Categorii Jucăriile lui Horia, Prietenii lui Andilandi

Dezgheț cinematografic la Corint Junior

de Horia Gârbea

Coperta cartii Marea salvareApariția pe ecranele noastre a seriei a doua din filmul de desene animate „Era Glaciară” (Ice Age – 2) a prilejuit Editurii Corint Junior un tur de forță prin publicarea urgentă și binevenită a unui set de cărți pentru toate vîrstele, volume frumoase și bogat ilustrate. Traducerile sînt semnate de Gina Frîncu și Adrian Deliu după povestea originală de Kathleen Weidner Zoehfeld, iar ilustrațiile sînt desigur preluate din secvențele marelui succes de animație.

Cititorii mici pot beneficia de broșuri colorate cu text puțin sau mai mult, după vîrsta fiecăruia, în care acțiunea filmului este fragmentată în scurte povestiri autonome sub forma unor benzi desenate mai elaborate. Copiii care au trecut de faza incipientă a deprinderii literelor au de parcurs microromane care le relatează atractiv și destul de succint sinopsisul realizării de excepție a cinematografiei.

Mai rar continuările unor filme de succes, cum a fost „Ice Age” , sînt la fel de fericite ca seriile inițiale, cum este cazul acum, dar și mai rar o producție cinematografică este însoțită, mai ales pe piața noastră, de un asemenea desant editorial.

Cei mici se vor bucura fără îndoială să păstreze în volume și să poată citi aventurile personajelor nostime din Ice Age, dincolo de filmul pe care desigur se vor înghesui să-l vadă. Cărțile sînt scrise foarte atractiv, așa cum s-ar cuveni să facă și autorii noștri pentru copii. Dacă în cazul lui Harry Potter sau a hobbitului din Stăpînul Inelelor, filmele au fost ulterioare cărților, acum povestirile lui Kathleen Weidner Zoehfeld vin odată cu scenariul și se potențează reciproc.

Coperta cartii DezghetulAșadar veverița preistorică Scrat împreună cu Sid, Diego, tigrul, și Manfred, mamutul sînt surprinși de topirea ghețurilor și trebuie să se salveze. Cursa este palpitantă, ei descoperă „barca” – invenție revoluționară, dar și reptilele acvatice. Desigur totul se încheie cu bine, experiența limită îmbogățește sufletul personajelor, chiar dacă ele sînt animale preistorice. Valorile binelui și dreptății, prieteniei și ajutorării sînt expuse neostentativ, dar suficient de evident pentru scopul educativ urmărit. Și desigur totul este foarte corect politic.

Este în orice caz admirabil efortul Editurii Corint de a tipări atît de repede, chiar înainte de lansarea oficială a filmului un număr însemnat de cărți „Ice Age” în condiții grafice impecabile și mai mult ca sigur acest efort va fi răsplătit prin încasări. Părinții se vor bucura și ei de produsul oferit copiilor și este evident că vor răsfoi sau chiar citi integral frumoasa poveste a dezghețului.

Dar nu cumpărați până nu încercați: pe LiterNetpoate fi citit un fragment consistent (primele două capitole) din roman.

Portretul autorului

este prietenul lui Andilandi.

Alte pagini semnate de Horia Gârbea pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *