Categorii Cronici și recomandări

Sophie și cămila albă

de Sînziana Popescu
Cămila albă a lui Sophie
Cămila albă a lui Sophie
Am primit de curând o carte relativ nouă, publicată la Corint Junior in 2008, dar despre care nu auzisem nimic până în momentul în care ne-a picat între mânuțe. Adică despre care nu s-a obosit nimeni să facă valuri ori campanii de promovare, deși cartea fusese distinsă cu premiul Glen Dimplex Children’s book, în 2006. Cărticica se numeste „Sophie și cămila albă”, este scrisă de Stephen Davies și e cea mai frumoasă poveste pe care am citit-o în ultima vreme. Și asta v-o spune un cititor antrenat de cărticele pentru copii, care devorează o asemenea poveste pe seară. Cel puțin așa se întâmplă de vreo șapte ani încoace, de când am remarcat că acesta e cel mai simplu și mai eficient mod de a-mi adormi odorul.

Istorioara despre care vă vorbeam, scrisă cu mult haz și însoțită de niște gravuri alb-negru destul de simpatice, vorbește despre peripețiile a doi copii: o fetiță albă, pe nume Sophie și noul ei prieten, Gidaado al Patrulea, scriitor de meserie. Gidaado e, de fapt, un griot, adică un fel de „povestitor autorizat” care știe pe dinafară isprăvile de vitejie ale tuturor strămoșilor africanilor din regiunea lui, petrecute în ultimii 500 de ani.

După ce ciudata cămilă albă a lui Gidaado, numită Chobbal, e furată, cei doi copii pornesc pe urmele „celui mai temut hoț de camile din întreaga Sahara” – Moussa ag Litni. Dacă vor reuși ori nu s-o recupereze pe Chobbal n-am să suflu o vorbă, pentru că nu vreau să vă stric surpriza, dar am să vă spun despre adversarul eroilor noștri, ag Litni, că e un dur căruia „îi place să omoare oamenii și să le fure cămilele”.

Nu ratați cărticica asta, vă așteaptă o aventură pe cinste!

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

1 comentariu la “Sophie și cămila albă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *