Categorii Calendar

2 februarie: Arezanul

În câteva sate din județele Ialomița și Teleorman se mai practică și astăzi un ceremonial dedicat cinstirii viței de vie. La 1-2 februarie are loc „Arezanul” sau „Gurbanul viilor”. În dimineața acestei zile bărbații satului, însoțiți de preot, pornesc în sănii trase de cai, spre podgorii, strigând: „Hai să mergem la Gurbanu!” Ajunși la vii, proprietarii asistă la slujba religinoasă de sfințire a plantațiilor.

Apoi, fiecare dezgroapă sticlele cu vin îngropate la butucul unei vițe de vie, le destupă, stropesc via, și taie câteva corzi pe care le vor răsuci în jurul căciulilor și taliei.

După ce fiecare proprietar a oficiat aceste acte sacre, menite să-i aducă belșugul, sănătate și putere, se aprinde un foc, în jurul căruia se adună toți participanții. Se frige carne, se bea vin, într-un cuvânt se petrece. Uneori, se sacrifică și berbeci, de unde și numele obiceiului „Gurban”, de la cuvântul berbec din limba turcă. Seara, bărbații se întorc în sat purtând la căciuli corzile de viță și continuă petrecerea în familiilor lor.

Portretul autorului

este un tip mereu vesel și pus pe treabă. Spre bucuria noastră, a acceptat cu plăcere să îngrijească acest site, ca un grădinar priceput ce se află...

Alte pagini semnate de Blajinul Ion pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *