Pentru că v-am obișnuit cu câte un puzzle la (aproape) fiecare apariție de fișier pdf, continuăm publicarea acestora concomitent cu lansarea unui puzzle bazat pe o imagine din basmul Rățoiul cel urât, care la noi este cunoscut în egală măsură drept Rățușca cea urâtă. În acest context, titlul nu are absolut nicio importanță, atâta vreme cât imaginea lui John Hassall prezintă un grup de lebede grațioase, pe un lac, dintre care una își ascunde capul sub aripă. Acesta este finalul poveștii și începutul jocului…

Citește în continuare "Puzzle online: Rățoiul cel urât"

Croitorașul cel viteaz e o poveste care
are drept protagonist un anti-erou. Croitorașul nu e nici frumos, nici bogat,
nici viteaz (orice ar spune titlul). În schimb, e lăudăros cât încape, e șiret
și descurcăreț. Cu toate acestea, copiii par să-l adore. Probabil ei apreciază,
mai mult decât noi, bătrânii, istețimea nativă ori iscusința și ingeniozitatea
cu care reușește să depășească neajunsurile datorate deopotrivă naturii și societății.

Citește în continuare "Puzzle online: Croitorașul cel viteaz"

Frumos colorată și cu o morală clară, așa este povestea cu prințesa îndărătnică și Împăratul Cioc-de-sturz, cel care dă și titlul basmului. Pentru un mic cititor va prefigura în mod fericit eventuala întâlnire, peste ani, cu mult mai cunoscuta Îmblânzire a scorpiei. Părinților lui le va aminti de piesa lui Shakespeare și îi va face, poate, să zâmbească cu o umbră de malițiozitate greu de explicat celor mici. Nici nu încercați. Oferiți-le în schimb acest puzzle online cu prințesa și pretendenții ei fără noroc – o ilustrație semnată de către Margaret Evans Price, în 1921.

Citește în continuare "Puzzle online: Împăratul Cioc-de-sturz"

Privighetoarea este una dintre cele mai stranii povești ale lui Andersen. Spre deosebire de Mica sirenă sau de Fetița cu chibrituri, nu are un final tragic. Cu toate acestea evoluția narațiunii este imprevizibilă și spectaculoasă. Un alt punct de atracție îl constituie probabil plasarea acțiunii în îndepărtata și misterioasa Chină.

Pentru acest puzzle online am ales tot o ilustrație de Margaret Tarrant, "geamănă" cu cea folosită pentru Motanul încălțat.

Citește în continuare "Puzzle online: Privighetoarea"

Margaret Tarrant este una dintre ilustratoarele noastre preferate. Desenele sale sunt deopotrivă atrăgătoare pentru copii – am verificat asta – dar și pe gustul celor mai mari, și mai conservatori. Marea calitate a desenelor ei este că nu încearcă să schimonosească inutil personajele, „copilărindu-le” dincolo de limita bunului gust. Culorile sunt folosite cu grijă și compoziția este atent gândită.

De aceea, nu e de mirare că am ales un desen de-al ei pentru acest puzzle online cu Motanul încălțat.

Citește în continuare "Puzzle online: Motanul încălțat"

Mica Sirenă” este unul dintre cele mai frecvente șiruri de căutare în Google, în urma cărora site-ul nostru ajunge să fie afișat în browserele celor ce ne calcă pragul pentru prima oară. Superbul basm al lui Andersen, ecranizat cu succes cu câțiva ani în urmă, atrage încă o… mare de fetițe și de băieței fascinați de aventurile micuței și misterioasei făpturi acvatice.

Pentru toți aceștia am pregătit un puzzle on-line bazat pe o ilustrație semnată de Edmund Dulac și publicată în 1911, într-o ediție new-yorkeză a basmelor lui Andersen.

Citește în continuare "Puzzle online: Mica sirenă"

„Crăiasa Zăpezii” este una dintre cele mai frumoase povești ale lui Andersen. Până când Andilandi.ro va publica traducerea variantei originale a basmului, vă lăsăm să vă delectați cu acest puzzle realizat cu ajutorul unei ilustrații de Milo Winter. Imaginea provine din volumul de basme ale lui H.C. Andersen publicat la Chicago, în 1916, de către Rand McNally & Company.

Citește în continuare "Puzzle online: Crăiasa Zăpezii"

Muzeul Național de Geologie organizează duminică, 14 ianuarie, în intervalul 11.30 – 14.30, prima întâlnire din cadrul programului Atelierul de Mărțișor – Exercițiu de creativitate. Programul se desfășoară înaintea sărbătorii de Mărțișor sub forma unor ateliere în cadrul cărora copiii vor învăța într-o manieră plăcută și distractivă că geologia și cunoașterea unor informații elementare din acest domeniu pot fi folosite, în mod creativ, în viața de zi cu zi.

Citește în continuare "Atelierul de Mărțișor"