Categorii Însemnări

Cât mai costă școala?

de Sînziana Popescu
Școala, neschimbată...

Nu știu altele cum sunt, dar eu, când mă gândesc la prima ședință cu părinții, simt cum mă trec fiori. De data asta nu din cauza învățătoarei, care e una dintre puținele minți liber-cugetătoare rămase în învățământul românesc, ci din pricina faptului că-mi vor cere iar bani cu nemiluita. Da, recunosc că mă enervează să mi se spună an de an aceeași gogoriță, cum că școala ar fi „gratuită”. Mi-ar plăcea să declare oficial: dacă vrei să îți dai copilul la școală, trebuie să scoți din buzunar minimum 2.000 de lei pe an, și gata, n-aș mai avea nimic de comentat. Din păcate, lucrurile nu se petrec așa, motiv pentru care m-am decis să pun pe hârtie cât costă, de fapt, școala „free” în România. Nu de alta, dar așa poate va fi mai lesne de înțeles de ce crește la noi abandonul școlar de la an la an, iar odată cu el și rata analfabetismului.

După cum vă spuneam, Matei are o învățătoare tânără, deșteaptă și surprinzător de senină, dacă ținem cont de ce se întâmplă cu învățământul românesc în vremurile cenușii pe care le trăim. Așadar, sumele cerute de data asta au fost mai mult decât decente – 40 lei fondul clasei (pe tot anul), 35 lei caiete speciale și 50 de lei fondul școlii. Plus, un dulap de reparat, care va costa probabil încă vreo 20 de lei. Desigur, la asta se adaugă rechizitele noi din fiecare an, care în cazul lui au mai costat în jur de 300 de lei, deși n-am făcut investiții majore, de genul ghiozdan nou ori mai știu eu ce alte accesorii „de fițe”. Nu, am înlocuit doar ce s-a stricat anul trecut (stiloul, treningul, tenișii), ce s-a consumat (picuri, creioane, carioci, culori) și lucrurile noi (caiete, trusă de geometrie etc.).

Până acum nu e mult, dar dacă mai pui și after-school-ul de 400 de lei pe lună, deja te poți lăuda că te-ai ales cu o taxă lunară frumușică. Pentru ce anume? Pentru că ți-ai dat copilul la o școală DE STAT, într-o țară în care învățământul se pretinde a fi gratuit. Glumeți mai suntem, nu-i așa? O să-mi spuneți că after-school-ul nu este obligatoriu, dar și eu o să vă răspund că învățământul de stat e conceput fără a se lua în calcul faptul că părinții au serviciu și nu pot veni zilnic la ora 11-12-13 să își ia copilul de la școală. Adică nu e obligatoriu, dar e indispensabil.

Notă. Bineînțeles aici n-am mai pus la socoteală meditațiile, în special la limbile străine. Încă 200 de lei pe lună! Doar la noi carte se face acasă, la școală te duci… în vizită. 🙂

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *