Categorii Rețete de-ale noastre

Dulce de început, rețeta lunii ianuarie: Crema „minune”

de Sînziana Popescu

Dacă mi-ar fi spus cineva în copilărie că mama o să-mi dea peste ani rețeta cremei ei de zahăr ars, nu numai mie, ci spre publicare, ca s-o poată citi oricine, aș fi zis că vorbește în dodii.

Când eram eu mică, nimeni n-a reușit s-o smulgă de la ea, oricât s-a căznit. Mama făcea crema asta numai la ocazii speciale, în loc de tort, iar rețeta cremei ei „minune” a fost, de când mă știu, cel mai mare secret al familiei noastre. Ei, acum nu mai e… secretă! I-am cerut-o ieri, mai mult la plezneală – convinsă fiind că-mi va propune, ca de obicei, „să-mi facă ea una când vine la București, ca să nu stric ouăle de pomană” -, dar mi-a dat-o. Încă n-am aflat ce a determinat-o să se răzgândească. Probabil o fi auzit ce năzbâtie am pus la cale cu site-ul asta, că eu una n-am îndrăznit încă să-i spun ce coc aici, nu știu exact. Dar m-am asigurat: mi-a cedat drepturile de autor ieri, pe mail, așa că nu voi avea niciun fel de probleme cu copyright-ul.

De ce ai nevoie pentru o porție?

  • 2 l de lapte gras
  • 500 g de zahăr
  • un baton de vanilie (sau 5 plicuri de vanilie)
  • 12 ouă
  • esență de rom
  • coajă rasă de lămâie

Cum procedezi?

Pui 400 g de zahăr într-o cratiță adâncă, pe care o așezi la foc mic. Lași cratița pe foc până când se caramelizează zahărul și se transformă într-o peliculă de culoare maronie. La sfârșit, păstrezi cratița la temperatura camerei, timp de 10 minute, după care o pui la rece – în frigider ori în cămară.

În alt vas, amesteci cu mixerul celelalte ingrediente, respectând următoarea succesiune. Mai întâi, bați ouăle și restul de zahăr cu mixerul, până se formează o pastă. Apoi, adaugi treptat laptele și batonul de vanilie (tăiat în prealabil în cuburi mici) sau pliculețele de vanilie, romul și coaja rasă de lămâie. După ce le-ai amestecat pe toate foarte bine, până când s-a dizolvat tot zahărul, torni compoziția în cratița tapetată cu zahăr ars. Apoi, fără s-o amesteci ori s-o zdruncini în vreun fel, o bagi la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. În final, scoți cratița și o lași la temperatura camerei preț de 15 minute, după care o bagi la frigider. Când dorești s-o servești, acoperi cratița cu o farfurie și o întorci. Vei obține o cremă aurie, de consistența unei budinci, cu o crustă maronie, de caramel, deasupra. Poftă bună!

3 lucruri pe care e bine să le știi

1. Dacă ai procedat corect, la sfârșit, crema ta de zahăr ars trebuie să arate ca un tort.
2. Dacă vrei să obții o peliculă sticloasă, de culoare maronie, să nu torni niciodată apă peste zahărul caramelizat.
3. Crema iese mult mai gustoasă dacă folosești baton în loc de praf de vanilie.

Andilandi îți reamintește!

Întrucât la prepararea cremei de zahăr ars se folosește și albuș de ou – ingredient alergenic – rețeta e recomandată numai copiilor care și-au serbat deja prima aniversare. Și, desigur, e strict interzisă micuților alergici la albușul de ou. Trebuie să fii de asemenea prudentă dacă cel mic are vreo alergie conexă (la alune, la fructele cu sâmburi mici – kiwi, căpșune, mure, frăguțe etc.) Chiar dacă aici n-ai folosit asemenea fructe, servește-i crema cu prudență. Oferă-i mai întâi o singură linguriță și vezi dacă o tolerează. Nu de alta, dar alergiile, ca și necazurile, nu vin niciodată singure. Și ar fi păcat să descoperi în acest fel că puiul tău nu e alergic numai la căpșune, ci și la ou, de exemplu.

Notă: N-am să vă ascund că de vreo câteva ori am încercat să „fur” și eu rețeta mamei, ca s-o gătesc păpușilor ori prietenelor mele, după caz, dar n-am avut succes. Îmi amintesc că odată, prin anii ’80, când orice gospodină ar fi ucis pentru un ou în plus, eu am făcut prăpăd în frigiderul familionului (și așa veșnic gol, și atent curățat), încercând s-o reconstitui din memorie. Nu cred că mai are rost să vă povestesc ce jale a fost pe ai mei când s-au întors acasă și au văzut că nu mai au nici ouă (piese de colecție de altfel), nici zahăr, nici lapte…

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *