Sînziana Popescu | blog

Zapis de trecere către o altfel de copilărie

Zi de zi

Zi de zi se întâmplă tot felul de lucruri frumoase, dar oamenii sunt prea grăbiți pentru a le mai băga în seamă. Trec mai departe, purtați de rutină. Atunci, descurajate, lucrurile frumoase nu se mai întâmplă a doua oară.

Lucrurile frumoase sunt ca niște flori. Și tot așa cum florile au nevoie pentru a crește mari de apă, de lumină și de îngrijire, lucrurile frumoase au nevoie de atenția și de aprecierea noastră.

În mod convențional, ar fi trebuit să numesc această categorie simplu: știri. Dar cine vrea să fie convențional? Eu vreau să acord atenția și aprecierea mea doar acelor lucruri care merită să crească și să se repete. Pentru că sunt frumoase și pentru că ne fac bine.

Așadar, aici, în blogul meu cel de zi cu zi, veți găsi anunțuri despre lansări de carte, despre spectacole de teatru și de film, despre noi locuri de joacă, însemnări despre evenimentele la care am participat ori cronici și recomandări de cărți pentru copii. Altfel spus, veți găsi câteva cuvinte despre cele mai frumoase clipe pe care le-am trăit ori despre cele pe care am aflat că le-ar fi trăit alții.


Un castel ca-n povești și o întâlnire nemaipomenită, defel închipuită

Martinel și Regele

Azi e o zi tristă pentru mine. Știam că o să vină, pentru că regele era bolnav de multă vreme, dar cum apele se mai liniștiseră în ultima săptămână, am sperat că va veni mai încolo, mult mai încolo… Am să las aici niște fragmente din cartea pe care ne tot chinuim s-o promovăm de ceva vreme și pe care mi-aș fi dorit s-o văd publicată de mult. Sper să vă placă. Și sper să-i placă și lui, dacă apucă s-o citească, în drum spre zări mai senine. 🙁

Drum bun, Majestate!

Citeşte mai departe »

Marele Acoperiș

„Marele Acoperiș” de Carmen Tiderle, cu ilustrații de Vali Petridean, editura Vellant, 2017

Secretul vieții

Sensul vieții nu mai e de mult un secret

O scoică Saint Jacques i l-a șoptit discret

Unui gândac care-a vorbit c-un rac

Care la rându-i i l-a spus unui flamingo

Și-a auzit și-un câine dingo

Citeşte mai departe »

„Experimentul Martinel” – precomandă pentru Crăciun

„Experimentul Martinel” de Sînziana Popescu, cu ilustrații de Andra Badea și design de Arina Stoenescu

Dragi prieteni din București,

Dacă doriți să comandați romanul „Experimentul Martinel” de Sînziana Popescu, cu ilustrații de Andra Badea și design de Arina Stoenescu, vă invităm să vă înscrieți pe lista de precomandă între 4-8 decembrie.

Citeşte mai departe »

Experimentul Martinel

„Experimentul Martinel” de Sînziana Popescu, cu ilustrații de Andra Badea și design de Arina Stoenescu, în curând la editura pionier press

„Degustare de carte” e o rubrică gândită pentru autorii români contemporani de cărți pentru copii, una în care mi-am propus să vă recomand câteva cărți haioase și să vi-i prezint pe oamenii talentați care le-au scris. N-aveam de gând să postez în ea nimic din ce am scris eu, dar m-am răzgândit. Brusc. Din două motive.

Citeşte mai departe »

„Viața ca o poveste” la Festivalul de Teatru Bilingv Eugen Ionescu

„Viața ca o poveste” de Sînziana Popescu, în versiunea elevilor de gimnaziu de la Colegiul Național B. P. Hașdeu din Buzău

De curând, am aflat că textul meu (Viața ca o poveste), care a avut parte până acum de atâtea și atâtea adaptări reușite pentru scenele profesioniste, pentru radio, școli și cluburi de teatru, dar și de traduceri în limbile engleză și germană, ba chiar și de versiuni muzicale, a revenit la Colegiul Național B. P. Hașdeu din Buzău pentru un nou show de top în cadrul Festivalului de Teatru Bilingv „Eugen Ionescu”. 

Citeşte mai departe »

La est de est

„La est de est”, ilustrații și text de Anuța Vârsta

Dragă prietene,

Mie îmi place să plec de acasă, să văd locuri noi. Chiar și pe strada vecină apare mereu câte ceva, dar când pleci departe cu părinții e cel mai frumos.

E pentru prima dată când am fost foarte departe cu avionul. Am zburat până în Coreea de Sud. Atât de multe ore am zburat, încât părea că trăim în avion. Am mâncat, am dormit, am citit, m-am jucat și tot mai eram în zbor, deasupra norilor și printre stele.

Citeşte mai departe »

Dar motan

Numărul 9 al revistei Fabulafia, în care a apărut povestea Cristinei Andone

A fost odată un băiat. Care trăia într-un oraș de la malul mării. Și mai era un motan. Negru.

Băiatul nostru se temea de pisici. De toate pisicile. Pufoase, cu păr scurt, albe, gri, maro, tărcate, pătate, vărgate, cu ochi mirați, plictisiți, iubitori, verzi, de cer sau de umbră. Nicio pisică nu reușea să-i smulgă măcar un „ah, ce drăgălașa e!” sau un „hai, vino aici, pis-pis”, cum s-ar întâmpla cu noi, cei cărora nu ne e frică de ghemotoacele cu mers alintat.

Citeşte mai departe »

Ploaia curcubeu

„Ploaia curcubeu” de Andreea Iatagan, cu ilustrații de Ionuț Robert Olaru

Un pui de libelulă zboară de colo-colo, printre firele înalte de iarbă și păpădiile cu pălărie pufoasă. E Carla, cea cu ochii mari și aripioarele fine, fine, aproape transparente. O vezi?
Pe Carla o știu toți cei din Ținutul Insectelor. Poți întreba pe oricine: cărăbuș, albină, lăcustă sau fluture. Îți vor spune ca ea e libelula care nu poate să zboare cum trebuie. Știe doar să țopăie prin aer, să se învârtă sau să o zbughească în zigzag printre copaci.
Carla are niște aripi cu totul speciale, de aceea zboară așa zănatic.

Citeşte mai departe »

Scrisoare pentru Moș Crăciun

„Scrisoare pentru Moș Crăciun” de Cristina Beatrice Preda, cu ilustrații de Cristina Pecherle

Era o după-amiază geroasă de iarnă. Deşi natura nu îşi scosese haina albă de gală, pentru a o întâmpina, aceasta îşi făcuse simţită prezenţa prin frigul care încolţea casele, nelăsându-le sobelor nici măcar o clipă de răgaz.

Citeşte mai departe »

La ce visează oamenii de zăpadă

„La ce visează oamenii de zăpadă” de Andreea Demirgian, cu ilustrații de Anda Ansheen

Era Ajunul Crăciunului. Pe deasupra pădurii, cerul se învelise cu o păturică groasă de stele. Era așa de frig, că zăpada sclipea în razele lunii și scârțâia până și sub pașii veverițelor ce nu se duseseră încă la culcare.

Citeşte mai departe »