Categorii Degustare de carte

Darul lui Moș Crăciun

de T.O. Bobe
„Darul lui Moș Crăciun” de T.O. Bobe, cu ilustrații de Done Stan

Cine-a mai auzit una ca asta? zice renul Ignat, de-a dreptul indignat. Da’ ce crezi tu că e Moș Crăciun, Vrăjitorul din Oz?

Bianca și-a pus, spășită, bărbia pe podea și și-a adunat coada în jurul picioarelor.

Ei, lasă Ignat, intervine moșul, că vedem noi pînă la urmă cum o scoatem la capăt!

Apoi se adresează pisicii:

Și zi așa, vrei să ai îndemînare ca să prinzi șoricei și să-i papi, da ?

Bianca ar vrea să spună ceva, dar tocmai atunci iese din șemineu o arătare neagră, căreia îi sticlesc ochii în cap ca niște faruri. De frică, Ignat leșină pe loc. Doar Moș Crăciun își ține firea:

Bună seara, nepoate! Ei, ia zi, pe tine cum te cheamă ?

Bună seara, Moș Crăciun, prinde glas arătarea. Eu sînt Mihai, știi… Mihai cu… aparatul de fotografiat…

Parcă-mi aduc aminte ceva. Da, trebuie să fie pe undeva pe-aici.

Moș Crăciun începe să caute printre pachetele răspîndite peste tot, însă, pîna să găsească aparatul lui Mihai, dă peste Ignat. Acesta zace între cadouri, cu un ghem de beteală prins în coarne. Moșul îi dă lui Ignat doua palme ușoare, încercînd să-l trezească. Pînă la urmă, intervine Bianca. Ea plimbă pămătuful cozii pe la nasul renului, iar acesta se trezește imediat.

Ha-hapciu! face Ignat.

Moș Crăciun, prinde curaj Mihai, eu de fapt venisem pentru o… pentru o poză.

Moș Crăciun, Bianca și Ignat au ieșit în curte. Mihai, cu aparatul de fotografiat atîrnat de gît, îi așază lîngă bradul împodobit ca să-i pozeze. Moșul îl ține pe Ignat de un corn, iar Bianca stă cu picioarele din spate pe grumazul renului și cu cele din față pe umărul lui Moș Crăciun. Abia apucă Mihai să apese pe buton, că din spatele lui se aude un strigăt:

Primiți cu colinduuuu’? Primiți cu colinduuuu’?

Gabi urcă pe poteca albită dinspre poiană, cu trei fulgi mari pe gene și cu rugămintea ca Moș Crăciun să-i aducă în loc de role un cățel.

Acum au intrat cu toții în casă. Moș Crăciun îi poftește pe Gabi, Mihai și Bianca să se așeze pe niște scăunele, apoi își dă căciula jos și spune:

Ei, măi copii, măi, cum să fac eu să vă mulțumesc ?

Moș Crăciun, intervine renul Ignat, cucul! Acum cîntă cucul! și îi arată din cap ceasul de pe perete.

Se vede treaba că n-am încotro, zice moșul, trebuie să opresc timpul, că altfel o să întîrzii în toată lumea.

Se duce la ceas și, tocmai cînd cucul se pregătește să vestească miezul nopții, Moș Crăciun îi încuie ușița. Timpul se oprește. Afară, fulgii de zăpadă se opresc și ei în aer, la fel cum se oprește și fumul care iese din hornul casei.

Va să zică, tu vrei un cățel ca să te joci cu el, îi spune moșul lui Gabi. Tu vrei să mă desenezi în cele mai mici amănunte, ca să pară ca sînt adevărat, i se adresează el lui Mihai. Iar dumneata, pisică Bianca, vrei să prinzi șoareci.

Cei trei nu spun nimic, însă dau din cap că da.

Moșule, văd că ai treabă, se bagă iar Ignat în vorbă, eu mă duc prin staul, să văd ce mai fac tovarășii mei.

Apoi, dacă te duci, zice Moș Crăciun, ia-o și pe Bianca și arată-i locurile din spatele casei, cine știe, poate găsește pe-acolo vreun șoricel.

Dar, Moș Crăciun, miaună Bianca, eu n-am destulă îndemînarere să…

Lasă, nepoată, încearcă numai.

Bianca nu mai apucă să spună nimic pentru că Ignat a și deschis ușa. O conduce politicos afară, în vreme ce Moș Crăciun rămîne cu Mihai și Gabi.

Cei doi băieți se foiesc încurcați pe scaunele lor. Pe de o parte, le pare rău că l-au deranjat atîta pe Moș Crăciun, dar, pe de alta, țin prea mult la darurile lor ca să se ridice și să plece. Moșul se apleacă și, dintre sutele și miile de jucării și de alte cadouri, ia un cățel de pluș cafeniu. Cum îl ia Moș Crăciun în brațe, cățelul începe să latre și să dea din codiță. Ba chiar îi linge lui Moș Crăciun vîrful nasului de vreo două ori.

Lui Gabi nu-i vine să-și creadă ochilor. Pînă atunci, cățelul nu fusese decît o jucărie, și nici măcar una dintre acelea cu baterii, care să latre și să se dea peste cap. Fusese un cățeluș de pluș ca oricare altul, care stă cuminte unde-l pui. Acum, moșul îi spune ceva cățelului la ureche, iar cățelul se uită chiar la el, la Gabi.

Auzi, Mihai taică, zice Moș Crăciun, ia vino tu în camera cealaltă, că avem puțină treabă, și mi se pare că și Gabi are ceva de făcut. Și ia te rog cu tine și aparatul acela.

În vreme ce Mihai se ridică, Moș Crăciun lasă jos cățelul și deschide ușa de la camera de alături.

 


Degustarea de carte a zilei a fost „Darul lui Moș Crăciun” de T.O. Bobe, cu ilustrații de Done Stan. Mai multe detalii despre această carte, publicată la editura Humanitas, dar și despre alte cărți ale autorului, puteți găsi online, de exemplu pe site-ul librăriei Cărturești.

Portretul autorului

s-a născut în Constanța, trăiește în București și nu-i place să i se spună scriitor, dar acceptă asta, în lipsă de altceva mai bun, așa cum accepta cînd era copil să mănînce tot din farfurie, chiar dacă nu mai putea.

Alte pagini semnate de T.O. Bobe pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *