Categorii Reţete de-ale noastre

Dezlegarea la peşte: Plachia de crap

de Sînziana Popescu

Toata copilăria mea am urât peştele. Mai ales crapul. Mi se părea că avea mult prea multe oase. Până reuşeam să-l curăţ îmi pierea pofta de mâncare. Şi ca şi cum astea n-ar fi fost suficiente, pe atunci nu mâncam decât peşte! Ăsta era remediul pe care-l dibuiseră ai mei împotriva foametei de tristă amintire: tata pescuia, noi mâncam. Peştele era (şi este!) sănătos, nimic de zis: e un adevărat zăcământ de fosfor, noi eram toţi slabi fără să fim subnutriţi, dar faptul că eram nevoiţi să-l mâncăm aproape zilnic, gătit în zeci de feluri, parcă era prea mult… Aşa că, mărturisesc, atunci când am avut de ales, l-am ocolit vreo 10-15 ani sau cam aşa. De curând însă i-am redescoperit virtuţile şi am dat şi de o reţetă ieftină, delicioasă şi uşor de preparat. Dacă ţineţi post, o puteţi proba de Bunavestire, adică în 25 martie.

De ce ai nevoie. Un crap mare, două roşii, 5-6 linguri de ulei, doi ardei, 3 căţei de usturoi, sare, piper, foi de dafin, pătrunjel verde.

Cum procedezi. Mai întâi, cureţi de coajă cele două roşii, le toci mărunt şi le amesteci cu ardeiul mărunţit. Apoi le căleşti în ulei încins, până când obţii un amestec păstos. La sfârşit, adaugi restul condimentelor şi usturoiul tocat. Cureţi peştele, îl speli, îl tai bucăţi şi-l aşezi într-o cratiţă. Torni sosul de roşii deasupra peştelui şi dai cratiţa la cuptor, la foc moderat, timp de 20 de minute. Când e gata, presari deasupra pătrunjelul verde tocat mărunt.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercaţi” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noştri o cunosc şi drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.