Categorii Calendar

7 ianuarie: Udatul Ionilor

În Transilvania şi Bucovina, de ziua Sf. Ioan Botezătorul au loc diverse ceremonii de sărbătorire a celor care poarta numele de Ioan ori de Simion. În Bucovina, la porţile tuturor sărbătoriţilor se pun în semn de omagiu brazi împodobiţi, iar aceştia organizează petreceri cu lăutari. În alte aşezări din inima ţării obiceiul are o structură mult mai complexă. Cei ce poartă numele de Ioan, Ion sau Simion sunt purtaţi prin sat, în care trase de boi şi împodobite cu nenumărate ţesături decorative: covoare, feţe de masă etc.

Alaiul este condus de călăreţi în ţinută de mare sărbătoare, iar caii acestora sunt bogat împodobiţi, cu ţesături şi podoabe de harnaşament. Procesiunea se îndreaptă către râu, unde Ionii sunt botezaţi/purificaţi. Apoi toata lumea revine în centrul satului, unde seara „se face joc mare”, la casele sărbătoriţilor.

Portretul autorului

este un tip mereu vesel şi pus pe treabă. Spre bucuria noastră, a acceptat cu plăcere să îngrijească acest site, ca un grădinar priceput ce se află...

Alte pagini semnate de Blajinul Ion pe Tărâmul lui Andilandi.

1 comentariu la “7 ianuarie: Udatul Ionilor

  1. Udatul Ionilor este un obicei sooper fain. Eu sunt din Tălmacel şi nu am pierdut niciodată acest obicei. Merită să îl vedeţi.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.