Categorii Degustare de carte

Luli și căsuța din copac

de Iulia Iordan
„Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristina Radu

Arbore, Arminden, copac, pom, crâng, livadă, pădure, pepinieră, scoarță, altoi, mugur, mlădiță, nuia, creangă, măduvă, ramură, desiș…

Ziua 1 sau Cum a început totul

Bună! Azi a fost o zi grozavă. Vreți să știți de ce? Pentru că azi mi-a venit o idee nemaipomenită. Haideți să vă povestesc cum s-a întâmplat.

Tocmai încercam să desenez diverse lucruri dintr-o singură linie. Încercasem pentru a zecea oară să desenez o căsuță dintr-o singură linie. De fiecare dată procedasem altfel, dar nu îmi ieșise prea bine. De fapt, nu-mi ieșise deloc.

Tocmai atunci am auzit niște gheruțe care zgâriau încet ușa.

– Intră, Norocel!, i-am spus.

Când m-am întors spre el, am dat cu ochii de grămăjoara de hârtie mototolită pe care o aruncasem pe jos.

– Of. Hârtia se face din lemnul copacilor. Cred că ar trebui să fiu mai atentă ce fac cu ea. Mulțumesc, Norocel. Ai venit la fix. Oare ce am putea să facem cu toată hârtia asta? Nu o putem arunca la gunoi. Cred că… aș putea să te fac pe tine! Uite, punem hârtia la înmuiat cu puțin aracet și vom face din ea o pastă. Gata! Putem să ne ocupăm de ea mai târziu. Hai în curte, l-am auzit pe tata lucrând.

Când am ajuns în curte, tata tocmai scotea din magazie tot felul de lucruri. Părea cam încurcat de ele. Așa că m-am hotărât să îl ajut. Găsise multe scânduri din lemn de fag. Miroseau așa de frumos. Ați mirosit vreodată lemn tăiat? Mmmm… miroase a cald.

– Cred că am mai putea construi încă o casă cu scândura de-aici, mi-a spus tata în glumă.

Și atunci mi-a venit ideea de care vă spuneam: să construiesc o căsuță într-unul din copacii noștri cei mai mari. Când i-am spus tatei ideea mea, i-a plăcut foarte tare și am început imediat să facem planuri, să desenăm schițe. Eu eram deja expertă la desenat. Ne-am hotărât să o construim în mărul din fața casei pentru că are ramurile groase și puternice și vara este cel mai răcoros loc din toată curtea.

Dar înainte de a ne apuca de treabă, tata m-a invitat mâine într-o călătorie surpriză la pădure. Pe curând!

„Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristina Radu

(…)

BRAD

Abies alba, Abies pectinata, Brad alb, Brad nemeș, Brădac, Brăduică, Hăciugă, Nemeș, Pin alb, Brădet, Sihlă

Mama ne-a făcut un sirop de muguri de brad și ne-am așezat pe pătură, lângă brăduțul nostru din curte. Apoi tata a început să îmi povestească despre brad și rudele lui, numite conifere. Se pare că bradul are multe rude: pin, molid, tuia, ienupăr și altele. Sunt niște copaci îndrăgiți în toată lumea pentru că rămân mereu verzi și cresc drepți și impunători. Cel mai înalt brad poate să crească și 50 de metri înălțime. Și poate trăi foarte foarte mulți ani, chiar și 700. Am privit de aproape, cu o lupă, frunzele ca niște ace și tata mi-a spus că ele cad la 10-15 ani și în locul lor cresc altele. Pădurile de brad se numesc abiete, dar pe la noi sunt foarte rare, pentru că au fost tăiate de ceva ani de oameni, mai ales cu ocazia Crăciunului. E bine pentru voi să stați cât mai mult acolo unde sunt brazi pentru că ei curăță aerul de praf și poluare. Bradul și rudele sale, coniferele, mai produc și multe rășini. Rășina este ca un plasture pentru copacii răniți pentru că acoperă crăpăturile și îi ferește de uscăciune și de microbi. Așa cum și noi ne acoperim rănile ca să nu intre microbii. Unele rășini se usucă imediat ce au acoperit tăietura, dar altele rămân lichide. Iar oamenii le folosesc de mii de ani. Uite, de exemplu, sacâzul pe care îl folosesc violoniștii pentru lustruirea arcușului este o rășină tare.

Tocmai ne îndreptam spre livadă când Norocel a și apărut dând vesel din coadă. Alergatul prin livadă este una dintre ocupațiile lui preferate.

„Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristina Radu / Editura Cartea copiilor

De demult

Copacul vieții

Pentru că are rădăcinile bine înfipte în pământ și crengile se înalță spre cer, oamenii de demult spuneau că arborele este simbolul vieții. Dar dacă nu ar exista copaci, chiar nu ar fi viață. Nu numai pentru că produc mult oxigen, dar și pentru că stau în calea vântului care altfel ar mătura și ar spulbera tot pământul. Din respect pentru copaci, țăranii de demult pictau pe vase sau pe mobilă, coseau pe haine sau pe ștergare copacul vieții, un copac desenat simplu, după cum vroia sau putea fiecare. Când se gândeau la copacul vieții, se gândeau mai ales la brad pentru că este înalt, puternic și mereu verde.

„Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristina Radu / Editura Cartea copiilor

Jocurile mele preferate

Bradul de Crăciun

Bradul, ca și alte rude de-ale sale, numite conifere, cresc foarte încet. De aceea este prețios pentru natură și ar trebui să fie și pentru noi. De Crăciun, în aproape toată lumea sunt tăiați milioane de brazi pentru ca după două-trei săptămâni să fie aruncați la gunoi. Eu și familia mea ne-am plantat bradul în curte, iar în casă îl facem singuri din diverse lucruri și de fiecare dată inventăm altceva. Uite ce idee ne-a venit anul trecut:

„Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristina Radu

Degustarea de carte a zilei a fost „Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristina Radu. Mai multe detalii despre această poveste, dar și despre alte cărți ale autoarei, puteți găsi pe site-urile editurilor Cartea copiilor sau Vellant, precum și la Cărturești.

Portretul autorului

lucrează ca educator muzeal și este o foarte îndrăgită autoare de cărți pentru copii. A publicat „Călătorie printre ierburi și lumină” (Editura Cartea copiilor, 2012), „Luli și căsuța din copac” (Editura Cartea copiilor, 2015), „Povești din calendar” (Editura Vellant, 2015) și „Da' de ce să mă întorc în timp?” (Asociația MetruCub - Resurse pentru cultură, 2016). Iulia este membră fondatoare a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România ”“ „De basm”.

Alte pagini semnate de Iulia Iordan pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *