Tărâmul lui Andilandi

Zapis de trecere către o altfel de copilărie

Degustare de carte

„Degustare de carte” este o rubrică dedicată autorilor români contemporani care mai scriu uneori și pentru copii ori numai pentru copii. Unii sunt mai vizibili, alții sunt la prima poveste, publicată online sau prin diverse reviste de profil, dar nu sunt foarte mulți. Așa că m-am gândit că ar fi bine să-i cunoașteți, să le degustați poveștile în tihnă, stând comod în fața calculatorului, nu în picioare, într-o librărie aglomerată, și să le cumpărați cărțile în cunoștință de cauză. De preferință, nu doar la ocazii, târguri ori înainte de sărbători, ci pe tot parcursul anului.


Vizita piticului din orașul TârâieBrâie

Ana Groszler & Irina Maria Iliescu

– Hei! am auzit într-o dimineață la birou, în timp ce încercam să îmi dezlipesc ochii cârpiți de somn.

M-am uitat peste tot în jur, până mi-am dat seama că vocea pițigăiată de mai devreme venise de pe monitorul din fața mea. Un pitic cu scufie verde și plete răvășite se cocoțase acolo și mă cerceta acum curios.

Citeşte mai departe »

Luli și căsuța din copac

„Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristina Radu

Arbore, Arminden, copac, pom, crâng, livadă, pădure, pepinieră, scoarță, altoi, mugur, mlădiță, nuia, creangă, măduvă, ramură, desiș…

Ziua 1 sau Cum a început totul

Bună! Azi a fost o zi grozavă. Vreți să știți de ce? Pentru că azi mi-a venit o idee nemaipomenită. Haideți să vă povestesc cum s-a întâmplat.

Citeşte mai departe »

Darul lui Moș Crăciun

„Darul lui Moș Crăciun” de T.O. Bobe, cu ilustrații de Done Stan

— Cine-a mai auzit una ca asta? zice renul Ignat, de-a dreptul indignat. Da’ ce crezi tu că e Moş Crăciun, Vrăjitorul din Oz?

Bianca şi-a pus, spăşită, bărbia pe podea şi şi-a adunat coada în jurul picioarelor.

— Ei, lasă Ignat, intervine moşul, că vedem noi pînă la urmă cum o scoatem la capăt!

Apoi se adresează pisicii:

— Şi zi aşa, vrei să ai îndemînare ca să prinzi şoricei şi să-i papi, da ?

Citeşte mai departe »

Poveste cu un gând strănutat

„Poveste cu un gând strănutat” de Laura Grünberg, cu ilustrații de Alexandra Rădulescu

Un Gând s-a rătăcit într-o parcare. S-a trezit brusc în miros de benzină, printre mașini înghesuite și oameni nervoși. Ultimul lucru pe care și-l amintea era cum stătea liniștit în capul lui Simon, în timp ce băiatul, răcit cobză, butona de zor la computer, strănutând întruna. Probabil că așa fusese aruncat în lume: printr-un strănut. Și trebuie să fi fost un strănut foarte puternic dacă ajunsese tocmai în parcarea zgomotoasă și aglomerată din centrul orașului.

Citeşte mai departe »

Numele meu e Anton

„Numele meu e Anton” de Geo Dinescu, Editura Vellant, 2017

Bună ziua, numele meu este Anton și am unsprezece ani. Bunica m-a îmbrăcat frumos și m-a rugat să țin un buchet de flori, pe care le-am cules împreună din grădină. Astăzi e ziua bunicului. Noi îl sărbătorim oricum, chiar dacă el a murit de doi ani. Bunica și cu mine suntem convinși că Dumnezeu îi dă liber o zi, numai ca să poată veni alături de noi, la petrecerea lui.

Citeşte mai departe »

Cu Andersen în Regatul Poveștilor

„Cu Andersen în Regatul Poveștilor” de Petre Crăciun, cu ilustrații de Anca Smărăndache, editura Zorio, 2015

Toată școala era împodobită ca în zi de sărbătoare. Holurile fuseseră decorate cu portrete de scriitori celebri de literatură pentru copii, iar din loc în loc apăruseră chiar și vitrine din sticlă, unde puteau fi văzute cărți ale autorilor îndrăgiți de copii. Evident, la loc de cinste se găseau volumele lui Hans Christian Andersen.

Citeşte mai departe »

Ooooo poveste de iubire

„Ooooo poveste de iubire” de Victoria Pătrașcu, cu ilustrații de Veronica Neacșu

Mo o iubea pe O. O nu era mama lui aşa cum aţi putea crede, ci un sunet, o literă veselă şi dolofană, O.

Elefănţelul Mo era singur. Nu chiar singur de tot. O avea pe O. Atât îi mai rămăsese după ce mama sa fusese prinsă și vândută unui circ ambulant.

Din ziua în care rămăsese singur şi pierdut în arşiţa neclintită şi înăbuşitoare a savanei, lui Mo nu-i mai rămăsese decât litera O. A aruncat-o întâi din trompă spre norul de praf lăsat de camionul care îi ducea mama departe, atât de departe. Dincolo de orizont.

Ooooooo! Oooooo! Ooooo! a strigat Mo până târziu în noapte, dar mama lui […]

Citeşte mai departe »

Marele Acoperiș

„Marele Acoperiș” de Carmen Tiderle, cu ilustrații de Vali Petridean, editura Vellant, 2017

Secretul vieții

Sensul vieții nu mai e de mult un secret

O scoică Saint Jacques i l-a șoptit discret

Unui gândac care-a vorbit c-un rac

Care la rându-i i l-a spus unui flamingo

Și-a auzit și-un câine dingo

Citeşte mai departe »

Experimentul Martinel

„Experimentul Martinel” de Sînziana Popescu, cu ilustrații de Andra Badea și design de Arina Stoenescu, în curând la editura pionier press

„Degustare de carte” e o rubrică gândită pentru autorii români contemporani de cărți pentru copii, una în care mi-am propus să vă recomand câteva cărți haioase și să vi-i prezint pe oamenii talentați care le-au scris. N-aveam de gând să postez în ea nimic din ce am scris eu, dar m-am răzgândit. Brusc. Din două motive.

Citeşte mai departe »

La est de est

„La est de est”, ilustrații și text de Anuța Vârsta

Dragă prietene,

Mie îmi place să plec de acasă, să văd locuri noi. Chiar și pe strada vecină apare mereu câte ceva, dar când pleci departe cu părinții e cel mai frumos.

E pentru prima dată când am fost foarte departe cu avionul. Am zburat până în Coreea de Sud. Atât de multe ore am zburat, încât părea că trăim în avion. Am mâncat, am dormit, am citit, m-am jucat și tot mai eram în zbor, deasupra norilor și printre stele.

Citeşte mai departe »