Am găsit recent – navigând zănatec prin oceanul de filmulețe care este Google Video – un documentar lunguț despre oameni, unelte și meserii tradiționale din România. Pentru că am fost realmente fermecat de acest filmuleț (și de celelalte, despre care vă voi vorbi mai încolo), am insistat să avem o secțiune de semnalare a unor astfel de clipuri video ce merită văzute. Filmele sunt multe. Noi le-am selectat doar pe cele care se încadrează în tema subtil nostalgică a site-ului nostru.

„Tăbăcarii”, realizat de Dan Rațiu, Cosmin Țiglar și Nicolae Lengher, e frumos pentru că ne conduce mintea și privirea nu către universul pastoral desprins de realitate, dintr-o literatură demult apusă, ci către peisajul rural contemporan, cu bune, cu rele, cu noroi, cu horilcă, îmbătrânit, dar vesel, împăcat, deși muribund…

Acesta este filmul:

Echipa anterior menționată a mai produs câteva astfel de bijuterii: „Dogarii”, „Fierarii”, „Olarul”, „Moara lui Johann”, „Gaterul”, „Toboșarii”, „Pantofarul”… Detalii tehnice despre realizatori și scurte descrieri ale scenariilor găsiți pe acest site.

În măsura posibilităților, vom continua să prezentăm pe site astfel de filmulețe. Eu unul intenționez să i le arăt pe toate cele enumerate mai sus fiului meu, crescut în coșul din hypermarket, unde mărfurile stau vrafuri și nu mai au nici o valoare, decât cea scrisă mărunt pe etichetă sau încifrată într-un cod de bare… Ba chiar și mie îmi va prinde bine să-mi aduc aminte că în spatele fiecărui lucru se află munca, nesomnul și transpirația unui om. Și voi încerca să repar mai des, în loc să… înlocuiesc.

Portretul autorului

este un blajin de pe Celălalt Tărâm. Sau măcar încearcă.

Alte pagini semnate de Dan Mihu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *