Între experienţa mea de prea vechi cititor de cărţi pentru copii şi calitatea prea recentă de tată, ar fi trebuit să ignor cărţile dedicate minorilor. Dacă mă ţin încă la curent cu genul, trebuie să mulţumesc Editurii Corint Junior şi lui Daniel Cristea-Enache, cel care mă provoacă permanent oferindu-mi noile apariţii ale acesteia.

Coperta cartii Uluitorul MauriceDar ţin să precizez de la început că Uluitorul Maurice şi rozătoarele lui educate (în româneşte în versiunea izbutită de Mirela Acsente la editura numită) nu este tocmai o carte pentru copii. În orice caz nu este una numai pentru ei. Faptul că am citit-o fără a o lăsa din mînă, abandonînd alte volume ba chiar şi alte preocupări mai urgente în acel ultim week-end al Tîrgului Gaudeamus nu se datorează vreunei nostalgii puerile sau întoarcerii premature la infantilism. Cel puţin aşa îmi place să cred!

Citește în continuare "Bine e să fii motan!"

Dezgheţ cinematografic la Corint Junior

Coperta cartii Marea salvareApariţia pe ecranele noastre a seriei a doua din filmul de desene animate „Era Glaciară” (Ice Age – 2) a prilejuit Editurii Corint Junior un tur de forţă prin publicarea urgentă şi binevenită a unui set de cărţi pentru toate vîrstele, volume frumoase şi bogat ilustrate. Traducerile sînt semnate de Gina Frîncu şi Adrian Deliu după povestea originală de Kathleen Weidner Zoehfeld, iar ilustraţiile sînt desigur preluate din secvenţele marelui succes de animaţie.

Cititorii mici pot beneficia de broşuri colorate cu text puţin sau mai mult, după vîrsta fiecăruia, în care acţiunea filmului este fragmentată în scurte povestiri autonome sub forma unor benzi desenate mai elaborate. Copiii care au trecut de faza incipientă a deprinderii literelor au de parcurs microromane care le relatează atractiv şi destul de succint sinopsisul realizării de excepţie a cinematografiei.

Citește în continuare "Dezgheţ cinematografic la Corint Junior"