Am găsit recent – navigând zănatec prin oceanul de filmuleţe care este Google Video – un documentar lunguţ despre oameni, unelte şi meserii tradiţionale din România. Pentru că am fost realmente fermecat de acest filmuleţ (şi de celelalte, despre care vă voi vorbi mai încolo), am insistat să avem o secţiune de semnalare a unor astfel de clipuri video ce merită văzute. Filmele sunt multe. Noi le-am selectat doar pe cele care se încadrează în tema subtil nostalgică a site-ului nostru.

„Tăbăcarii”, realizat de Dan Raţiu, Cosmin Ţiglar şi Nicolae Lengher, e frumos pentru că ne conduce mintea şi privirea nu către universul pastoral desprins de realitate, dintr-o literatură demult apusă, ci către peisajul rural contemporan, cu bune, cu rele, cu noroi, cu horilcă, îmbătrânit, dar vesel, împăcat, deşi muribund…

Acesta este filmul:

Echipa anterior menţionată a mai produs câteva astfel de bijuterii: „Dogarii”, „Fierarii”, „Olarul”, „Moara lui Johann”, „Gaterul”, „Toboşarii”, „Pantofarul”… Detalii tehnice despre realizatori şi scurte descrieri ale scenariilor găsiţi pe acest site.

În măsura posibilităţilor, vom continua să prezentăm pe site astfel de filmuleţe. Eu unul intenţionez să i le arăt pe toate cele enumerate mai sus fiului meu, crescut în coşul din hypermarket, unde mărfurile stau vrafuri şi nu mai au nici o valoare, decât cea scrisă mărunt pe etichetă sau încifrată într-un cod de bare… Ba chiar şi mie îmi va prinde bine să-mi aduc aminte că în spatele fiecărui lucru se află munca, nesomnul şi transpiraţia unui om. Şi voi încerca să repar mai des, în loc să… înlocuiesc.

Portretul autorului

este un blajin de pe Celălalt Tărâm. Sau măcar încearcă.

Alte pagini semnate de Dan Mihu pe Tărâmul lui Andilandi.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.