Categorii Reţete de-ale noastre

Anyone can cook…

de Sînziana Popescu
Remy
…but only the fearless can be great.

Pornind de la filmuleţul „Ratatouille„, care a rămas „the one” în topul preferinţelor familiei noastre în materie de filme Disney, care ne-a inspirat şi ne-a dat curaj să încercăm, am reînviat această mică rubrică a site-ului nostru în speranţa că ne vom distra copios, că îi vom amuza şi pe alţii şi, de ce nu, poate îi vom convinge pe unii dintre cititorii noştri să ne calce pe urme. Ni s-a părut un mod haios de a petrece mai mult timp împreună. Dacă aveţi şi alte idei ori reţete, vă rugăm să ne scrieţi.

Aşadar, în rolurile principale… Chef mami – Remy, Matei – Linguini. Sau viceversa? Nici nu mai ştim.

Pentru început, Matei s-a gândit să o luăm uşurel şi să începem cu o reţetă simplă, dar delicioasă, una dintre preferatele lui: plăcinta cu mere. Aşa că ne-am blindat cu instrumente (cu o tavă Tefal cu diametrul de 33 cm , un fund de lemn, un bol mare, o sită, un pahar şi un făcăleţ), am făcut ordine în bucătărie, ne-am echipat adecvat şi am purces la drum.

Plăcinta cu mere

Matei îţi spune: De ce ai nevoie?

Pentru aluat ai nevoie de:

400 gr de făină
5 linguri de zahăr
1/4 linguriţă sare
250 gr unt tăiat cubuleţe
70 gr ulei vegetal, noi am folosit ulei de măsline extra virgin
120 ml apă foarte rece, cât să se lege aluatul
1 ou
Pentru umplutură ai nevoie de:
10 mere mari, soi ionatan
1 linguriţă de scorţişoară
5 linguri de zahăr
Matei îţi arată: Cum prepari aluatul?
Într-un bol pui făina, zahărul şi sarea şi amesteci bine. Apoi adaugi untul şi uleiul, amestecând în continuare şi lucrând repejor până obţii un aluat nu foarte tare. Treptat, adaugi apa rece (poţi adăuga şi puţină făină în plus, după ochi) şi amesteci până ce compoziţia se desprinde cu uşurinţă de pereţii vasului, chiar dacă încă nu este suficient de compactă.
În final, pui aluatul într-o folie de plastic şi îl laşi la frigider timp de 30 minute, până la o oră.

Matei te sfătuieşte:
Nu uita să aprinzi cuptorul!

Între timp, cât aluatul stă la frigider, trebuie să te ocupi de două lucruri: să dai drumul la cuptor şi să prepari compoziţia. Nu uita să dai drumul la cuptor acum, de preferinţă pe maximum, altfel te vei trezi peste 30 de minute că e gata placinta ta, dar vei fi nevoit să o vâri într-un cuptor rece, în care chiar dacă o vei ţine la temperatura optimă şi în intervalul de timp indicat în reţetă tot nu se va coace bine.

Matei te învaţă: Cum prepari compoziţia?
Mai întâi, speli bine merele, le decojeşti şi le tai în feliuţe groase 1-2 cm. Apoi le pui într-o sită, cu un pahar dedesubt şi presari pe ele zahărul şi scorţişoara. Poţi să bei sucul care se va scurge în paharul de sub sită – e delicios şi n-ai nevoie de el în cuptor.
Matei te descurcă: Cum le aranjezi în tavă?
După ce s-au scurs cele 30 de minute, scoţi aluatul din frigider şi îl împarţi în două: o bucată mare (3/4) şi una mai mică.
Pui făină pe fundul de lemn şi pe făcăleţ apoi întinzi uniform bucata mai mare până obţii un cerc cu diametru aproximativ egal cu al tăvii. Nu te necăji dacă n-a ieşit exact la fel, marginile de aluat rămase îţi vor fi şi ele de folos.
Tava, chiar dacă e neaderentă, trebuie unsă cu margarină (sau unt) şi tapetată cu făină. Apoi aşezi cu grijă aluatul, compoziţia de mere şi întinzi foaia mai subţire deasupra. Uneşte cu grijă marginile, în aşa fel încât puţinul suc de mere care nu s-a scurs în pahar să nu o facă acum în cuptor. Poţi bate un ou ca să ungi cu el partea de deasupra a plăcintei. În final, crestează puţin plăcinta la mijloc şi perforeaz-o din loc în loc cu o furculiţă, în aşa fel încât să o laşi „să respire”.

Matei a observat:
Fii atent la foaia subţire de aluat!

Foaia de aluat foarte subţire de deasupra e greu de făcut, deci înarmează-te cu multă răbdare şi nu te descuraja dacă nu-ţi iese din prima. După ce întinzi aluatul cu grijă pe fundul de lemn, rulează-l uşor pe făcăleţ, apoi derulează-l deasupra tăvii. Aşa îţi va fi mult mai uşor să-l întinzi cu precizie şi fără să se rupă. La sfârşit, ungi blatul superior cu ou.

Matei calculează: Cât o laşi la cuptor?
Mai întâi, dai cuptorul de la maximum pe minim, după care introduci preţioasa tavă cu plăcintă şi o laşi să se coacă circa 45-50 de minute. Dacă stai prin preajmă, nasul îţi va spune exact când e gata. Pentru a fi însă sigur că s-a copt bine şi în adâncime, poţi scoate tava puţin din cuptor, ca să „încerci” plăcinta cu o scobitoare. Dacă de scobitoare se prind mici fragmente de aluat, atunci mai lasă plăcinta să se coacă încă 10 minute, dacă nu, o poţi scoate din cuptor.
Matei se distrează: The final touch
După ce scoţi plăcinta din cuptor o pudrezi şi o laşi să se răcească puţin. Nu o tăia cât e fierbinte, oricât ţi-ar fi de poftă – rişti să o faci praf!

Matei are idei:
Plăcinta cu mere de post

Aceeaşi reţetă poate fi uşor adaptată pentru post dacă înlocuieşti untul cu margarina Rama şi renunţi la oul cu care ungi blatul superior înainte de a vârî plăcinta în cuptor. Să nu-ţi pară rău de el, sub zahărul pudră oricum nu se vede coca aurie, iar plăcinta ta va fi la fel de gustoasă.

Matei îţi urează: bon appétit!
Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercaţi” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noştri o cunosc şi drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.