Categorii Reţete de-ale noastre

Dulce de Paşte: Pasca

de Sînziana Popescu

PascăPasca e un dulce festiv pe care l-am iubit, dar care nu se prea făcea în Transilvania. Poate mă înşel, dar prima pască minune pe care am mâncat-o a fost în Moldova, la Bicaz, când mi-am făcut vacanţa la una dintre fostele mele colege de facultate…
Cum pe vremea aceea mâncam repede, fără să pun prea multe întrebări sau să cer reţete, mai jos v-am dat altă varianta. Pe asta însă a testat-o bunica, şi funcţionează! Să aveţi spor şi, mai ales, poftă!

De ce ai nevoie. Pentru aluat: 1 kg de făină, 250 g de zahăr, 250 ml de lapte, 4 ouă, un bob de drojdie, esenţă de vanilie, 150 g de margarină. Pentru compoziţie: 300 g brânză dulce, 3-4 ouă, 2-3 linguri de stafide, 6 linguri de zahăr.

Cum procedezi. Pui făina într-un vas şi o laşi 2-3 minute la temperatura camerei. Dizolvi margarina şi zahărul în apă călduţă, iar drojdia în lapte. Torni ambele amestecuri peste făină şi adaugi cele 4 ouă şi esenţa de vanilie, apoi frămânţi până obţii un aluat compact. Acoperi vasul şi laşi aluatul la dospit, la loc cald şi uscat. Separat freci celelalte ouă cu zahărul şi brânza de vaci. Când e gata aluatul, întinzi o foiaie groasă de un deget pe o tavă rotundă. În interiorul tăvii pui amestecul de brânză, iar din restul de aluat faci o cruce deasupra amestecului. În final, bagi tava la cuptor, la foc potrivit, timp de 45 de minute.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercaţi” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noştri o cunosc şi drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Ți-a plăcut? Lasă-ne un comentariu.