Categorii Cronici și recomandări

O pledoarie pentru frumos

de Sînziana Popescu
O pledoarie pentru frumos marca Laura Frunză

„Brâie de inspirație folclorică”, cărticica Laurei Frunză, primită de curând în dar de la autoare, cu o dedicație care chiar m-a impresionat, este o carte pe care v-o recomand cu drag nu pentru că e cartea unei prietene, talentată traducătoare de cărți pentru copii și bloggeriță, ci pentru că este o carte pe care chiar consider că merită să o aveți în bibliotecă.

Răsfoind-o, mi-a amintit puțin de copilărie, de perioada în care mama mea croșeta pulovere cu motive românești ori săsești și le vindea prin consignații sau le trimitea prin colegii ei ce plecau în turnee în Germania Federală, unde nemțoaicele erau înnebunite după chestii „handmade”, ele nefiind capabile să țină în mâini două andrele. Tot așa cum mi-a amintit de bunica mea care croșeta fețe de masă sau lega cărți în piele, cu motive aurite, pentru bisericile sau universitățile locale. Altfel spus, cartea Laurei Frunză mi-a amintit într-un fel de toate aceste mici meșteșuguri date uitării, de lucrurile frumoase făcute cu mânuțele tale, la tine acasă, cu care te poți lăuda rudelor sau prietenelor, de hainele pe care le poți purta cu capul sus pe stradă știind că toate privirile se vor întoarce după tine.

„Brâie de inspirație folclorică” e o carte menită să vă dea curaj să încercați și voi să vă croiți asemenea brâie desprinse parcă din cărțile pentru povești. Și chiar dacă poate vă va pune îndemânarea la grea încercare, cartea este, înainte de toate, una menită să vă inspire. Un punct de plecare, unul de la care vă puteți croi voi drumul spre alte idei originale și puteți deschide poarta către frumos, luptând după puterile voastre împotriva consumerismului feroce, împotriva lucrurilor făcute în serie, fără personalitate, care cu siguranță nu vă reprezintă și pe care toată lumea le are.

Dacă am vreo tristețe legată de cărticica Laurei Frunză, este una care ține de întindere. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe modele de brâie, să citesc mai mult. Din cauza asta îi și urez autoarei mult noroc și inspirație pentru a scrie o continuare, poate chiar și o serie de astfel de cărticele. De ce nu? O serie care ar putea deveni de căpătâi pentru toate mămicile talentate și îndemânatice din România.

Notă: Cartea Brâie de inspirație folclorică, de Laura Frunză, publicată la Editura Casa, poate fi găsită în librăriile Cărturești, Humanitas, Compania de Librării București și Librarie.Net

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

2 comentarii la “O pledoarie pentru frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *