Pentru că v-am obișnuit cu câte un puzzle la (aproape) fiecare apariție de fișier pdf, continuăm publicarea acestora concomitent cu lansarea unui puzzle bazat pe o imagine din basmul Rățoiul cel urât, care la noi este cunoscut în egală măsură drept Rățușca cea urâtă. În acest context, titlul nu are absolut nicio importanță, atâta vreme cât imaginea lui John Hassall prezintă un grup de lebede grațioase, pe un lac, dintre care una își ascunde capul sub aripă. Acesta este finalul poveștii și începutul jocului…

Citește în continuare "Puzzle online: Rățoiul cel urât"


Număr de participanți.
Se joacă în opt-zece copii.

Cum se procedează.
Doi dintre participanți sunt desemnați vânători (unul în prima tabără, altul în cea de-a doua), iar restul copiilor sunt rățuște. Vânătorii aruncă cu mingea în copiii care joacă-n grupul rațelor, iar aceștia din urmă se feresc.

Micuții atinși cu mingea vor fi nevoiți să părăsească terenul, iar ultimul copil rămas
neatins de minge trebuie să le spună vânătorilor vârsta lui. Apoi se va selecta
un vânător care va arunca cu mingea de atâtea ori cât e vârsta „țintei”, urmărind
să atingă copilul din tabăra adversă.
Dacă vânătorul își atinge ținta, primul copil care a ieșit din joc și ultimul
copil atins din grupul rațelor vor deveni vânători. Dacă, dimpotrivă, vânătorul
n-a reușit să-l atingă pe ultimul copil, grupul rațelor devine grupul vânătorilor.

Citește în continuare "Rațele și vânătorii"

Croitorașul cel viteaz e o poveste care
are drept protagonist un anti-erou. Croitorașul nu e nici frumos, nici bogat,
nici viteaz (orice ar spune titlul). În schimb, e lăudăros cât încape, e șiret
și descurcăreț. Cu toate acestea, copiii par să-l adore. Probabil ei apreciază,
mai mult decât noi, bătrânii, istețimea nativă ori iscusința și ingeniozitatea
cu care reușește să depășească neajunsurile datorate deopotrivă naturii și societății.

Citește în continuare "Puzzle online: Croitorașul cel viteaz"

Frumos colorată și cu o morală clară, așa este povestea cu prințesa îndărătnică și Împăratul Cioc-de-sturz, cel care dă și titlul basmului. Pentru un mic cititor va prefigura în mod fericit eventuala întâlnire, peste ani, cu mult mai cunoscuta Îmblânzire a scorpiei. Părinților lui le va aminti de piesa lui Shakespeare și îi va face, poate, să zâmbească cu o umbră de malițiozitate greu de explicat celor mici. Nici nu încercați. Oferiți-le în schimb acest puzzle online cu prințesa și pretendenții ei fără noroc – o ilustrație semnată de către Margaret Evans Price, în 1921.

Citește în continuare "Puzzle online: Împăratul Cioc-de-sturz"

Privighetoarea este una dintre cele mai stranii povești ale lui Andersen. Spre deosebire de Mica sirenă sau de Fetița cu chibrituri, nu are un final tragic. Cu toate acestea evoluția narațiunii este imprevizibilă și spectaculoasă. Un alt punct de atracție îl constituie probabil plasarea acțiunii în îndepărtata și misterioasa Chină.

Pentru acest puzzle online am ales tot o ilustrație de Margaret Tarrant, "geamănă" cu cea folosită pentru Motanul încălțat.

Citește în continuare "Puzzle online: Privighetoarea"

Margaret Tarrant este una dintre ilustratoarele noastre preferate. Desenele sale sunt deopotrivă atrăgătoare pentru copii – am verificat asta – dar și pe gustul celor mai mari, și mai conservatori. Marea calitate a desenelor ei este că nu încearcă să schimonosească inutil personajele, „copilărindu-le” dincolo de limita bunului gust. Culorile sunt folosite cu grijă și compoziția este atent gândită.

De aceea, nu e de mirare că am ales un desen de-al ei pentru acest puzzle online cu Motanul încălțat.

Citește în continuare "Puzzle online: Motanul încălțat"

Mica Sirenă” este unul dintre cele mai frecvente șiruri de căutare în Google, în urma cărora site-ul nostru ajunge să fie afișat în browserele celor ce ne calcă pragul pentru prima oară. Superbul basm al lui Andersen, ecranizat cu succes cu câțiva ani în urmă, atrage încă o… mare de fetițe și de băieței fascinați de aventurile micuței și misterioasei făpturi acvatice.

Pentru toți aceștia am pregătit un puzzle on-line bazat pe o ilustrație semnată de Edmund Dulac și publicată în 1911, într-o ediție new-yorkeză a basmelor lui Andersen.

Citește în continuare "Puzzle online: Mica sirenă"


Număr de participanți.
Se joacă în două persoane.

Cum se procedează. Pe o foaie de hârtie se desenează un pătrat care se împarte în alte nouă pătrățele identice. Un copil va juca cu „X”, un altul cu „0”. Fiecare își va scrie semnul ales, pe rând, într-unul dintre pătrățele. Cel care face prima grupare de trei X-uri (ori trei 0-ouri) consecutive, în linie dreaptă ori în diagonală, va fi desemnat câștigător

Citește în continuare "X și 0"

Număr de participanți. La acest joc pot participa cât mai mulți copii, de preferință un număr par, dar cel puțin șase. Cum se procedează. Copiii se împart în două tabere. Micuții din fiecare grup trebuie să se țină de mâini foarte strâns. Primii vor striga: „Țară, țară vrem ostași!” Iar jucătorii din cel de-al doilea grup le vor răspunde: „Pe cine?”. Unul dintre copiii din primul grup va numi un copil din grupul combatant: „Îl vrem pe… ” Astfel, din al doilea grup va fi…Citește în continuare „Țară, țară vrem ostași!”


Număr de participanți. La acest joc de grup e bine să participe cât mai mulți prichindei. Cum se procedează. Unul dintre jucători va sta cu o mână la ochi și cu cealaltă la spate, cu palma orientată spre exterior. Va încerca să spună „bzzz” cât mai mult timp, până când un alt copil îl va atinge peste mâna aflată la spate. În final, cel lovit va trebui să ghicească cine „l-a fript”. Totul se repetă până când micuțul lovit va afla cine e „agresorul”. Și…Citește în continuare „Fripta sau Bâza”