Categorii Însemnări

Andilandi în turneu: runda a doua Timișoara, București, Galați

de Sînziana Popescu
ANDILANDI la Librăria „La Două Bufnițe” din Timișoara

Primul popas din cea de-a doua jumătate a turneului a fost la Timișoara. Mai precis, la Librăria „La Două Bufnițe”, unde m-am simțit de minune, mai ales că am avut și ajutoare de nădejde. I-am avut alături pe ilustratoarea Livia Coloji, pe librari și pe prietenii de la Hambarul cu carte.

Librăria e chiar așa cum auzisem că ar fi – adică șic, bine aprovizionată, cu oameni simpatici și cu un spațiu mai mult decât primitor pentru astfel de evenimente. Marea problemă însă a fost, desigur, drumul mult prea lung. Am străbătut țara până să ajung acolo, iar țara, săraca, n-are nicio vină. E superbă, are niște peisaje de o frumusețe care-ți taie răsuflarea, mai ales între Orșova și Severin. Da’ cine să le vadă dacă n-avem drumuri serioase? Chiar am glumit cu cei prezenți la Librăria „La Două Bufnițe” că până vom avea o autostradă măcar pentru o bucată mai mare de drum București-Timișoara, eu voi ajunge cu seria „Andilandi” la volumul… nr. 14. 🙂

Următorul pas a fost să trec și pe la Muzeul Național al Literaturii Române și am trecut, dar n-am stat mult, pentru că n-am prea avut pentru cine. Nu-mi dau seama exact ce e în neregulă cu locul ăsta, simpatic de altfel și chiar ofertant pentru astfel de evenimente, dar mie mi s-a întâmplat deja pentru a doua oară să merg acolo și să fie puțină lume, să nu existe niciun afiș și nici cărți la vânzare (și asta nu pentru că nu le-ar fi trimis editura). Poate a treia oară va fi cu noroc. Cine știe?

Din fericire, la doar două zile diferență am avut o întâlnire cu elevii de gimnaziu de la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din București, pentru că în paralel cu turneul oficial am dat startul și unui „school tour”, și a fost mi-nu-nat! Deci pot spune că, și în această etapă a turneului, am avut totuși un popas important în București. 😉

Le mulțumesc pentru invitație copiilor și doamnei lor profesoare, dar și Cristinei Grigore de la „Seeding Knowledge Foundation”, care ne-a făcut cunoștință. Pentru mine a fost o bucurie să mă întâlnesc cu niște puști atât de isteți și de simpatici, mari iubitori de cărți și interesați de basmele și de miturile noastre. Sper să caute în librării și biblioteci cărțile seriei „Andilandi” (Editura Nemi), să le citească și, eventual, chiar să discutăm despre ele la o următoare întâlnire.

Ultimul hop a fost ieri, la Galați, la Librăria „Donaris”, un loc de vis, în care vă spun sincer că-mi propusesem să ajung de ceva vreme, încă de când promovam povestea „Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii” (Editura Pandora M – colecția PanDA), dar atunci n-a fost să fie. Iată însă că acum am reușit să mă întâlnesc cu niște oameni frumoși, mari iubitori de povești. Alături de mine au fost (și au vorbit despre cărțile seriei „Andilandi”) Amira și Cătălina Coman de la „Porția de citit”. Amira ne-a citit primul capitol al primului volum, cursiv și cu intonație, apoi ne-a făcut rapid rezumatele primelor două volume ale serie „Andilandi”, pe care ea le-a citit în trei zile, și le-a recomandat copiilor prezenți cărțile acestei serii. Ba chiar mi-a promis că le va duce și la școală ca să le arate colegilor de clasă și doamnei învățătoare.

Nu știu dacă vă mai amintiți, dar într-o postare mai veche vă spuneam despre Alexie Vădan din Cluj că ar fi un mare iubitor și devorator de cărți, un fel de „Matilda” a lui Roald Dahl, și iată că acum am găsit și o „Matilda de Galați” în persoana Amirei Coman. În drum spre casă, mă gândeam oare ce cărți și-ar recomanda unul altuia, dacă ar fi să se cunoască la un moment dat, după care gândurile mi-au zburat mai departe, către un loc numai al lor (virtual sau nu neapărat) în care ar putea să se vadă, să se cunoască și să facă schimb de informații toți acești copii îndrăgostiți de cărți, care de multe ori nu sunt apreciați în clasele lor așa cum s-ar cuveni, ba chiar sunt ridiculizați de către unii dintre colegi. Ce ar fi, mi-am zis, să găsim un locșor în care s-ar putea întâlni toți copiii pasionați de lectură de la noi, pentru că sunt sigură că în fiecare oraș există măcar un astfel de micuț?

Dacă vă vine vreo idee, vă rog să-mi scrieți. Poate facem o tabără de lectură pentru ei. Până atunci însă le mulțumesc din suflet librarilor de la Librăria „Donaris” din Galați și le doresc multă baftă în continuare!

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *