Sînziana Popescu | blog

Zapis de trecere către o altfel de copilărie

Citim împreună?

de Sînziana Popescu

T T T

Dragi copii, știați că azi, 16 februarie, e o zi de mare, mare sărbătoare? E chiar Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI)! De trei ori ura! Cum, n-ați auzit de ea? Nu-i nimic. 🙂 Până de curând nici eu nu aveam habar că ar exista o astfel de zi… Supercalifragilisticexpialidocious, dar când am fost contactată de Brandi Bates de la Fundația „Citim Împreună România” și invitată să particip la o sesiune de lecturi publice pe Skype am aflat de această sărbătoare.

Cum am procedat? Păi, nimic mai simplu. M-am conectat pe Skype cu două dintre bibliotecile din țară – Biblioteca Municipală „St. L. Roth” din Mediaș și Biblioteca Publică „Cotnari” din Iași – le-am făcut cu mâna copiilor adunați acolo, m-am prezentat, pomenindu-le de câteva dintre cărțile mele (Mașinuța Curcubeu / Lilla Regnbågsbilen și Zborul lui Petru peste Tărâmul Balaurilor, cel mai nou roman al seriei fantasy Andilandi), apoi le-am citit o poveste pe care am tradus-o cu ani în urmă – Căprioara albă de Marie-Catherine Le Jumel de Barneville, baroneasă d’Aulnoy. După ce am terminat de citit, copiii mi-au pus întrebări, iar la sfârșitul întâlnirii noastre le-am recomandat câteva dintre cărțile mele preferate.

SF curat, nu-i așa? 🙂 Nu știu dacă voi ați mai participat la astfel de lecturi online, dar pentru mine a fost prima oară, deci am avut oareșice emoții, însă m-am descurcat. Ba mai mult decât atât. Am fost suficient de inspirată să fac și câteva poze cu noii mei prieteni din Mediaș și din Iași.

Îi mulțumesc doamnei Brandi Bates pentru invitație, pentru experiența plăcută de care am avut parte datorită ei, dar și pentru faptul că mi-a amintit de vremurile în care copilul meu era mic și-i citeam în fiecare seară, așa cum cred că fiecare părinte s-ar cuveni să o facă. De asemenea, le mulțumesc și doamnei Antonela Sofia Barbu și domnului Dorin Cozan, de la bibliotecile mai sus pomenite, care au păstorit cu drag și pricepere grupurile micuților cititori. Sper să ne cunoaștem și IRL. Nu știu dacă voi ajunge în Iași anul acesta, vom vedea, dar prin Mediaș trec destul de des în drumurile mele București-Târgu Mureș, spre casa mamei mele.

Câte ceva despre ZICI

Organizată de către Lit World, ZICI – Ziua Internațională a Cititului Împreună – este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări.

Aflat la prima ediție în România, evenimentul coordonat la nivel național de grupul Citim Împreună România, a dorit să adune 20 de parteneri cu care să organizeze în țară acest eveniment. Spre bucuria organizatorilor, la selecția partenerilor s-au înscris 80 de organizații – școli, organizații non-profit și chiar o librărie, plus 12 biblioteci județene. Fiecare dintre aceste organizații a primit din partea Citim Împreună România resurse care să contribuie la organizarea unor evenimente memorabile de lectură. Dintre acestea, 20 se vor organiza pe 16 februarie și vor consta din sesiuni de lectură susținute, prin Skype, de autori cunoscuți de cărți pentru copii, între care Mihaela Cosescu, Andreea Demirgian, Andrea Gál, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Ciprian Măceșaru, Victoria Pătrașcu, Sînziana Popescu, Carmen Tiderle.

Și, la final, un scurt îndemn pentru toți copiii și, deopotrivă, pentru părinții lor:

 

Etichete: , , ,
Portretul autorului Sînziana Popescu este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercaţi” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noştri o cunosc şi drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret.

Alte pagini semnate de

Lăsaţi un răspuns
Puteți folosi următoarele tag-uri XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>