Categorii Însemnări

Vorbe de duh

de Sînziana Popescu

Am primit de curând un mail cu niște ziceri de duh d’ale prichindeilor, pe care aș vrea să le împart cu voi. Cineva, nu știu exact cine, s-a chinuit să le traducă, și bine a făcut, probabil din link-ul acesta. Cel puțin, așa bănuiesc…

Iată și mailul primit…

Un grup de psihologi a pus unor copii cu vârste cuprinse între 4-8 ani următoarea întrebare: „Ce înseamnă dragostea?”. Acestea sunt răspunsurile lor.

„Când bunica mea a făcut artrită, nu mai putea să se aplece să-și facă unghiile de la picioare. Așa că bunicul i le face de atunci mereu, deși are și el artrită la mâini. Aceasta este dragostea.” (Rebecca, 8 ani)

„Când cineva te iubește, felul în care-ți rostește numele este diferit. Chiar știi că numele tău este în siguranță în gura lui.” (Billy, 4 ani)

„Este dragoste când o fată se parfumează, un băiat se dă cu after shave, ies împreună în oraș și se miros reciproc.” (Karl, 5 ani)

„Dragostea este ceea ce te face să zâmbești atunci când ești obosit.” (Terri, 4 ani)

„Este dragoste atunci când mami îi face cafea lui tati și ia o înghițitură înainte de a i-o da, pentru a fi sigură că gustul este OK.” (Danny, 7 ani)

„Este vorba de iubire atunci când mănânci în oraș și îi dai cuiva cei mai mulți dintre cartofii tăi prăjiți, fără să-i ceri în schimb cartofii lui.” (Chrissy, 6 ani)

„Dragoste este atunci când te săruți tot timpul. Apoi, când obosești de atâta sărutat tot vrei să fii împreună și să stai de vorbă. Așa sunt mami și tati. Sunt caraghioși când se sărută.” (Emily, 8 ani)

„Dragostea este ceea ce „se află” cu tine în camera de Crăciun, dacă te oprești din deschis cadouri și asculți.” (Bobby, 7 ani)

„Dacă vrei să înveți mai bine să iubești, trebuie să începi cu un prieten pe care îl urăști…” (Nikka, 6 ani; ne-ar trebui câteva milioane de Nikka pe planetă!)

„Este dragoste atunci când îi spui unui băiat că îți place cămașa lui, iar el se îmbracă după aceea cu acea cămașă în fiecare zi.” (Noelle, 7 ani)

„Dragoste este între un bătrânel și o bătrânică care sunt încă prieteni după atâția ani, deși se cunosc atât de bine.” (Tommy, 6 ani)

„În timpul recitalului meu la pian eram pe scenă și îmi era frică. M-am uitat la oamenii care mă priveau și l-am văzut pe tatăl meu care îmi făcea cu mâna și îmi zâmbea. Era singurul care făcea asta! Și nu mi-a mai fost frică.” (Cindy, 8 ani)

„Mama mă iubește mai mult decât oricine altcineva. Nimeni altcineva nu mă sărută seara înainte de culcare.” (Clare, 6 ani)

„Este dragoste atunci când mami îl vede pe tati transpirat și mirositor, dar tot îi spune că este mai frumos decât Robert Redford.” (Chris, 7 ani)

„Este dragoste atunci când cățelușul tău te linge când ajungi acasă, deși l-ai lăsat singur toata ziua.” (Mary Ann, 4 ani)

„Știu că sora mea mă iubește pentru că îmi dă întotdeauna hainele ei vechi și trebuie să se ducă să își cumpere altele.” (Lauren, 4 ani)

„Atunci când iubești pe cineva genele ți se ridică și coboară și mii de steluțe ies din tine.” (Karen, 7 ani)

„Este dragoste atunci când mami îl vede pe tati pe toaletă și nu i se pare ridicol.” (Mark, 6 ani)

„Nu trebuie să spui te iubesc dacă nu este adevărat. Dar dacă este adevărat, trebuie s-o spui cât mai des… Oamenii uită asta.” (Jessica, 8 ani)

După ce citiți perluțele micuților, căutați în librării sau anticariate și cărticica numită „Experimentul Zaica”. Veți găsi acolo sute de asemenea vorbe de duh. Desigur, în cazul că n-ați apucat s-o faceți deja. Cartea nu mai e de multișor o noutate pe piață. Atâta doar că mailul ăsta mi-a amintit de ea și m-am gândit că nu strică s-o arăt încă o dată cu degetul.

Și încă ceva! Dacă tot nu v-ați săturat să priviți lumea prin ochii celor mici, vă invit s-o faceți și aici, în rubrica „perle și mărgăritare”.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *