Tărâmul lui Andilandi

Zapis de trecere către o altfel de copilărie

Jocuri simple şi activităţi


Puzzle online: Răţoiul cel urât

Pentru că v-am obişnuit cu câte un puzzle la (aproape) fiecare apariţie de fişier pdf, continuăm publicarea acestora concomitent cu lansarea unui puzzle bazat pe o imagine din basmul Răţoiul cel urât, care la noi este cunoscut în egală măsură drept Răţuşca cea urâtă. În acest context, titlul nu are absolut nicio importanţă, atâta vreme cât imaginea lui John Hassall prezintă un grup de lebede graţioase, pe un lac, dintre care una îşi ascunde capul sub aripă. Acesta este finalul poveştii şi începutul jocului…

Citeşte mai departe »

Raţele şi vânătorii

Număr de participanţi. Se joacă în opt-zece copii.

Cum se procedează. Doi dintre participanţi sunt desemnaţi vânători (unul în prima tabără, altul în cea de-a doua), iar restul copiilor sunt răţuşte. Vânătorii aruncă cu mingea în copiii care joacă-n grupul raţelor, iar aceştia din urmă se feresc.

Micuţii atinşi cu mingea vor fi nevoiţi să părăsească terenul, iar ultimul copil rămas
neatins de minge trebuie să le spună vânătorilor vârsta lui. Apoi se va selecta
un vânător care va arunca cu mingea de atâtea ori cât e vârsta „ţintei”, urmărind
să atingă copilul din tabăra adversă.
Dacă vânătorul îşi atinge ţinta, primul copil care a ieşit din joc şi ultimul
copil atins din grupul raţelor vor deveni vânători. Dacă, dimpotrivă, vânătorul
n-a reuşit să-l atingă pe ultimul copil, […]

Citeşte mai departe »

Puzzle online: Croitoraşul cel viteaz

Croitoraşul cel viteaz e o poveste care
are drept protagonist un anti-erou. Croitoraşul nu e nici frumos, nici bogat,
nici viteaz (orice ar spune titlul). În schimb, e lăudăros cât încape, e şiret
şi descurcăreţ. Cu toate acestea, copiii par să-l adore. Probabil ei apreciază,
mai mult decât noi, bătrânii, isteţimea nativă ori iscusinţa şi ingeniozitatea
cu care reuşeşte să depăşească neajunsurile datorate deopotrivă naturii şi societăţii.

Citeşte mai departe »

Puzzle online: Împăratul Cioc-de-sturz

Frumos colorată şi cu o morală clară, aşa este povestea cu prinţesa îndărătnică şi Împăratul Cioc-de-sturz, cel care dă şi titlul basmului. Pentru un mic cititor va prefigura în mod fericit eventuala întâlnire, peste ani, cu mult mai cunoscuta Îmblânzire a scorpiei. Părinţilor lui le va aminti de piesa lui Shakespeare şi îi va face, poate, să zâmbească cu o umbră de maliţiozitate greu de explicat celor mici. Nici nu încercaţi. Oferiţi-le în schimb acest puzzle online cu prinţesa şi pretendenţii ei fără noroc – o ilustraţie semnată de către Margaret Evans Price, în 1921.

Citeşte mai departe »

Puzzle online: Privighetoarea

Privighetoarea este una dintre cele mai stranii poveşti ale lui Andersen. Spre deosebire de Mica sirenă sau de Fetiţa cu chibrituri, nu are un final tragic. Cu toate acestea evoluţia naraţiunii este imprevizibilă şi spectaculoasă. Un alt punct de atracţie îl constituie probabil plasarea acţiunii în îndepărtata şi misterioasa Chină.

Pentru acest puzzle online am ales tot o ilustraţie de Margaret Tarrant, "geamănă" cu cea folosită pentru Motanul încălţat.

Citeşte mai departe »

Puzzle online: Motanul încălţat

Margaret Tarrant este una dintre ilustratoarele noastre preferate. Desenele sale sunt deopotrivă atrăgătoare pentru copii – am verificat asta – dar şi pe gustul celor mai mari, şi mai conservatori. Marea calitate a desenelor ei este că nu încearcă să schimonosească inutil personajele, „copilărindu-le” dincolo de limita bunului gust. Culorile sunt folosite cu grijă şi compoziţia este atent gândită.

De aceea, nu e de mirare că am ales un desen de-al ei pentru acest puzzle online cu Motanul încălţat.

Citeşte mai departe »

Puzzle online: Mica sirenă

„Mica Sirenă” este unul dintre cele mai frecvente şiruri de căutare în Google, în urma cărora site-ul nostru ajunge să fie afişat în browserele celor ce ne calcă pragul pentru prima oară. Superbul basm al lui Andersen, ecranizat cu succes cu câţiva ani în urmă, atrage încă o… mare de fetiţe şi de băieţei fascinaţi de aventurile micuţei şi misterioasei făpturi acvatice.

Pentru toţi aceştia am pregătit un puzzle on-line bazat pe o ilustraţie semnată de Edmund Dulac şi publicată în 1911, într-o ediţie new-yorkeză a basmelor lui Andersen.

Citeşte mai departe »

X şi 0

Număr de participanţi. Se joacă în două persoane.

Cum se procedează. Pe o foaie de hârtie se desenează un pătrat care se împarte în alte nouă pătrăţele identice. Un copil va juca cu „X”, un altul cu „0”. Fiecare îşi va scrie semnul ales, pe rând, într-unul dintre pătrăţele. Cel care face prima grupare de trei X-uri (ori trei 0-ouri) consecutive, în linie dreaptă ori în diagonală, va fi desemnat câştigător

Citeşte mai departe »

Ţară, ţară vrem ostaşi!

Număr de participanţi. La acest joc pot participa cât mai mulţi copii, de preferinţă un număr par, dar cel puţin şase.

Cum se procedează. Copiii se împart în două tabere. Micuţii din fiecare grup trebuie să se ţină de mâini foarte strâns. Primii vor striga: „Ţară, ţară vrem ostaşi!” Iar jucătorii din cel de-al doilea grup le vor răspunde: „Pe cine?”. Unul dintre copiii din primul grup va numi un copil din grupul combatant: „Îl vrem pe… ” Astfel, din al doilea grup va fi ales un copil menit să „spargă zidul” făcut de adversari, pentru a putea rămâne în grupa lui. Dacă nu va reuşi să găsească veriga slabă din tabăra adversă, va rămâne acolo, în echipa opusă.

În final, echipa […]

Citeşte mai departe »

Fripta sau Bâza

Număr de participanţi. La acest joc de grup e bine să participe cât mai mulţi prichindei.

Cum se procedează. Unul dintre jucători va sta cu o mână la ochi şi cu cealaltă la spate, cu palma orientată spre exterior. Va încerca să spună „bzzz” cât mai mult timp, până când un alt copil îl va atinge peste mâna aflată la spate.

În final, cel lovit va trebui să ghicească cine „l-a fript”. Totul se repetă până când micuţul lovit va afla cine e „agresorul”. Şi atunci, rolurile se vor inversa: cel care a lovit va lua locul celui… fript.

Citeşte mai departe »