Categorii Însemnări

Seria Andilandi și fanii ei din Cluj-Napoca

de Sînziana Popescu
Întâlnire cu prietenii seriei Andilandi

De curând, am avut parte de câteva zile pline, dar și nespus de fericite. După cel mai greu drum din viața mea de șofer, opt ore de condus întins, pe mâzgă, ninsoare și ceață, dintre care vreo patru printr-o țară înecată într-o beznă deplină, am poposit în inima Ardealului, hotărâtă ca a doua zi să mă întâlnesc cu prietenii clujeni ai seriei Andilandi, dar și cu prichindeii îndrăgostiți de „Mașinuța Curcubeu”.

Prima întâlnire din Cluj, cea cu fanii seriei Andilandi, parte integrantă a proiectului „Autorul trăiește”, a avut loc la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”. Acolo am fost primită într-un amfiteatru ticsit cu copii. Pe lângă gazdele de la Colegiul de Muzică, elevii de clasa a VII-a ai doamnelor profesoare Sorina Lazăr și Loredana Prunean, ni se alăturaseră și elevii de clasa a V-a de la Colegiul Național „George Coșbuc”, aflați în grija doamnei profesoare Mirela Miron, plus copiii de clasa a V-a veniți de la Seminarul Teologic Ortodox, păstoriți de doamna profesoară Ramona Burcă.

Vă spun sincer că atunci când am văzut cât de mulți se strânseseră m-am gândit că veniseră pentru altcineva. Sau că acceptaseră să participe la întâlnirea cu mine numai de dragul doamnelor profesoare. Nici vorbă de așa ceva însă. Copiii m-au asigurat că veniseră să mă vadă de bunăvoie și chiar păreau puși pe fapte mari. Îmi pregătiseră o sumedenie de întrebări, care mai de care mai istețe, unele chiar încuietoare, la care m-am străduit să răspund cum m-am priceput mai bine. Unii voiau să afle mai multe despre mine. De pildă, de ce la început am scris doar teatru sau de ce am renunțat la profesia de medic. Le-am explicat că m-am născut într-o familie de actori, că am crescut practic într-un teatru, deci mi s-a părut firesc să încep cu scenarii de film sau piese de teatru, pentru că așa mă simțeam în elementul meu. Și le-am spus că îmi place să cred că am renunțat doar provizoriu la profesia de medic. La început, imediat după ce am terminat facultatea, m-am gândit că n-aș putea să o practic așa cum se cuvine atâta timp cât îmi stătea mintea numai la povești, dar că oricând mă pot întoarce la profesia mea de bază, mai ales acum, când scrierile mele sunt deja destul de cunoscute. Alții mi-au cerut sfaturi despre cum să-și scrie propriile povești. Lor le-am spus ce mi se spusese și mie odinioară, cu ocazia unor cursuri pentru scenariști organizate de către MediaPro Pictures, la care am participat: să scrie din suflet și din experiență, să pună o bucățică din ei în tot ceea ce construiesc. Așa că s-au grăbit să mă întrebe, cu un aer șugubăț, „în care dintre personajele seriei Andilandi am pus eu o bucățică din mine”. Le-am preluat tonul și cred că i-am surprins nițel răspunzându-le că am pus câte un crâmpei din viața mea în toate personajele cărților seriei Andilandi, că toate îmi sunt la fel de dragi, inclusiv cele negative, pentru că nimic nu se poate construi din ură.

Apoi, după ce ne-am mai obișnuit unii cu alții, am trecut ușurel la sfaturi și confesiuni. Una dintre fetițe mi-a mărturisit că Strigoiul Iona a cam speriat-o, iar un alt băiețel m-a sfătuit cum aș putea descrie mai bine personajele, adică așa ca în „Harry Potter”, nu la sfârșitul cărților, așa cum sunt prezentate castele din „Urzeala tronurilor”. Un alt elev m-a întrebat dacă „am avut un model pentru seria Andilandi”. I-am explicat că în general m-am ferit să-mi fac idoli, dar e clar că, oricât m-am ferit eu „de influențe”, J.M. Barrie, Roald Dahl, J.R.R. Tolkien sau C.S. Lewis, pe care îi îndrăgisem încă din copilărie, și-au cam pus amprenta asupra mea, poate chiar fără să-mi dau seama. Spun că fără să-mi dau seama, pentru că a trebuit să ajung anul trecut până hăt departe, tocmai în Suedia, ca să realizez asta. Acolo, după prezentarea cărților seriei Andilandi, au venit la mine destul de multe persoane care m-au asigurat că ar vrea să citească seria asta fantasy inspirată din mitologia românească, care e un fel de Narnia, dar cu personaje exotice, nu-i așa? 🙂

În a doua parte a întrunirii, pentru că mai toți copiii doreau să afle detalii despre cărțile seriei Andilandi, mai ales că unii dintre ei și citiseră primele trei romane și erau curioși să afle când anume apare următoarea carte a seriei, le-am spus povestea cărților. Mai întâi, le-am destăinuit de ce m-am apucat să scriu o astfel de carte (la început a fost doar una și nu m-am gândit că vor fi mai multe) și le-am vorbit despre sursele mele de inspirație. Ba chiar le-am și recomandat cu mare drag câteva cărți – „Universul mitic al românilor”, de Victor Kernbach, publicată la Editura Științifică, plus o superbă antologie de basme populare românești marca Reader’s Digest, ilustrată de cei mai talentați ilustratori români. După care le-am prezentat și filmulețul aniversar realizat cu ocazia împlinirii a zece ani de la prima apariție din seria Andilandi.

10 ani de AndilandiAndilandi, prima serie fantasy inspirată din mitologia românească, a împlinit zece ani! Până la apariția celui de-al patrulea roman, ne-am gândit că ar fi momentul să vă dezvăluim cum anume a început totul…

Publicat pe Tărâmul lui Andilandi luni, 14 decembrie 2015

Copiii m-au ascultat cu mare atenție, după care, la inițiativa doamnei profesoare Mirela Miron, a început un concurs foarte animat pentru obținerea unui exemplar din „Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm”. Adusesem câteva volume pentru a le dona bibliotecilor școlare, dar, până la urmă, o bună parte dintre ele au ajuns la copiii care au știut să răspundă la întrebări legate de conținutul cărților. Partea asta m-a bucurat foarte tare, pentru că pe mine una m-a uimit cât de multe lucruri știau deja, ori câte reținuseră atunci, pe loc, despre cărțile seriei Andilandi.

La sfârșit, după sesiunea de autografe, ne-am despărțit promițându-ne că ne vom scrie. Una dintre fete, Teo, îmi făcuse și portretul, ceea ce m-a cam dat peste cap. La orice m-aș fi așteptat numai la așa ceva nu, motiv pentru care nici n-am fost în stare să-i spun prea multe atunci, dar îi mulțumesc din nou acum, o felicit pentru măiestria de care a dat dovadă și îi doresc din toată inima să continue să deseneze. Cine știe, poate data viitoare materialul clientului va fi ceva mai ofertant. 🙂

Nu știu dacă mă voi mai încumeta vreodată să fac un drum atât de lung cu micul și bătrânelul meu Cal Năzdrăvan (vorbesc despre Spark-ul meu de zece anișori bătuți pe muchie), mai ales că de data asta era cât pe ce să ne luăm zborul de vreo două ori de pe dealurile de la Sighișoara, gonind pe întuneric, dar voi susține proiectul „Autorul trăiește” cu toată ființa mea. Îl voi recomanda colegilor și prietenilor mei din București și voi scrie despre el aici, pe andilandi.ro, ori de câte ori voi avea ocazia, pentru că „Autorul trăiește” – un proiect inițiat oficial de Seminarul Teologic Ortodox din Cluj Napoca, unul la care am avut bucuria să particip și în septembrie 2014  – este, înainte de toate, un proiect care s-a născut din dragostea unor profesori pentru elevii lor, din dorința acestora de a-i apropia pe copii de povești, de lectură, punându-i în contact cu tot ceea ce ține de literatura contemporană de calitate.

Notă: „Autorul trăiește” este un proiect de lecturi publice ce se va încheia în luna aprilie 2016 cu un concurs de scriere creativă pentru copii și care a fost inclus deja în Calendarul Activităților Educative Județene (CAEJ) 2016.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *