Categorii Însemnări

O zi cu soare

de Sînziana Popescu
Aici le prezentam copiilor volumul de „Teatru pentru prichindei mari, mici și mititei”, publicat la editura Mediamorphosis și disponibil în librăria Carturesti Verona.

De 1 iunie am avut o zi plină de bucurii. Mărunte, dar multe. N-am simțit zăpușeala de dimineață și nu m-a deranjat nici ploaia de la ora cinci. M-am simțit fix ca-n copilărie, când în ziua asta de mare sărbătoare nimic nu-mi putea strica buna dispoziție. Colindam grădinile orașului la cules de corcodușe și de mere verzi, cu vreo doi lei în buzunar pentru o înghețată mică și o bomboană cogeac (lollipops-urile de odinioară), că socată aveam într-o sticluță, de la mama, și mă jucam cu copiii din bloc „Èšară, țară vrem ostași”, „Rațele și vânătorii” ori intram la cinematograful din oraș fără bilet, pe ușa din dos, pentru că o cunoșteam pe una dintre plasatoare. Apoi ne jucam iar de-a „Hoții și vardiștii” până seara târziu, când reveneam în sfârșit acasă, murdară și plină de julituri, de nu mă mai recunoșteau aparținătorii. Astea erau zilele de 1 iunie din copilăria mea, zile cu soare, în care eram capabilă să mă bucur pentru fiecare mărunțiș, să țopăi de fericire din te miri ce nimic.

Tot așa și ieri, ziua a început în trombă cu audiția spectacolului radiofonic „Domnul de ciocolată” în mansarda librăriei Cărturești Verona, unde copiii au ascultat atenți, au desenat personajele din „poveste”, cum le-au văzut ei, și s-au servit cu limonadă, mere, ciocolățele și „bomboane cogeac”, feriți de vacarmul din parcuri. La plecare, au primit în dar CD-uri promoționale înregistrate special pentru ei de prietenii de la Teatrul Național Radiofonic și unii și-au cumpărat și volumul de „Teatru pentru prichindei mari, mici și mititei” sau alte cărticele din librăria Cărturești Verona. Tot acolo, m-am bucurat să descopăr pe raftul dedicat cărților publicate la editura Pandora M și cartea mea: „Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii”, alături de toate cărțile pentru copii din colecția „PanDA”.

După audiție, am făcut un mic popas în Piața Revoluției, unde Ministerul de Interne organiza „Ziua Porților Deschise”, proiect dedicat zilei de 1 iunie, care le-a oferit celor mici (și nouă, celor mari, care am uitat să creștem) ocazia de a studia de aproape mașinile polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, polițiștilor de frontieră, medicilor și paramedicilor. Așa că ne-am jucat o vreme de-a vardiștii, pompierii și paramedicii, apoi am plecat voioși și cu bateriile încărcate spre parcul Cișmigiu, intrarea din fața Primăriei, unde cei de la „Copacul cu haine” ne-au îndemnat să lăsăm haine, alimente, jucării și rechizite copiilor din comunități cu posibilități materiale limitate.

Spre după-amiază am dat o raită și prin parcul IOR, prin parcul nostru adică, pe care-l vizităm oricum des, dar care acum era gătit în hăinuțe de sărbătoare. A plouat, e drept, o vreme am stat pitită sub podul din parc ca să mă feresc de răpăială, dar până la urmă am țâșnit de acolo și am reușit să primesc un autograf pe cartea „Emoțiile sunt bune” de Virgil Ianțu, cu ilustrații de Irina Maria Iliescu. Deci ziua s-a încheiat cu bine și a rămas una cu soare orice ar spune domnii de la Meteo.

În autobuz, în drum spre casă, o bunicuță m-a luat la întrebări unde ar putea găsi și ea cartea lui Virgil Ianțu, pe care o răsfoiam fix sub nasul ei, așa că am orientat-o spre Cărturești, doar tot văzusem cartea de dimineață acolo, pe același raft cu „Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii”.


CONCURS: Pentru că au mai rămas câteva CD-uri promoționale, oferite de Teatrul Național Radiofonic, m-am gândit că poate n-ar strica să organizez și un mic concurs. N-am mai făcut concursuri până acum pe andilandi.ro, deci nu prea știu cum să vă triez, așa că voi miza pe cunoștințele voastre, dar și pe viteza de reacție.

Autorii primelor cinci comentarii care răspund corect la întrebarea „Când difuzează Radio România emisiuni de teatru radiofonic pentru copii?” vor primi câte un CD cu spectacolul „Domnul de ciocolată”.


Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *