Tărâmul lui Andilandi

Zapis de trecere către o altfel de copilărie

Imagini (dintr-o ţară) în mișcare


Colind pentru cei departe de ţară

Colindători

Colindători din poveşti şi documentare

Nu le-am trimis prietenelor mele din Canada colindul ăsta, n-am vrut sa le stric Crăciunul… Nu vreau să mă gândesc unde vom ajunge noi să petrecem Crăciunul peste un an sau doi. Şi nu ca turişti… Crăciun fericit, oriunde sunteţi!

Citeşte mai departe »

Colind de ascultat cu inima

Tudor Gheorghe, menestrelul-cobzar

Tudor Gheorghe, acest minunat menestrel-cobzar

Colind de ridicat părul în cap.
Colind de făcut pielea de găină.
Colind de plâns în şoaptă.
Colind de supărare.
Colind de năduf.

Citeşte mai departe »

Sus boieri, nu mai dormiţi!

Copii la colindat

Steaua me' e a mai faină!

Acesta este originalul. 🙂

Să-l ascultaţi cu plăcere!

Citeşte mai departe »

Colind vechi românesc din Bucovina

colindatori

Bondărei colindători

Ştiu că n-aveţi timp de citit zilele astea, iar mie oricum aproape că mi-au dat lacrimile, aşa că nu mă lungesc la scris. Ascultaţi…

Citeşte mai departe »

Colinde româneşti

Primiţi cu Moş Ajunul?

De o vreme încoace nu mai îndrăznesc să deschid televizorul ori să citesc ziarele. Mi-am propus chiar să nu mai intru nici pe twitter o vreme, până când nu se liniştesc oamenii şi până când nu încep din nou să-mi spună lucrurile interesante şi simpatice pentru care mi-am propus iniţial să-i urmăresc. Nu mai vreau să ştiu de prieteni care se ceartă între ei pentru că n-au votat cuminte şi cu minte. Nu mai vreau să ştiu nimic de prostie, vulgaritate, ură şi violenţă de limbaj.

Citeşte mai departe »

De văzut: Voronețul

Mulţi dintre vizitatorii site-ului au mai fost prin Bucovina, cu siguranţă. S-au mai întâlnit, probabil, cu Voroneţul. L-au admirat pe îndelete şi au plecat acasă, împăturind imaginea celebrei nuanţe albastre sub câte un colţ de suflet. Nu, nu Voroneţul este de văzut în filmuleţul ce urmează, ci felul în care l-a privit un călător francez ce ne-a vizitat ţara şi al cărui nume ne este dezvăluit în final: Dany Thibault.

Clipul video durează cam 8 minute şi 45 de secunde. Însă doar jumătate din acest timp este rezervat mănăstirii propriu-zise. În rest, camera – şi operatorul – cercetează cu o vizibilă curiozitate viaţa rurală din Bucovina. Este filmul unui amator, aşa cum sunt majoritatea filmelor de pe YouTube. Cu toate acestea, […]

Citeşte mai departe »

Icoane pe sticlă la Mănăstirea Nicula

Am găsit pe YouTube un scurt documentar despre arta icoanelor pe sticlă, aşa cum este ea păstrată la Mănăstirea Nicula, în inima Ardealului. Filmul, deşi divizat în două părţi, nu depăşeşte 15 minute. Realizarea îi aparţine lui Lucian Dragoş, de la Habitus Short Films. Pe pagina producătorului puteţi comenta şi vota ambele filmuleţe.

Mie mi-a plăcut în special parfumul atemporal al aşezării monahale, pasiunea domoală a tânărului călugăr şi iscusinţa lui deosebită. Pe de altă parte, s-ar putea să fiu subiectiv: câteva dintre cele mai frumoase vacanţe ale copilăriei mi le-am petrecut, împreună cu familia, ca oaspete al unor mănăstiri – Stânişoara, Turnu, Horezu, Râmeţi sau schitul de la Păltiniş.

Citeşte mai departe »

Tăbăcarii

Am găsit recent – navigând zănatec prin oceanul de filmuleţe care este Google Video – un documentar lunguţ despre oameni, unelte şi meserii tradiţionale din România. Pentru că am fost realmente fermecat de acest filmuleţ (şi de celelalte, despre care vă voi vorbi mai încolo), am insistat să avem o secţiune de semnalare a unor astfel de clipuri video ce merită văzute. Filmele sunt multe. Noi le-am selectat doar pe cele care se încadrează în tema subtil nostalgică a site-ului nostru.

Citeşte mai departe »