Primiţi cu Moş Ajunul?


De o vreme încoace nu mai îndrăznesc să deschid televizorul ori să citesc ziarele. Mi-am propus chiar să nu mai intru nici pe twitter o vreme, până când nu se liniştesc oamenii şi până când nu încep din nou să-mi spună lucrurile interesante şi simpatice pentru care mi-am propus iniţial să-i urmăresc. Nu mai vreau să ştiu de prieteni care se ceartă între ei pentru că n-au votat cuminte şi cu minte. Nu mai vreau să ştiu nimic de prostie, vulgaritate, ură şi violenţă de limbaj.

Citește în continuare "Colinde româneşti"

Mulţi dintre vizitatorii site-ului au mai fost prin Bucovina, cu siguranţă. S-au mai întâlnit, probabil, cu Voroneţul. L-au admirat pe îndelete şi au plecat acasă, împăturind imaginea celebrei nuanţe albastre sub câte un colţ de suflet. Nu, nu Voroneţul este de văzut în filmuleţul ce urmează, ci felul în care l-a privit un călător francez ce ne-a vizitat ţara şi al cărui nume ne este dezvăluit în final: Dany Thibault.

Clipul video durează cam 8 minute şi 45 de secunde. Însă doar jumătate din acest timp este rezervat mănăstirii propriu-zise. În rest, camera – şi operatorul – cercetează cu o vizibilă curiozitate viaţa rurală din Bucovina. Este filmul unui amator, aşa cum sunt majoritatea filmelor de pe YouTube. Cu toate acestea, ţin să vă avertizez că avem de-a face cu un amator… avizat. Un amator care a văzut lumea şi a cernut-o, şi cu alte prilejuri, prin lentila aparatului de luat vederi.

Citește în continuare "De văzut: Voronețul"

Am găsit pe YouTube un scurt documentar despre arta icoanelor pe sticlă, aşa cum este ea păstrată la Mănăstirea Nicula, în inima Ardealului. Filmul, deşi divizat în două părţi, nu depăşeşte 15 minute. Realizarea îi aparţine lui Lucian Dragoş, de la Habitus Short Films. Pe pagina producătorului puteţi comenta şi vota ambele filmuleţe.

Mie mi-a plăcut în special parfumul atemporal al aşezării monahale, pasiunea domoală a tânărului călugăr şi iscusinţa lui deosebită. Pe de altă parte, s-ar putea să fiu subiectiv: câteva dintre cele mai frumoase vacanţe ale copilăriei mi le-am petrecut, împreună cu familia, ca oaspete al unor mănăstiri – Stânişoara, Turnu, Horezu, Râmeţi sau schitul de la Păltiniş.

Citește în continuare "Icoane pe sticlă la Mănăstirea Nicula"

Am găsit recent – navigând zănatec prin oceanul de filmuleţe care este Google Video – un documentar lunguţ despre oameni, unelte şi meserii tradiţionale din România. Pentru că am fost realmente fermecat de acest filmuleţ (şi de celelalte, despre care vă voi vorbi mai încolo), am insistat să avem o secţiune de semnalare a unor astfel de clipuri video ce merită văzute. Filmele sunt multe. Noi le-am selectat doar pe cele care se încadrează în tema subtil nostalgică a site-ului nostru.

Citește în continuare "Tăbăcarii"