Tărâmul lui Andilandi

Zapis de trecere către o altfel de copilărie

Degustare de carte

„Degustare de carte” este o rubrică dedicată autorilor români contemporani care mai scriu uneori și pentru copii ori numai pentru copii. Unii sunt mai vizibili, alții sunt la prima poveste, publicată online sau prin diverse reviste de profil, dar nu sunt foarte mulți. Așa că m-am gândit că ar fi bine să-i cunoașteți, să le degustați poveștile în tihnă, stând comod în fața calculatorului, nu în picioare, într-o librărie aglomerată, și să le cumpărați cărțile în cunoștință de cauză. De preferință, nu doar la ocazii, târguri ori înainte de sărbători, ci pe tot parcursul anului.


Poveste cu un gând strănutat

„Poveste cu un gând strănutat” de Laura Grünberg, cu ilustrații de Alexandra Rădulescu

Un Gând s-a rătăcit într-o parcare. S-a trezit brusc în miros de benzină, printre mașini înghesuite și oameni nervoși. Ultimul lucru pe care și-l amintea era cum stătea liniștit în capul lui Simon, în timp ce băiatul, răcit cobză, butona de zor la computer, strănutând întruna. Probabil că așa fusese aruncat în lume: printr-un strănut. Și trebuie să fi fost un strănut foarte puternic dacă ajunsese tocmai în parcarea zgomotoasă și aglomerată din centrul orașului.

Citeşte mai departe »

Numele meu e Anton

„Numele meu e Anton” de Geo Dinescu, Editura Vellant, 2017

Bună ziua, numele meu este Anton și am unsprezece ani. Bunica m-a îmbrăcat frumos și m-a rugat să țin un buchet de flori, pe care le-am cules împreună din grădină. Astăzi e ziua bunicului. Noi îl sărbătorim oricum, chiar dacă el a murit de doi ani. Bunica și cu mine suntem convinși că Dumnezeu îi dă liber o zi, numai ca să poată veni alături de noi, la petrecerea lui.

Citeşte mai departe »

Cu Andersen în Regatul Poveștilor

„Cu Andersen în Regatul Poveștilor” de Petre Crăciun, cu ilustrații de Anca Smărăndache, editura Zorio, 2015

Toată școala era împodobită ca în zi de sărbătoare. Holurile fuseseră decorate cu portrete de scriitori celebri de literatură pentru copii, iar din loc în loc apăruseră chiar și vitrine din sticlă, unde puteau fi văzute cărți ale autorilor îndrăgiți de copii. Evident, la loc de cinste se găseau volumele lui Hans Christian Andersen.

Citeşte mai departe »

Ooooo poveste de iubire

„Ooooo poveste de iubire” de Victoria Pătrașcu, cu ilustrații de Veronica Neacșu

Mo o iubea pe O. O nu era mama lui aşa cum aţi putea crede, ci un sunet, o literă veselă şi dolofană, O.

Elefănţelul Mo era singur. Nu chiar singur de tot. O avea pe O. Atât îi mai rămăsese după ce mama sa fusese prinsă și vândută unui circ ambulant.

Din ziua în care rămăsese singur şi pierdut în arşiţa neclintită şi înăbuşitoare a savanei, lui Mo nu-i mai rămăsese decât litera O. A aruncat-o întâi din trompă spre norul de praf lăsat de camionul care îi ducea mama departe, atât de departe. Dincolo de orizont.

Ooooooo! Oooooo! Ooooo! a strigat Mo până târziu în noapte, dar mama lui […]

Citeşte mai departe »

Marele Acoperiș

„Marele Acoperiș” de Carmen Tiderle, cu ilustrații de Vali Petridean, editura Vellant, 2017

Secretul vieții

Sensul vieții nu mai e de mult un secret

O scoică Saint Jacques i l-a șoptit discret

Unui gândac care-a vorbit c-un rac

Care la rându-i i l-a spus unui flamingo

Și-a auzit și-un câine dingo

Citeşte mai departe »

Experimentul Martinel

„Experimentul Martinel” de Sînziana Popescu, cu ilustrații de Andra Badea și design de Arina Stoenescu, în curând la editura pionier press

„Degustare de carte” e o rubrică gândită pentru autorii români contemporani de cărți pentru copii, una în care mi-am propus să vă recomand câteva cărți haioase și să vi-i prezint pe oamenii talentați care le-au scris. N-aveam de gând să postez în ea nimic din ce am scris eu, dar m-am răzgândit. Brusc. Din două motive.

Citeşte mai departe »

La est de est

„La est de est”, ilustrații și text de Anuța Vârsta

Dragă prietene,

Mie îmi place să plec de acasă, să văd locuri noi. Chiar și pe strada vecină apare mereu câte ceva, dar când pleci departe cu părinții e cel mai frumos.

E pentru prima dată când am fost foarte departe cu avionul. Am zburat până în Coreea de Sud. Atât de multe ore am zburat, încât părea că trăim în avion. Am mâncat, am dormit, am citit, m-am jucat și tot mai eram în zbor, deasupra norilor și printre stele.

Citeşte mai departe »

Dar motan

Numărul 9 al revistei Fabulafia, în care a apărut povestea Cristinei Andone

A fost odată un băiat. Care trăia într-un oraș de la malul mării. Și mai era un motan. Negru.

Băiatul nostru se temea de pisici. De toate pisicile. Pufoase, cu păr scurt, albe, gri, maro, tărcate, pătate, vărgate, cu ochi mirați, plictisiți, iubitori, verzi, de cer sau de umbră. Nicio pisică nu reușea să-i smulgă măcar un „ah, ce drăgălașa e!” sau un „hai, vino aici, pis-pis”, cum s-ar întâmpla cu noi, cei cărora nu ne e frică de ghemotoacele cu mers alintat.

Citeşte mai departe »

Ploaia curcubeu

„Ploaia curcubeu” de Andreea Iatagan, cu ilustrații de Ionuț Robert Olaru

Un pui de libelulă zboară de colo-colo, printre firele înalte de iarbă și păpădiile cu pălărie pufoasă. E Carla, cea cu ochii mari și aripioarele fine, fine, aproape transparente. O vezi?
Pe Carla o știu toți cei din Ținutul Insectelor. Poți întreba pe oricine: cărăbuș, albină, lăcustă sau fluture. Îți vor spune ca ea e libelula care nu poate să zboare cum trebuie. Știe doar să țopăie prin aer, să se învârtă sau să o zbughească în zigzag printre copaci.
Carla are niște aripi cu totul speciale, de aceea zboară așa zănatic.

Citeşte mai departe »

Scrisoare pentru Moș Crăciun

„Scrisoare pentru Moș Crăciun” de Cristina Beatrice Preda, cu ilustrații de Cristina Pecherle

Era o după-amiază geroasă de iarnă. Deşi natura nu îşi scosese haina albă de gală, pentru a o întâmpina, aceasta îşi făcuse simţită prezenţa prin frigul care încolţea casele, nelăsându-le sobelor nici măcar o clipă de răgaz.

Citeşte mai departe »