Categorii Însemnări

Despre Halloween, cu drag și cu multe cuțite

de Sînziana Popescu

Psss… Matei e acum la ora de engleză, iar noi ne distrăm. Mda, i-am luat meditații deși nu are nevoie, că e fluent, dar așa ne place nouă să aruncăm banii pe fereastră. Dar să revenim la dovleac… Pardon, la distracție.

Noi, ăștia mari, cai bătrâni și irecuperabili, cei care n-am avut parte de sărbătoarea mai sus indicată când eram de-o șchioapă, cei care n-am zbierat niciodată „trick or treat” pe la porțile cetățenilor, deghizați în schelete, pirați ori dovleci, ne-am gândit să ne luăm revanșa acum, că tot n-aveam altceva mai bun de făcut într-o sâmbătă dimineață. Așa că l-am spălat, l-am șters, l-am desenat și l-am operat. Și apoi l-am azvârlit într-un ceaun și l-am pus la fiert vreo zece minute. Vorbesc de dovleac, normal. Și iată ce a ieșit la sfârșit. E o minunăție, nu-i așa?

Admirați-l vă rog cu atenție și minunați-vă de așa frumusețe pentru că nu durează. De pildă, la noi a ținut vreo cinci minute, cât a durat shooting-ul, apoi am tăbărât pe el înarmați cu cuțite ascuțite și l-am făcut bucăți, bucățele. Între timp, îl expediasem deja pe proful de engleză (zis și Bobby English), așa că la masacru am participat toți trei. Ce s-a întâmplat cu defunctul dovleac? L-am transformat într-o plăcintă atât de gustoasă, încât deja mă ia cu rău numai povestindu-vă despre ea. Mai ales că acum, de vreo trei ore și mai bine, sunt la regim. Și numai amintirea plăcintei îmi deschide un mare gol în suflet și unul și mai mare în stomac.

Nu știu ce treburi aveți voi azi, cum plănuiți să vă petreceți acest weekend în familie, dar noi vă sugerăm să acordați o șansă și acestei sărbători împrumutate. Știu că e una păgână, via celți, dar avem și noi sărbătorile / obiceiurile noastre păgâne, via daci, pe care le cinstim de fiecare dată. Deci dacă sărbătorim Călușarii, Jocul Ursului, Capra, Drăgaicele ori Rusaliile, toate cu rădăcini mult mai adânci decât cele creștine, eu zic că nu strică niciodată să aflam câte ceva despre folclorul și obiceiurile altora. Deci, dacă vreți să știți mai multe despre originile Halloween-ului, dar mai ales despre felul în care a ajuns în America, am pregătit și niște link-uri interesante marca CBN & History. Așa că, acestea fiind spuse, vă dorim o zi boo-hu-hu-nă!

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *