Categorii Anunțuri

Lansare NESUPUSELE

de Sînziana Popescu

Marți, 6 noiembrie, începând cu ora 11.00, va avea loc, la Institutul Francez din București – Atrium, Dacia 77, lansarea proiectului NESUPUSELE.

 

NESUPUSELE este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalități feminine (individuale sau colective), care sunt prea puțin sau chiar deloc cunoscute de către tânăra generație.

 

Recuperarea este inedită din mai multe puncte de vedere. Proiectul debutează cu o platformă online, www.nesupusele.ro, cu primul volum al cărții 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă și cu Atelierele Nesupuselor, o serie de workshopuri pentru copii și adolescenți, susținute de autoarele cărții în toată țara.

 

Asociația De Basm propune, pentru început, o carte în două volume, conținând 100 de povești inspirate din viața acestor femei; texte de ficțiune, bazate pe o documentare bogată (arhive, cărți, interviuri etc.) și completate de ilustrații. NESUPUSELE nu reprezintă o enciclopedie de personalități feminine și nici o antologie de povești inspiraționale.

 

Selecția femeilor care „au schimbat lumea” reprezintă îndemnul autoarelor către cititori de a descoperi, în trecut sau în fiecare zi, alte Nesupuse. Istoria lor, încă nescrisă, este așteptată pe platforma online http://nesupusele.ro/cine-e-nesupusa-din-viata-ta/, o platformă care își propune să scoată la lumină poveștile unor astfel de femei care marchează viața comunităților mari sau mici și, de ce nu, chiar istoria. Nesupusele sunt femei „de succes” în sensul obișnuit al termenului, dar și într-un sens mai generos, în care reușita înseamnă diplomație, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă cotidiană pentru aproape, implicare, discreție, coloană vertebrală, modestie, tandrețe, răbdare. Nesupunerea lor a fost și este nespusă în manualele școlare. De aceea ele sunt NES(U)PUSELE – 100 de femei a căror poveste vrem să o spunem.

 

 

Autoare: Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg, Cristina Andone

 

Ilustratoare: Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă, Criss Barsony

 

Graphic Design: Faber Studio

 

Vă invităm să aflați poveștile celor 100 de Nesupuse De Basm, dar și să descoperiți voi înșivă alte „nes(u)puse” din istoria trecută sau recentă. Nu în ultimul rând, proiectul este o invitație la nesupunere!

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *