Categorii Însemnări, Zi de zi

Povestea festivalului „Suntem povești”

de Sînziana Popescu

Sâmbătă, 4 noiembrie, s-a încheiat cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Arta Povestirii „Suntem povești”, iar eu am promis că vă voi povesti una, alta despre momentele la care am participat. Nu știu ce mi-o fi venit, dar dacă m-am lăudat că vă voi spune cum ne-am descurcat noi, grămăticii, pierduți printre astfel de povestași de seamă, veniți de peste mări și țări, ba m-am mai grozăvit că voi posta și poz(n)e fără număr și fără asemănare, atunci se cuvine să mă țin de cuvânt. Promettre c’est noble, tenir c’est bourgeois, iar eu sunt burgheză.

A fost odată ca niciodată un festival pus la cale de Asociația Culturală GRADUSART, găzduit în mansarda unui conac fermecat, aka librăria Cărturești Verona, și prezentat de o domniță cu nume de legendă – Adriana Ene. Toți cei care s-au perindat pe acolo, seară de seară, pot depune mărturie că au cunoscut șase povestași talentați, simpatici și frumoși de la reflectoare te puteai uita, dar la dânșii ba, unii veniți tocmai de la capătul lumii, adică din Far Far Away Kingdom (Anne Glover, Jeff Gere, Alicia Dongjoo Bang, John Mukeni Namai, Giorgiana Popan și Leon Magdan), plus patru condeieri neaoși, rătăciți în tranziție (Iulia Iordan, Petre Crăciun, Carmen Tiderle și cu mine).

La întâlnirea cu scriitorii, copiii ne-au ascultat cu răbdare, mai cu seamă pe unii dintre noi, mai simțitori din fire, au râs la stihuri bine ticluite și au ascultat cu sufletul la gură povești spuse parcă la gura sobei, într-un ritm năucitor, de către cei care au reușit să respire cel mai puțin. Apoi ne-au pus întrebări iscoditoare, încuietoare, tulburătoare, uneori chiar de două ori la rând, ne-au aplaudat îndelung, de-am fi jurat că nu despre noi era vorba, iar în final nu se mai dădeau duși, evident, motiv pentru care întâlnirea s-a prelungit până-n buza următorului eveniment. Au apărut și străjerii mansardei, care ne-au invitat politicos să mai și plecăm pe la bordeiele noastre ori să ne găsim alt loc ca să ne continuăm povestea, care promitea, nu șagă, să se transforme într-una fără sfârșit.

În ziua următoare am fost invitată să spun o poveste, cot la cot cu oaspeții, super-mega-povestitori de felul lor, așa că n-am avut încotro și mi-am trimis dublura. Am auzit că dublura asta se numește pe alte meleaguri agent literar, dar eu am să-i zic dublură, pentru că e mai simplu și mai e și tradițional pe deasupra. Din câte am auzit, dublura s-a descurcat, boierii din sală s-au apucat să întrebe pe unde-mi pot găsi născocelile, cât de mari sunt ceasloavele, dacă pot sau nu să fie folosite la educat pruncii când ei n-au totuși chef de asta și câte și mai câte. Nu insist, că ar zice unii că mă laud, dar chiar a vândut vreo două-trei cărți, deci n-am s-o concediez nici de data asta.

Când a venit seara istoriilor încropite ad-hoc, „impro-storytelling”, pentru cunoscători (Dumnezeu știe ce o mai fi și asta!), povestașii s-au întrecut să ne încânte care mai de care cu scorneli încropite fix sub năsucurile noastre iscoditoare. Ba cu sfori, ba cu umbre, ba cu spectatori pe post de marionete, ba cu cinci cuvinte primite de la copii, ba cu cântări africane, la care contribuiam și noi, sala, de-ai fi putut jura că auzeai când și când răgetele jivinelor din savană, ba cu snoave ori cu o ghicitoare așa de frumoasă, de nu-ți mai venea să pleci acasă.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Și cu asta am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea festivalului „Suntem Povești” așa. Adică am încălecat pe o căpșună și v-am spus o mare minciună, una de săptămâna trecută, de când se scria musca pe perete, mai mincinos cine nu crede…

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *