Categorii Degustare de carte

Trumpison, hoțul zăpezii, și Liga Secretă a Copiilor

de Sînziana Popescu
Cu Trumpison și Andra Badea

Scena 5

TRUMPISON

TRUMPISON: Nu există schimbări climatice! Asta e o mare prostie! Cum poate omul să încălzească planeta? Și cum adică să nu murdărim apele? Dar strămoșii noștri nu tot în apă se spălau? Apa trece și le duce pe toate, nu mai fiți așa de sensibili. Și ce e prostia asta cu reciclarea? Sunteți săraci? Nu vă permiteți nici măcar o pungă de plastic? Nu mai spun de economia la curent. Păi vouă vă place întunericul? De ce să nu lăsați luminile aprinse în toată casa? Nu vă e teamă de Bau-Bau, dar vă este teamă că o să dispară zăpada? Și dacă dispare ce? Vom avea mai multe insule. Și plaje. Și distracție. Chiar vă rog: faceți zăpada să dispară! Faceți planeta fierbinte din nou! (aparte) Ha, ha, ha, s-a zis cu tine, Moș Crăciun! S-a zis cu regatul tău de nea și cu uzina de jucării pentru copii! Vei vedea!

Marșul lui Trumpison

(prelucrare după Yankee Doodle)

Eram și eu un Elf fruntaș

în casa lui Crăciun,

dar m-au gonit ca pe-un borfaș.

N-am uitat nici acum.

Mi-au spus că sunt evazionist

și hoț de jucării.

Un speculant urât și trist

cu vise de copii.

Ce dacă însă am furat

din darurile lui?

Crăciun cu mine s-a purtat

complet al dracului!

Da, nu mi-e frică să înjur

sunt chiar un specialist.

Înșel de drag, iar, când pot, fur

și mint ca un artist.

În viață nu știu ce e frica,

rușinea sau durerea,

Fiindcă eu nu iubesc nimica

Doar banii și puterea!

REFREN (după nevoie)

Dar mă voi răzbuna cumplit

pe Moș și Spiriduși.

Voi da zăpada la topit!

Adio derdeluș!

Scena 6

MOȘ CRÄ‚CIUN, RUDOLF, CLOPOÈšEL

 

MOȘ CRÄ‚CIUN: Așa că n-am avut încotro și i-am rugat pe Rudolf și pe Clopoțel să plece în misiune, să-l lege și să-l aducă înapoi.

RUDOLF: Va fi greu, Moș Crăciun. Tare greu!

MOȘ CRÄ‚CIUN: De ce?

RUDOLF: Pentru că acum e mare și fioros, Moș Crăciun. Brrrr!

CLOPOÈšEL: Da, Moș Crăciun, dă-mi voie să-ți explic. De când numitul Trombonel a fost alungat de la noi și-a schimbat nu doar numele, ci și înfățișarea. Acum are părul portocaliu și e mare, mare, cât un om mare.

RUDOLF: E chiar mai mare decât tine Moșule! Tu-tu!

MOȘ CRÄ‚CIUN: Trebuie să fiți curajoși! Va trebui să-i dați jos peruca portocalie. Cred că e una fermecată, care-i dă superputeri și-l ajută să treacă drept un om obișnuit. Fiți curajoși!

CLOPOÈšEL: Suntem curajoși, Moș Crăciun, fii fără grijă! Dar spune-ne, după ce-l legăm și-l aducem aici, ce vom face cu el?

Moșul pare vizibil încurcat. Se codește să răspundă.

CLOPOÈšEL: Ce facem, Moșule?

RUDOLF: Da, chiar, ce facem cu el? Tu-tu!

MOȘ CRÄ‚CIUN: Păi…

CLOPOÈšEL: Da?

MOȘ CRÄ‚CIUN: Cred că ar trebui să-l aruncăm în temniță!

RUDOLF: Tem… ce?

CLOPOÈšEL: Noi nu avem așa ceva, o temniță, în Regatul de la Pol, adică în regatul tău, Moș Crăciun. Ce ne facem?

MOȘ CRÄ‚CIUN: Păi, atunci va trebui să construim una nou-nouță, una numai pentru el. Una din care nu va mai putea pleca niciodată ca să facă prostii în lumea oamenilor. Voi aduceți-l și de restul mă ocup eu.

RUDOLF+CLOPOÈšEL: Așa vom face! Poți conta pe noi, Moș Crăciun!

Cei doi pleacă în misiune.

Scena 7

MOȘ CRÄ‚CIUN, CLOPOÈšEL, TRUMPISON, RUDOLF

Clopoțel și Rudolf călătoresc mult, apoi se strecoară în Televiziunea lui Trumpison.

MOȘ CRÄ‚CIUN: Clopoțel a sărit în spinarea lui Rudolf și au mers, au mers, au mers, au mers cale lungă să le ajungă. Am trecut prin orașe poluate, pe lângă ape pline de deșeuri și au străbătut străzi doldora de gunoaie nereciclate. Au văzut felinare aprinse în toiul zilei și apa țâșnind în neștire din stropitori pe timp de ploaie. Și câte și mai câte n-au văzut ei. Dar mai cu seamă au văzut oameni nepăsători. Oameni care aveau impresia că au primit lumea în care trăiau ca s-o epuizeze, nu ca s-o îngrijească și s-o lase moștenire copiilor și nepoților lor. Oameni care stăteau toată ziua, bună ziua cu nasul în televizor, ascultându-l pe Trumpison care le spunea că era foarte bine ce făceau. Că era bine să nu le pese, să fie răi și să distrugă tot ce ating. Că e normal să se întâmple așa. Și după multe, multe, peripeții, cei doi au ajuns și în bârlogul temutului Trumpison, preaiubita lui Televiziune. Erau obosiți și demoralizați, dar nu s-au lăsat. Clopoțel a înaintat spre el, călare pe Rudolf, și i-a zis…

CLOPOÈšEL: Trombonel, predă-te!


Degustarea de carte a zilei este „Trumpison, hoțul zăpezii, și Liga Secretă a Copiilor” de Sînziana Popescu, cu ilustrația de pe copertă de Andra Badea (CuteOshenii) și cu fotografii de la premiera spectacolului de la Teatrul Regina Maria din Oradea. Cartea poate fi descărcată GRATUIT de pe Liternet.ro Mai multe detalii despre cărțile mele găsiți la Cărturești, pe site-urile editurilor Pandora M, pionier press, Mediamorphosis și pe paginile de susținere ale cărților (Tărâmul lui Andilandi, Experimentul Martinel, Mașinuța Curcubeu și Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii)

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *