Categorii Basme și povești

Bunica

de Barbu Ștefănescu Delavrancea

O văz, ca prin vis. O văz limpede, așa cum era. Înaltă, uscățivă, cu părul alb și creț, cu ochii căprui, cu gura strânsă și cu buza de sus crestată în dinți de pieptene, de la nas în jos. Cum deschidea poarta, îi săream înainte. Ea băga binișor mâna în sân și-mi zicea:

Ilustrație de David Acquistapace
Bunica lui Delavrancea ar fi putut arăta așa

– Ghici…

– Alune!

– Nu.

– Stafide!

– Nu.

– Năut!

– Nu.

– Turtă dulce!

– Nu.

Până nu ghiceam, nu scotea mâna din sân. Și întotdeauna sânul ei era plin. Îi sărutam mâna. Ea îmi da părul în sus și mă săruta pe frunte. Ne duceam la umbra dudului din fundul grădinii.

Ea își înfigea furca cu caierul de in în brâu și începea să tragă și să răsucească un fir lung și subțire. Eu mă culcam pe spate și lăsam alene capul în poala ei.

Fusul îmi sfârâia pe la urechi. Mă uitam la cer, printre frunzele dudului. De sus mi se părea că se scutură o ploaie albastră.

– Ei, ce mai vrei? îmi zicea bunica.

Surâsul ei mă gâdila în creștetul capului.

– Să spui…

Și niciodată nu isprăvea basmul.

Glasul ei dulce mă legăna; genele mi se prindeau și adormeam. Uneori, tresăream și o întrebam câte ceva. Ea începea să spuie, și eu visam înainte.

– A fost odată un împărat mare, mare…

– Cât de mare?

– Mare de tot. Și își iubea împărăteasa ca ochii din cap. Dar copii nu avea. Și îi părea rău, îi părea rău că n-avea copii…

– Bunico, e rău să n-ai copii?

– Firește că e rău. Casa omului fără copii, e casă pustie.

– Bunico, dar eu n-am copii și nu-mi pare rău.

Ea lăsa fusul, râdea, îmi desfăcea părul cârlionțat în două și mă săruta în creștetul capului.

Câte-o frunză se desprindea din ramuri și cădea legănându-se. Eu mă luam cu ochii după ea și ziceam:

– Spune, bunico, spune.

– Și așa, îi părea grozav de rău că n-avea copii. Și… nu mai putea de părere de rău că nu are copii… Într-o zi veni la el un moș bătrân, bătrân, că-și târa barba pe jos de bătrân și de cocoșat ce era. Și era mic, mic de tot…

– Cât era de mic?

– Poate să fi fost, așa, cam ca tine.

– Va să zică, nu era mic, mic de tot…

– Era mic, da’ nu așa, mic de tot. Și cum veni îi zise: „Măria-ta, ai doi meri în grădină, unul lângă altul, că nu știi care sunt ramurile unuia și care sunt ale altuia; și când înfloresc nu știi care sunt florile unuia și care sunt ale altuia; și ăști doi meri înfrunzesc, înfloresc, se scutură și mere nu fac. Măria-ta, să știi că atunci când or lega rod ăști doi meri, împărăteasa o să rămână grea și o să nască un cocon cu totul și cu totul de aur”… Piticul se duse, și împăratul alergă în grădină, și căută, căută peste tot locul, până dădu peste cei doi meri. Merii se scuturaseră de flori, că sub ei parcă ninsese, dar rod nu legaseră.

– De ce nu legau rod, bunico?

– Știu eu?… Dumnezeu știe…

Era așa de cald… așa de bine în poala bunicii… o adiere încetinică îmi răcorea fruntea… norii albi, alunecând pe cerul albastru, mă amețeau… închideam ochii.

Ea spunea, spunea înainte, mulgând repede și ușurel firul lung din caierul de in.

– Și se gândi împăratul ce să facă, ce să dreagă ca merii să facă mere. Unii îl sfătuiau ca să îi ude mereu. Și i-a udat mereu! Alții ziceau să le dea mai mult soare. Și împăratul a tăiat toți pomii de jur împrejur! Și merii înfloreau în fiecare săptămână, și se scuturau, și rod nu legau. Într-o zi veni la împărat o babă bătrână, bătrână și zbârcită, ca mine de zbârcită, și mică, mică, ca tine de mică…

– Ca moșu de mică?

– Da, ca moșu…

– Atunci nu era mică de tot…

– Așa mică de tot nu era. Și zise împăratului: „Măria-ta, până n-oi mulge un ulcior de lapte de la Zâna Florilor, ce doarme dincolo de Valea Plângerii, într-o câmpie de mușețel, și n-oi uda merii cu laptele ei, merii n-or să lege rod. Dar să te păzești, măria-ta, că îndată ce te-or simți florile, încep să se miște, să se bată, și multe se apleacă pe obrajii ei, și ea se deșteaptă, că doarme mai ușor ca o pasăre. Dar vai de cel ce l-o vedea, că-l preface, după cum o apuca-o toanele, în buruiană pucioasă or în floare mirositoare, dar d-acolo nu se mai mișcă”…

– Dar ce, ai adormit, flăcăul mamei?

Tresăream.

– A, nu… știu unde ai rămas… la-a-a… Zâna Florilor…

Auzisem prin vis.

Pleoapele-mi cădeau încărcate de lene, de somn, de mulțumire. Și mă simțeam ușor, ca un fulg plutind pe o apă care curge încet, încetinel, încetișor…

Și bunica spunea, spunea înainte, și fusul sfâr-sfâr pe la urechi, ca un bondar, ca acele cântece din buruienile în care adormisem de atâtea ori.

– Și împăratul a încălecat pe calul cel mai bun…

– Cel mai bun… îngânam eu, de frică ca să nu mă fure somnul.

– … ș-a luat o dăsagă cu merinde și a plecaaat…

– … ș-a plecaaat…

– Și s-a dus, s-a dus, s-a dus…

– … s-a dus, s-a dus…

– Până a dat de o pădure mare și întunecoasă…

– … întunecoasă…

– … de nu se vedea prin ea. Și acolo și-a legat calul d-un stejar bătrân, ș-a pus desagele căpătâi și a închis ochii ca să se odihnească. Și… pasămite pădurea cânta și vorbea, că era fermecată. Și… cum îi aducea șoapte de departe, de pe unde ea era ca un fum, împăratul adormi, și dormi, și dormi…

Când m-am deșteptat, bunica isprăvise caierul.

– Dar basmul?

Cu capul în poala bunicii, niciodată n-am putut asculta un basm întreg.

Avea o poală fermecată, și un glas, și un fus care mă furau pe nesimțite și adormeam fericit sub privirile și zâmbetul ei.

Portretul autorului

va rămâne pentru totdeauna "părintele" lui Neghiniță și "nepotul" Bunicii și al Bunicului. A trăit între 1858 și 1918 și a fost un scriitor și avocat de succes.

Alte pagini semnate de Barbu Ștefănescu Delavrancea pe Tărâmul lui Andilandi.

105 comentarii la “Bunica

 1. Foarte frumoasă. Nu toată lumea citește asemenea povești frumoase scrise de autori care și acum au rămas în inimile românilor!

 2. În pădurea fermecată calul a început și el să vorbească. A strigat către împărat și l-a trezit. Au mai trecut prin multe peripeții. Sfânta Duminică a dat împăratului un corn din care, când suflă, toate vietățile se prefac în stană de piatră. Calul a băut o poțiune și i-au crescut aripi. Au zburat până au ajuns la bariera de cristal și acolo au folosit cheia dată de Sfânta Duminică și au deschis-o. Au cântat din corn și florile au devenit stană de piatră. Zâna Florilor nu a împietrit! Atât timp cât erau florile împietrite, zâna florilor nu avea puteri.

  VREÈšI SÄ‚ VÄ‚ SPUN CONTINUAREA?

  1. Da, te rog frumos să ne spui și continuarea continuării poveștii. Până aici, sună foarte bine!

   Apoi așteptăm să ne spui și poveștile tale. Ai o imaginație bogată, Max. Las-o să zboare! Cai năzdrăvani, balauri, rachete sau ornitoptere – e alegerea ta. Dar las-o să zboare! 😉

 3. Foarte frumos. Am simțit de parca chiar eu stăteam în poala bunicii și ascultam cum imi spune povesti. Și dacă doriți sa aflați cum se termina basmul spus de bunica, mergeți la ultimele comentarii. Un băiat pe nume Max a povestit foarte frumos ce crede ca s-a întâmplat în continuare. Are o imaginație foarte bogata.

 4. Mie mi-a plăcut mult și mă ajută la școală să găsesc poveștile pe net. E bine, fiindcă nu am cartea și îmi trebuie la lecturi suplimentare pentru vacanță!

 5. M-a ajutat foarte mult, mai ales imaginea de la început. Foarte fain! Oricum, noroc în continuare.

 6. Foarte frumoasă povestea. Mi-a plăcut extrem de mult. Nu toți copiii de vârsta mea citesc asemenea povești extraordinare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *