Colind de ridicat părul în cap.
Colind de făcut pielea de găină.
Colind de plâns în șoaptă.
Colind de supărare.
Colind de năduf.
Acesta este originalul. 🙂 Să-l ascultați cu plăcere! http://www.youtube.com/watch?v=11A7gLK2SZg
Știu că n-aveți timp de citit zilele astea, iar mie oricum aproape că mi-au dat lacrimile, așa că nu mă lungesc la scris. Ascultați…
De o vreme încoace nu mai îndrăznesc să deschid televizorul ori să citesc ziarele. Mi-am propus chiar să nu mai intru nici pe twitter o vreme, până când nu se liniștesc oamenii și până când nu încep din nou să-mi spună lucrurile interesante și simpatice pentru care mi-am propus inițial să-i urmăresc. Nu mai vreau să știu de prieteni care se ceartă între ei pentru că n-au votat cuminte și cu minte. Nu mai vreau să știu nimic de prostie, vulgaritate, ură și violență de limbaj.
Mulți dintre vizitatorii site-ului au mai fost prin Bucovina, cu siguranță. S-au mai întâlnit, probabil, cu Voronețul. L-au admirat pe îndelete și au plecat acasă, împăturind imaginea celebrei nuanțe albastre sub câte un colț de suflet. Nu, nu Voronețul este de văzut în filmulețul ce urmează, ci felul în care l-a privit un călător francez ce ne-a vizitat țara și al cărui nume ne este dezvăluit în final: Dany Thibault.
Clipul video durează cam 8 minute și 45 de secunde. Însă doar jumătate din acest timp este rezervat mănăstirii propriu-zise. În rest, camera – și operatorul – cercetează cu o vizibilă curiozitate viața rurală din Bucovina. Este filmul unui amator, așa cum sunt majoritatea filmelor de pe YouTube. Cu toate acestea, țin să vă avertizez că avem de-a face cu un amator… avizat. Un amator care a văzut lumea și a cernut-o, și cu alte prilejuri, prin lentila aparatului de luat vederi.
Citește în continuare "De văzut: Voronețul"Am găsit pe YouTube un scurt documentar despre arta icoanelor pe sticlă, așa cum este ea păstrată la Mănăstirea Nicula, în inima Ardealului. Filmul, deși divizat în două părți, nu depășește 15 minute. Realizarea îi aparține lui Lucian Dragoș, de la Habitus Short Films. Pe pagina producătorului puteți comenta și vota ambele filmulețe.
Mie mi-a plăcut în special parfumul atemporal al așezării monahale, pasiunea domoală a tânărului călugăr și iscusința lui deosebită. Pe de altă parte, s-ar putea să fiu subiectiv: câteva dintre cele mai frumoase vacanțe ale copilăriei mi le-am petrecut, împreună cu familia, ca oaspete al unor mănăstiri – Stânișoara, Turnu, Horezu, Râmeți sau schitul de la Păltiniș.
Citește în continuare "Icoane pe sticlă la Mănăstirea Nicula"Am găsit recent – navigând zănatec prin oceanul de filmulețe care este Google Video – un documentar lunguț despre oameni, unelte și meserii tradiționale din România. Pentru că am fost realmente fermecat de acest filmuleț (și de celelalte, despre care vă voi vorbi mai încolo), am insistat să avem o secțiune de semnalare a unor astfel de clipuri video ce merită văzute. Filmele sunt multe. Noi le-am selectat doar pe cele care se încadrează în tema subtil nostalgică a site-ului nostru.
Citește în continuare "Tăbăcarii"