Categorii Însemnări

„Lampio și grăuntele de lumină”œ, un spectacol de văzut și de revăzut

de Sînziana Popescu

După o vară nu tocmai pe gustul meu și un septembrie în care m-am urnit din casă doar cu treburi, nicidecum pe la spectacole, concerte ori lansări, deși multe evenimente îmi făcuseră cu ochiul, iată că ieri am ajuns iar la teatru, unul nou de data asta, Teatrul „Stela Popescu”, la un spectacol pentru copii pe care-mi propusesem să-l văd de mult, doar premiera avusese loc în 2017.

Știind că piesa era scrisă de Victoria Pătrașcu, colega mea de De basm, pe care eu o știam încă din 2009 mai degrabă ca dramaturg pentru copii decât ca autoare de povești, mai ales datorită spectacolelor ei de la Teatrul Național Radiofonic, nu-mi făceam griji în privința textului, eram sigură că era unul pe cinste. Și chiar așa a și fost, pentru că „Lampio și grăuntele de lumină” e un text cât se poate de izbutit – sensibil, ingenios, cu mult umor, scris pe gustul celor mici, dar și pentru cei mari. Rezervele mele însă se îndreptau, recunosc, mai degrabă spre actorii foarte, foarte tineri, spre regizorul pe care nu-l știam și, de ce nu, spre un teatru aflat la început de drum.

Reținerile mele n-au fost îndreptățite, firește, dar poate dacă nu le-aș fi avut, nici n-aș fi avut parte de o surpriză atât de plăcută, pentru că vă spun cu mâna pe inimă că de mult n-am văzut un spectacol pentru copii atât de bine închegat, fără burți și bâlbe, unul care le respectă IQ-ul și care nu folosește textul ca pretext, ci dimpotrivă, ca să-l pună-n valoare, cu o scenografie absolut fabuloasă (semnată de Cristian Marin) și niște actori foarte, foarte tineri, e drept, dar și talentați foc, care au jucat și s-au jucat cu mare bucurie și au cântat și-au dansat de-au rupt.

Vă recomand călduros acest spectacol reușit, în regia lui Tony Adam, un show pentru copii mici și mari care îți încarcă bateriile, te umple de speranță și de voie bună. Dacă nu l-ați văzut până acum, rezervați-vă bilete pentru următoarea reprezentație, și dacă l-ați văzut, ei bine, poate nu strică să-l revedeți, zic eu, așa, ca pe un bun remediu împotriva tristeții apărute odată cu începerea școlii ori măcar să-l recomandați prietenilor voștri.

Sursă foto: Teatrul Stela Popescu / Mihai Cratofil

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *