Sărbătoarea de Dragobete (24 februarie) este echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day (14 februarie), mai cunoscută sub numele de Ziua îndrăgostiților. Personaj mitologic original, Dragobetele, se diferențiază fundamental de blajinul Sfânt Valentin din tradiția catolică. Dragobetele nostru e un bărbat tânăr și frumos, un neastâmpărat, mereu pus pe șotii.
Numele se crede că e moștenit de la vechii daci, în tradiția cărora Dragobetele era un „pețitor” al animalelor. Românii au plusat, folosindu-l nu numai pe post de ocrotitor al iubirii animalelor ori păsărilor, ci și de străjer al iubirii oamenilor. Se spune că cei care „se logodesc” în această zi vor avea parte de o dragoste lungă, care va ține toată viața.
Credințele legate de Dragobete sunt însă nenumărate. Astfel, se crede că cine participă la această sărbătoare, organizată cu mare fast mai ales în satele transilvănene, va fi ferit de boli, în special de febră, va fi ajutat să se gospodărească mai bine și va avea un an îmbelșugat.
În sudul României, tot de Dragobete se practică „Zburătoritul”, când fetele se întorc în sat alergate de băieții care le pețesc. Dacă aceștia sunt suficient de iuți de picior și le ajung, le sărută în văzul lumii. Sărutul pecetluiește logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult. Și așa Dragobetele ajută comunitatea să afle cam ce nunți se mai pregătesc prin sat.
În această zi nu se sacrifică animale, altfel se crede că „se strică rostul împerecherilor”. Femeile mai obișnuiesc să atingă câte un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul, iar fetele de măritat strâng încă rămășițe de zăpadă, numită „zăpada zânelor”, folosind apa topită din omăt pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste, pe tot parcursul anului.
Alte informații – într-un scurt documentar TVR: