Categorii Anunțuri

Despre teatrul școlar, pe ultrascurt

de Sînziana Popescu

Mi-am tot propus să scriu câte ceva despre teatrul școlar, un fenomen care a început să ia amploare și pe plaiurile mioritice, deși, spre deosebire de alte țări, la noi se desfășoară oarecum clandestin, mai mult pe lângă școli decât în ele, prin bunăvoința unor profesori inimoși, care repetă cu copiii în timpul lor liber.

Pentru început, m-am gândit să vă dau doar trei exemple de trupe de elevi-actori, care au încercat și au reușit. Știu, cu o floare nu se face primăvară, nici cu trei, dar sunt sigură că în țară sunt mult mai multe asemenea trupe și poate, cine știe, în anii ce vor urma toate școlile din țara asta le vor urma exemplul.

La un moment dat, am fost contactată pe o rețea de socializare de către doamna profesoară Luminița Cristina Cazacu, de la Colegiul Național B. P. Hașdeu din Buzău, pentru a mă anunța că textul meu „Viața ca o poveste” a ajuns și la elevii buzoieni, care l-au transformat într-un show pe cinste. Am primit o invitație la premieră, pe care din păcate n-am putut s-o onorez, dar am avut acces și la multe, multe fotografii. Așa că priviți și minunați-vă! Iaca așa s-au descurcat micuții actori-elevi din Buzău! Multă baftă în continuare, copii!

Cea mai frumoasă surpriză de ziua mea din acest an a venit de la mica trupă de teatru „În pom”, condusă de doamna Ana Maria Pandele Andone. Acești copii simpatici au jucat piesa „Viața ca o poveste” pe scena Teatrului Național din Timișoara. Și, desigur, au fost și premiați pentru prestația lor! 😉

Viața ca o poveste, trupa „În pom”, Timișoara

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, a avut loc premiera spectacolului „Când jucăriile spun pa”, montat de elevii din Târgoviște, sub îndrumarea domnului profesor Stefanis Lupu la Teatrul Odiseu. N-am ajuns la premieră, dar după poze sunt sigură că prichindeii s-au distrat de minune. Până atunci, mă voi mulțumi doar cu câteva fotografii grăitoare. 😛

Iată și fragmentul mult-așteptat:

Bună treabă, copii! La cât mai multe spectacole reușite!

Notă: După știința mea, „Viața ca o poveste” și „Alunecând într-o prună” sunt în pregătire în alte două cluburi școlare din țară, iar „Domnul de Ciocolată” a fost tradus de curând în limba germană de Isolde Cobet și jucat tot la Timișoara. Voi reveni cu amănunte! 😉

Toate piesele despre care am scris mai sus sunt disponibile în volumul publicat de editura Mediamorphosis, „Teatru pentru prichindei mari, mici și mititei”, apărut în cadrul colecției „Scena de hârtie”.

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

2 comentarii la “Despre teatrul școlar, pe ultrascurt

  1. Mulțumim sincer pentru aprecierile dumneavoastră! Vă așteptăm, pe 20 mai, la Buzău. Vom lua legătura imediat după Paște!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *