Categorii Însemnări

Children’s Books by Contemporary Romanian Authors

de Sînziana Popescu

Cei care ajung pe la târguri de carte din afară, îl pot răsfoi anul ăsta, probabil și în anul următor, la standul nostru. Pentru restul curioșilor, am răsfoit câteva pagini, ca să vedeți cât de frumos a ieșit.

„Children’s Books by Contemporary Romanian Authors” este un proiect al Ministerului Culturii și Cultelor din România, în parteneriat cu De Basm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România, Graphic Design: Faber Studio – Adelina Butnaru, traducerea în limba engleză – Andreea Scridon și coordonat de Adina Rosetti & Sînziana Popescu.

Am avut ideea asta nebună cu cataloagele de când am intrat în De basm, adică din 2018. Pe primele le-am făcut singură sub formă de e-book. Am strâns materialele, le-am editat și le-am paginat, cum m-am priceput, în Canva. Ba chiar, la un moment dat, am convins-o pe Irina Maria Iliescu (Rina draws) să ne facă o copertă specială, cu portretele ilustrate ale membrilor de atunci, care a ieșit minunat.

Între timp, asociația a devenit mai puternică și, după cum se poate vedea, cataloagele au trecut la alt nivel. De data asta, am avut criterii de selecție stricte, am inclus mulți scriitori care nu fac parte din De Basm (Liana Alexandru, Ana Alfianu, Simona Antonescu, Florin Bican, Ioana Chicet-Macoveiciuc – aka prințesa urbană, Bogdan Coșa, Mihaela Cosescu, Petre Crăciun, Marina Debattista, Alex & Cristina Donovici, Alex Moldovan, Zully Mustafa, Ioana Nicolaie, Raluca Poenaru, Adina Popescu, Cristian Presura, Alina Purcaru, Ana Rotea, Ana Maria-Sandu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Adriana Stefan, Iulian Tanase, Dan Ungureanu, Matei Visniec și Elena Vladareanu), dar pe care îi considerăm valoroși, am avut design profesionist, catalogul a fost tradus în limba engleză și tipărit într-o formulă elegantă și, mai ales, grație Ministerului Culturii, a circulat și va mai circula o vreme pe la toate târgurile internaționale de carte.

Încă nu-mi dau seama în ce măsură va servi acest demers unor autori care scriu într-o țară în care nu există agenți literari dispuși să-i promoveze în afară, iar șansele lor de a fi remarcați de agenții valoroase de pe alte meleaguri sunt mai degrabă un vis frumos, dar sunt mulțumită că mi-a dus nebunia până la capăt, că am ajuns aici. Deci rămân optimistă și dispusă să mă lupt (cu morile de vânt) în continuare.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *