Categorii Însemnări

Mașinuța Curcubeu se reîntâlnește cu prichindeii din Cluj-Napoca

de Sînziana Popescu
Întâlnire cu copiii de la școala primară a Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca
Întâlnirea cu copiii de la școala primară a Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca a avut loc în cadrul proiectului „Autorul trăiește”.

Prietenii fideli ai Tărâmului lui Andilandi își mai amintesc cu siguranță că în urmă cu un an am răspuns invitației proiectului „Autorul trăiește”, proiect inițiat de câteva profesoare inimoase, și că am citit această poveste pentru prima dată în plen, de pe foi volante, în fața prichindeilor clujeni. Nici măcar atunci nu era una nouă, ci era una scrisă cu vreo șapte ani în urmă, una care încă nu-și găsise un ilustrator pe măsură, deci nici locul potrivit la o editură.

Așa că i-am rugat pe copii să mă ajute cu ilustrațiile. Altfel spus, i-am îndemnat pe ei să fie ilustratorii cărții ce va să vină. Pe atunci, Mașinuța nu prea mai spera ca povestea ei să ajungă vreodată la o editură, însă dragostea cu care a fost primită la Cluj i-a dat aripi să zboare departe, peste mări și țări, tocmai în capitala Suediei, la Stockholm, adică într-un loc în care avea să primească în sfârșit atenția cuvenită.

Odată ajunsă în orașul celor 14 insule, Mașinuța a poposit la editura pionier press, o micuță editură suedeză specializată în cărți bilingve. Aici, povestea lui Matei și a prietenei lui năzdrăvane pe patru roți a fost tradusă în limba suedeză de Arina Stoenescu, apoi a fost ilustrată de Irina Maria Iliescu. Și uite așa, parcă pe nesimțite, povestea mea cu Matei și Mașinuța s-a transformat într-o cărticică de toată frumusețea. Nu e ilustrată de copiii clujeni, ci de un alt copil mai mare, pentru că Irina Maria chiar este o copiliță frumoasă și talentată, dar profit de această ocazie pentru a vă invita să vizitați o galerie foto mai veche, una în care am pus la păstrare și o parte dintre desenele micuților desenatori clujeni. Le-am pus la păstrarea gândindu-mă că nu se știe niciodată când povestea ar putea fi reeditată, dar de data aceasta cu ilustrații făcute chiar de „publicul țintă”.

Și pentru a vă arăta că ideea cu copii ilustratori e una în care eu cred cu adevărat, vă spun că de data asta, cu ocazia celei de-a doua vizite la Cluj, la întâlnirea cu copiii de la școala primară a Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, am repetat experimentul: i-am rugat pe copii să ilustreze alte două povești nepublicate încă pe hârtie – „Hominideii” și „Anotimpurile buclucașe”.

E-book-ul cu „Hominideii” poate fi descărcat gratuit de la Editura LiterNet, dar povestea rămâne una care, din păcate, nu a văzut încă „lumina tiparului”. Și în aceeași situație se află și „Anotimpurile buclucașe”, asta deși ea este o poveste ceva mai norocoasă, pentru că în 2009 s-a transformat într-un spectacol radiofonic de succes, unul care se mai redifuzează încă la Teatrul Național Radiofonic. Așadar, vă rugăm să ne țineți pumnii strânși pentru a ne găsi împreună o editură (convențională) pe măsură! 😉

Notă: De data asta am fost mai organizată. Ajutată de doamna învățătoare Cosmina Tămaș, am strâns TOATE desenele copiilor și le-am postat mai sus. Poate, cine știe, așa vom atrage atenția unei edituri dispuse să publice cărțile noastre și pe hârtie, în aceeași formulă.

Nota notei: Dragi copii, vă mulțumesc mult pentru că m-ați colindat atât de frumos și pentru toate bilețelele, desenele și felicitările pe care mi le-ați dat. Le voi păstra cu mare grijă. De asemenea, le mulțumesc din suflet lui Alexie și Mihai pentru faptul că au ținut minte povestea „Experimentul Martinel”, poveste pe care am început să le-o citesc anul trecut, că s-au interesat de soarta protagonistului și că așteaptă cu nerăbdare ca „povestea băiatului sărman care ajunge în casa învățătoarei lui”, cea care „seamănă puțin cu Singur pe lume”, să se transforme într-o cărticică acolo, departe, în Suedia. Mihai e sigur că într-un an va învăța și limba suedeză, doar el știe bine germana și „multe cuvinte seamănă”. Mai jos aveți câteva poze de la evenimentul la care ați participat. Dacă v-a plăcut povestea și vreți să o recomandați prietenilor voștri, ascultați împreună online povestea lui Matei și a prietenei sale năzdrăvane, Mașinuța Curcubeu. Cartea poate fi comandată de la librăria engleză „Anthony Frost”.

Până când ne vom revedea, dacă doriți să reascultați povestea „Mașinuța Curcubeu”, dați play pe butonul de mai jos. Vă doresc audiție plăcută!

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

1 comentariu la “Mașinuța Curcubeu se reîntâlnește cu prichindeii din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *