Categorii Calendar

2 februarie: Arezanul

În câteva sate din judeţele Ialomiţa şi Teleorman se mai practică şi astăzi un ceremonial dedicat cinstirii viţei de vie. La 1-2 februarie are loc „Arezanul” sau „Gurbanul viilor”. În dimineaţa acestei zile bărbaţii satului, însoţiţi de preot, pornesc în sănii trase de cai, spre podgorii, strigând: „Hai să mergem la Gurbanu!” Ajunşi la vii, proprietarii asistă la slujba religinoasă de sfinţire a plantaţiilor.

Apoi, fiecare dezgroapă sticlele cu vin îngropate la butucul unei viţe de vie, le destupă, stropesc via, şi taie câteva corzi pe care le vor răsuci în jurul căciulilor şi taliei.

După ce fiecare proprietar a oficiat aceste acte sacre, menite să-i aducă belşugul, sănătate şi putere, se aprinde un foc, în jurul căruia se adună toţi participanţii. Se frige carne, se bea vin, într-un cuvânt se petrece. Uneori, se sacrifică şi berbeci, de unde şi numele obiceiului „Gurban”, de la cuvântul berbec din limba turcă. Seara, bărbaţii se întorc în sat purtând la căciuli corzile de viţă şi continuă petrecerea în familiilor lor.

Portretul autorului

este un tip mereu vesel şi pus pe treabă. Spre bucuria noastră, a acceptat cu plăcere să îngrijească acest site, ca un grădinar priceput ce se află...

Alte pagini semnate de Blajinul Ion pe Tărâmul lui Andilandi.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.