Categorii Degustare de carte

Hominideii

de Sînziana Popescu

Pe vremea când am auzit întâia oară povestea Planetei Homa și a minunaților omuleți verzi ce o populează eram doar o copilă, iar istorioara Hominideilor, pățanie ce i-a făcut pe de-a-ntregul cunoscuți comunității noastre, mi-a fost spusă atunci de către o foarte bună… prietenă de joacă.

Prietenă care o aflase la rândul ei de la un prieten comun și tot așa, de ajunsesem să nu mai știm cu exactitate cine de la cine o auzise mai întâi. Asta în ciuda faptului că ne cunoșteam cu toții de atâta vreme, fiind tovarăși de joacă din fragedă pruncie.

Dar ce mai conta? Povestea ni se păruse atunci așa de amuzantă și de plină de învățăminte, încât, în scurtă vreme, ne-am îndrăgostit cu toții de ea și ne-o spuneam unul altuia, cu înfloriturile de rigoare, de parcă ar fi fost cine știe ce noutate. Și ca să vă spun drept, amintindu-mi acum de perioada cu pricina, mă gândesc că, dacă n-am fi povestit-o noi, copiii, cu siguranță n-am fi considerat pățania micilor Hominidei atât de interesantă. Ba mai mult decât atât! Dacă întâmplarea ar fi făcut ca ea să ne fi fost spusă de vreun adult, poate că mulți dintre noi ar fi găsit-o cam prea… moralizatoare.

Din cauza aceasta am să încerc să v-o povestesc și vouă acum întocmai așa cum am păstrat-o în amintire. Asta deși am crescut între timp. Lucru pe care nu prea am cum să vi-l ascund și pentru care, desigur, îmi cer și mii de scuze!

Pentru început, va trebui să vă dau câteva lămuriri despre locul în care a început totul. Văzută din spațiu, Planeta Homa era o planetă cam tot atât de frumoasă și de verde pe cât e Pământul nostru de frumos și de albastru. Dacă, din pură întâmplare, ar fi ajuns cineva în galaxia din care Homa încă mai face parte (una foarte îndepărtată nouă), ar fi numit-o: „Frumoasa planetă verde!”.

Pe Homa trăiau, în bună pace și armonie, micii Hominidei – la fel de verzi și de drăgălași precum era și pământul pe care călcau.

Celor mai curioși dintre voi, care deja se întreabă poate cam cum arătau Hominideii, am să le răspund că erau înalți și voinici cât boabele de mazăre ce cresc prin grădinile noastre. Că erau veseli, că aveau – la fel ca și noi – frați și surori și că păpau, fără să spună nici pâs, absolut tot ce li se punea în farfurie.

Asupra acestui ultim aspect țin să insist, pentru că trebuie să vă mărturisesc că și eu m-am lăsat destul de greu convinsă la început. Dar acesta era adevărul gol-goluț! Închipuiți-vă, Hominideii mâncau totul din farfurie! Iar atunci când pe Homa începu să se găsească din ce în ce mai puțină mâncare, o liniște desăvârșită se așternu la mesele lor. Nu se mai auzea decât clinchetul tacâmurilor pe farfurioarele de tablă. Ori scârțâituri, atunci când se întâmpla ca acestea să fie șterse cu vreo cojiță de pâine uscată (și verde!).

În acele vremuri grele, când planeta sărăcise din motive mult prea triste pentru a fi amintite aici, trei Hominidei se hotărâră s-o salveze. Ei se numeau Hominidel, Hominidoi și Hominiduța!


Degustarea de carte a zilei este „Hominideii” – scrisă și ilustrată de Sînziana Popescu. Cartea poate fi descărcată GRATUIT de pe Liternet.ro Mai multe detalii despre cărțile autoarei găsiți în librăriile Cărturești, pe site-urile editurilor Pandora M, pionier press, Mediamorphosis și de pe paginile de susținere ale cărților (Tărâmul lui Andilandi, Experimentul Martinel, Mașinuța Curcubeu și Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii)

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *