Tărâmul lui Andilandi

Zapis de trecere către o altfel de copilărie

Amintiri dintr-o altfel de copilărie

Aici am adunat toate basmele, poveștile, cântecele, poeziile, snoavele, jocurile și ghicitorile de care ne-am amintit dintr-o altfel de copilărie…


Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte

Lupta lui Făt-Frumos cu Scorpia

Lupta lui Făt-Frumos cu Scorpia. Ilustrație de Sînziana Popescu.

 

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, de când făcea plopșorul pere și răchita micșunele, de când se băteau urșii în cozi și se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrățindu-se, de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului de ne aducea povești, de când scria musca pe perete, mai mincinos cine nu crede.

Citeşte mai departe »

Ileana Sânziana

A fost odată ca niciodată un împărat mare și puternic, care îi bătuse pe toți vecinii lui, astfel că își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații învinși îi erau datori să-i dea câte un fiu ca să-i slujească timp de zece ani.

La marginea împărăției lui mai trăia un alt împărat care, cât fusese tânăr, nu se lăsase doborât în luptă. Când cădea câte un pârjol asupra țării sale, el se făcea luntre și punte și-și scăpa țara de nevoie. Însă după ce ajunse la bătrânețe, se supuse și el împăratului celui mare și tare, fiindcă nu prea avu încotro. El nu știa cum să facă, cum să dreagă, ca să împlinească voia acelui […]

Citeşte mai departe »

Frumoasa și Bestia

S-a întâmplat odată ca un Negustor, odi­nioa­ră foarte înstărit, irosindu-și averile, să fie nevoit să se mute într-o mică fermă de la țară, împreună cu cei trei fii și cele trei fiice ale sale. Fetele mai mari fură foarte ne­mul­țu­mite de cele întâmplate, dar mezina, care se numea Fru­moasa, încercă să-și mângâie tatăl și să transforme umi­la lor locuință într-o casă primitoare.

Citeşte mai departe »

Prințesa Stea-Frumoasă

Demult de tot, trăiau odată trei Prințese nea­se­muit de frumoase, care se numeau Roșcovana, Bruna și Bălăioara. Acestea se retrăseseră într-un conac de țară, împreună cu mama lor, o Prințesă ce își pierduse întreaga avere.

Într-o bună zi, o bătrână sărmană veni în căsuța lor și le ceru ceva de pomană. Prințesa-Mamă, o bucătăreasă neîntrecută, o servi pe bătrână cu o mâncare gustoasă. După ce termină de mâncat, femeia, care era de fapt o Zână, îi spuse Prințesei-Mamă că bunătatea ei nu va rămâne nerăsplătită, apoi dispăru.

Chiar în acea clipă însă se întâmplă să ajungă la conac un Rege, însoțit de fratele lui și de Lordul Amiral. Cu toții fură uluiți de frumusețea copilelor, astfel că Regele o ceru de îndată […]

Citeşte mai departe »

Căprioara Albă

Trăiau odată un Rege şi o Regină care erau nespus de fericiţi împreună. Singura lor mâhnire era că nu aveau încă un moştenitor. Dar într-o bună zi, pe când Regina stătea lângă o fântână, un crab mare răsări din apă, chiar lângă dânsa, şi îi spuse:

— Mărită Regină, dorinţa îţi va fi îndeplinită!

Apoi crabul se preschimbă într-o bătrână care ieşi din fântână cu straiele uscate ca prin minune.

Citeşte mai departe »

Puzzle online: Răţoiul cel urât

Pentru că v-am obişnuit cu câte un puzzle la (aproape) fiecare apariţie de fişier pdf, continuăm publicarea acestora concomitent cu lansarea unui puzzle bazat pe o imagine din basmul Răţoiul cel urât, care la noi este cunoscut în egală măsură drept Răţuşca cea urâtă. În acest context, titlul nu are absolut nicio importanţă, atâta vreme cât imaginea lui John Hassall prezintă un grup de lebede graţioase, pe un lac, dintre care una îşi ascunde capul sub aripă. Acesta este finalul poveştii şi începutul jocului…

Citeşte mai departe »

Raţele şi vânătorii

Număr de participanţi. Se joacă în opt-zece copii.

Cum se procedează. Doi dintre participanţi sunt desemnaţi vânători (unul în prima tabără, altul în cea de-a doua), iar restul copiilor sunt răţuşte. Vânătorii aruncă cu mingea în copiii care joacă-n grupul raţelor, iar aceştia din urmă se feresc.

Micuţii atinşi cu mingea vor fi nevoiţi să părăsească terenul, iar ultimul copil rămas
neatins de minge trebuie să le spună vânătorilor vârsta lui. Apoi se va selecta
un vânător care va arunca cu mingea de atâtea ori cât e vârsta „ţintei”, urmărind
să atingă copilul din tabăra adversă.
Dacă vânătorul îşi atinge ţinta, primul copil care a ieşit din joc şi ultimul
copil atins din grupul raţelor vor deveni vânători. Dacă, dimpotrivă, vânătorul
n-a reuşit să-l atingă pe ultimul copil, […]

Citeşte mai departe »

Piticul

Un pitic atât… de mic,
Făcea baie într-un ibric,
De săpun s-a împiedicat,
Şi piticul s-a-necat!

Citeşte mai departe »

Un motan cât un pisoi

Un motan cât un pisoi
Pam-pam-param-pam-pam
Sta pe un maldăr de gunoi
Pam-pam-param-pam-pam
Şi tot căuta în el
Pam-pam-param-pam-pam
Să găsească un şoricel
Pam, pam, pam.

Citeşte mai departe »

Vine ploaia

Vine ploaia, bine-mi pare
În grădină am o floare
Ploaia o va creşte mare
Bine-mi pare, bine-mi pare.

După ploaie soarele
Îşi arată razele,
Norii s-au împrăştiat
Curcubeul s-a arătat.

Citeşte mai departe »