Categorii Calendar

7 ianuarie: Udatul Ionilor

În Transilvania și Bucovina, de ziua Sf. Ioan Botezătorul au loc diverse ceremonii de sărbătorire a celor care poarta numele de Ioan ori de Simion. În Bucovina, la porțile tuturor sărbătoriților se pun în semn de omagiu brazi împodobiți, iar aceștia organizează petreceri cu lăutari. În alte așezări din inima țării obiceiul are o structură mult mai complexă. Cei ce poartă numele de Ioan, Ion sau Simion sunt purtați prin sat, în care trase de boi și împodobite cu nenumărate țesături decorative: covoare, fețe de masă etc.

Alaiul este condus de călăreți în ținută de mare sărbătoare, iar caii acestora sunt bogat împodobiți, cu țesături și podoabe de harnașament. Procesiunea se îndreaptă către râu, unde Ionii sunt botezați/purificați. Apoi toata lumea revine în centrul satului, unde seara „se face joc mare”, la casele sărbătoriților.

Portretul autorului

este un tip mereu vesel și pus pe treabă. Spre bucuria noastră, a acceptat cu plăcere să îngrijească acest site, ca un grădinar priceput ce se află...

Alte pagini semnate de Blajinul Ion pe Tărâmul lui Andilandi.

1 comentariu la “7 ianuarie: Udatul Ionilor

  1. Udatul Ionilor este un obicei sooper fain. Eu sunt din Tălmacel ÅŸi nu am pierdut niciodată acest obicei. Merită să îl vedeÅ£i.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *