Categorii Degustare de carte

Marți sunt generos

de Adriana Stefan

Astăzi este marți. Este ziua în care copiii își aduc la grădiniță jucăria preferată. Doamna a fost cu ideea, sătulă, probabil, de dimineți cu copii mici și plângăcioși. Eu nu fac parte dintre ei. Mama a cam bodogănit la auzul unei asemenea idei. Dacă ar fi după ea, jucăriile ar trebui să stea țepene într-un loc și nu să fie plimbate de colo colo. Noroc că mama nu-i educatoare!

Așadar, am pregătit-o pe Madam M. de cu seară. Am șters-o bine cu o cârpă, că era cam înnoroiată, apoi i-am desenat doi ochi negri cu carioca. I-am adăugat și gene. Am așezat-o frumos lângă ușă, ca nu cumva s-o uit. Dimineață, tata s-a împiedicat de ea la plecare, grăbit și adormit cum era. Mama a strâmbat din nas văzându-mă că o iau sub braț. Dar n-a zis niciunul nimic. Ei știu că Madam M. este prietena de care nu mă despart aproape niciodată. Singura care a comentat, dar mai demult, a fost bunica. Mi-a spus că Madam M. nu are ce căuta la biserică. Și n-am avut încotro, am lăsat-o acasă. Că altfel, nu mai pupam eu gogoși în ziua aceea!

Sunt curios să văd jucăriile prietenilor mei. Doamna ne așteaptă afară. Ne vom petrece toată dimineața în curte, căci se anunță o zi caldă de vară. Îmi iau la revedere de la mama. Madam M. profită de neatenția mea și îmi sare de sub braț. Îndrăzneață, se rostogolește până în dreptul unui grup de fete agitate. Bianca, cea mai agitată dintre ele, își pune mâinile în șold și se rățoiește la mine:

– Ce-i cu mingea asta?

– Ea este Madam M., prietena mea cea mai bună, îi răspund împăciuitor.

– Auzi la el, prietenă… Este o minge toată ziua.

– Dar…

– Lasă, lasă! Aici este o întâlnire secretă de fete. Ia-ți mingea de-aici și nu-ți mai băga nasul unde nu-ți fierbe oala!

Oala… care oală? Mă uit prin toată curtea, dar nu văd nicio oală. Nu știu ce a vrut să zică Bianca, dar m-a cam supărat.

O culeg pe Madam M. de pe jos și o șterg de praf. Iau o cariocă roșie și-i desenez o gură mare, zâmbitoare. Așa da! Știam eu că lipsea ceva. O aud pe Bianca răstindu-se la altcineva, dar n-o mai bag în seamă.

Doamna ne roagă să facem liniște și să ne așezăm în cerc, pe iarbă. Ne dă fiecăruia câte un cartonaș cu un număr. Pe cartonașul meu scrie 15. Doamna strigă numerele la întâmplare, iar noi ne prezentăm prietenii aduși de-acasă. Madam M. râde cu toată gura. Abia așteaptă să fie în centrul atenției. Doar o cunosc!

– Numărul 9!

– Eu am numărul 9, șoptește Bianca.

Sunt surprins. Nu știam că Bianca poate vorbi atât de încet.

– Care este jucăria ta preferată? o încurajează Doamna.

– Eu… nu am adus pe nimeni.

– Cum așa?

– Păi, nu am nicio jucărie acasă.

Bianca mai are puțin și izbucnește în plâns. Eu am rămas cu gura căscată și simt că trebuie să fac ceva. Cu o mișcare rapidă, trimit mingea până în dreptul ei.

– Ți-o dau eu pe Madam M., vrei?

Mingea rămâne în așteptare, privind-o cu ochi negri și zâmbindu-i cu gura ei mare și roșie. Bianca mă privește uimită, apoi o strânge la piept pe Madam M.

– Mulțumesc.

Dacă ți-a plăcut acestă poveste, citește și celelalte povești ale seriei: „Luni sunt arțăgos”, „Miercuri sunt bucuros”, „Joi sunt invizibil”, „Vineri sunt furios” „Sâmbătă sunt haplea” și „Duminică sunt ocupat”.


Degustarea de carte a zilei a fost „Marți sunt generos” de Adriana Ștefan. Adriana a făcut parte din echipa pe care am coordonat-o în cadrul cursului de scriere creativă „Children Books Sundays”, organizat de Club Revdepov-Asociaţia Brain Fitness, și este unul dintre membrii fondatori ai proiectului noipovesti.ro.

Portretul autorului

e de profesie economist și și-a descoperit pofta de a inventa povești de îndată ce a devenit mamă. Pentru că detaliile aceleiași povești variau destul de mult de la o zi la alta, publicul direct interesat (compus dintr-o fetiță și un băiețel) i-a cerut „să facă un efort și să nu le mai uite”. Așa că a început nu doar să inventeze povești, ci să le și scrie. Astfel, personajele ei nu-și mai schimbau brusc culoarea părului și nici nu se mai pomeneau, peste noapte, cu două surori în loc de una. Adriana a participat la întâlnirile „Children Books Sundays”, organizate de Revista de Povestiri, și este unul dintre membrii fondatori ai proiectului noipovesti.ro.

Alte pagini semnate de Adriana Stefan pe Tărâmul lui Andilandi.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.