Categorii Însemnări

Copiii aduc înapoi portofelele

de Dan Mihu

Copil dormind în portofelNu am pus ghilimelele pentru că nu am știut cum vor arăta în bara de adrese. Și, pentru a avea un comportament iresponsabil și tabloid până la capăt, am simplificat excesiv, omițând cu bună știință să spunem că este vorba despre pozele copiilor și nu despre ăia mici de-a dreptul. În rest însă totul este adevărat: pozele copiilor „aduc” înapoi portofelele.

Nu este o glumă, ci un studiu științific condus de psihologul Richard Wiseman și echipa sa, prezentat pe scurt și în Times Online. Anul trecut, aceștia au „pierdut” 240 de portofele pe străzile orașului Edinburgh. În afară de acte sau înscrisuri care probau adresa posesorului, 160 dintre ele (în grupuri de câte 40) conțineau câte o fotografie: cu un copil mic, cu un animăluț de casă, cu o familie fericită și cu un cuplu zâmbitor de oameni în vârstă. Alte 40 de portofele conțineau dovezi ale unor plăți pentru diverse societăți de binefacere, iar ultimele 40 dintre portofele erau goale, de control.

În total, 42% dintre „portofele” s-au întors acasă. O cifră neașteptat de mare, dar – e drept – este vorba despre Edinburgh. Interesante sunt însă procentele de succes ale pozelor conținute de portofele. Astfel, dintre portofelele goale numai 15% s-au întors acasă. Acestea au fost urmate de 20% dintre portofelele dovedind participarea la acțiuni caritabile și 28% dintre portofelele cu bătrânei zâmbitori. Fotografiile cu familii fericite au avut o rată de succes de 48%, puțin peste medie, iar animăluțele din portofele au fost responsabile pentru 53% de returnări.

Ei bine, după cum vă așteptați, cele mai de succes au fost fotografiile cu copii. 88% dintre acestea au adus acasă portofelele ce le conțineau. 88%! Aproape 9 din 10. Un rezultat surprinzător, care nu poate avea decât o concluzie: „Vreți să vă fie returnat portofelul în cazul în care îl pierdeți? Faceți rost de poza celui mai simpatic copil de care sunteți în stare și veți fi în siguranță!” Poate părea o afirmație cinică, dar nu ne aparține nouă, ci lui Richard Wiseman.

Portretul autorului

este un blajin de pe Celălalt Tărâm. Sau măcar încearcă.

Alte pagini semnate de Dan Mihu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *