescu

Toata copilăria mea am urât peștele. Mai ales crapul. Mi se părea că avea mult prea multe oase. Până reușeam să-l curăț îmi pierea pofta de mâncare. Și ca și cum astea n-ar fi fost suficiente, pe atunci nu mâncam decât pește! Ä‚sta era remediul pe care-l dibuiseră ai mei împotriva foametei de tristă amintire: tata pescuia, noi mâncam. Peștele era (și este!) sănătos, nimic de zis: e un adevărat zăcământ de fosfor, noi eram toți slabi fără să fim subnutriți, dar faptul că eram nevoiți să-l mâncăm aproape zilnic, gătit în zeci de feluri, parcă era prea mult… Așa că, mărturisesc, atunci când am avut de ales, l-am ocolit vreo 10-15 ani sau cam așa. De curând însă i-am redescoperit virtuțile și am dat și de o rețetă ieftină, delicioasă și ușor de preparat. Dacă țineți post, o puteți proba de Bunavestire, adică în 25 martie.

De ce ai nevoie. Un crap mare, două roșii, 5-6 linguri de ulei, doi ardei, 3 căței de usturoi, sare, piper, foi de dafin, pătrunjel verde.

Cum procedezi. Mai întâi, cureți de coajă cele două roșii, le toci mărunt și le amesteci cu ardeiul mărunțit. Apoi le călești în ulei încins, până când obții un amestec păstos. La sfârșit, adaugi restul condimentelor și usturoiul tocat. Cureți peștele, îl speli, îl tai bucăți și-l așezi într-o cratiță. Torni sosul de roșii deasupra peștelui și dai cratița la cuptor, la foc moderat, timp de 20 de minute. Când e gata, presari deasupra pătrunjelul verde tocat mărunt.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *