Categorii Însemnări

Mașinuța Curcubeu s-a lansat și în România

de Sînziana Popescu
Ora de lectură
Ora de lectură

Dragi prieteni, voi profita de faptul că mi-am resuscitat blogul ca să vă spun aici tot ce n-am mai apucat să vă spun aseară. Iertare, dar copiii erau dornici să asculte povestea și, de bună seamă, ei au avut prioritate. În primul rând, aș vrea să vă mulțumesc că ați reușit să ajungeți ieri la Biblioteca Națională a României, Ludoteca „Apolodor din Labrador”, adică într-un loc nou și frumos, dar în care nu s-au mai organizat până acum lansări de carte. În plus, ați venit în timpul săptămânii și la o oră mai puțin prietenoasă, una la care cei mai mulți dintre părinți erau încă la serviciu, iar copiii pe la școli și grădinițe.

Deci, celor care s-au învoit de la job pentru lansarea noastră, mii de îmbrățișări și vă rămân datoare!

Despre povestea „Mașinuța Curcubeu” aș fi avut să vă spun doar câteva vorbe, că este o pledoarie pentru adevărata prietenie, știți voi, cea care ne ajută să ne reinventăm, să devenim mai buni, mai cuminți, mai politicoși, mai atenți la nevoile celor din jur, cea care colorează lumea în care trăim. Pentru că – nu-i așa? – o lume fără prieteni este o lume în alb și negru. Însă, despre povestea din spatele poveștii, adică despre felul în care am ajuns să scriu „Mașinuța Curcubeu”, mi-ar fi plăcut să vă pot spune ceva mai multe. Nu mai știu precis când anume m-am apucat s-o scriu, să tot fi trecut vreo șapte anișori de atunci, dar țin minte că am scris-o jucându-mă. Da, m-am jucat împreună cu băiatul meu, Matei, cu mulți ani în urmă, pe vremea când el era un prichindel de vârsta micuților prezenți ieri la lectură. Acum e adolescent, construiește roboți și e mare amator de literatură SF, dar pe atunci era doar un prichindel și, desigur, un ilustrator desăvârșit. Așa că, după ce eu am scris povestea, pe vreo trei foi veline, el a ilustrat-o, am capsat-o frumos, iar ediția princeps a acestei cărți a rămas pentru totdeauna în arhiva familiei noastre. După o vreme, i-am trimis o primă versiune și lui Răzvan Penescu de la Editura LiterNet, iar el a publicat-o în secțiunea „Atelier”, ba chiar, de curând, a și încurajat traducerea ei în limba cehă (ÄŒerné autíčko). Traducerea îi aparține Jarmilei Horáková.

Apoi anii au zburat, iar eu aproape că uitasem de povestea lui Matei și a prietenei lui năzdrăvane, aka Mașinuța Curcubeu. Și vreau să vă mărturisesc că deja nu mai speram ca povestea aceasta să ajungă vreodată să vadă lumina tiparului într-o formulă atât de fericită. Și încă la o editură străină, una de peste mări și țări, adică la editura suedeză pionier press. Dar se pare că am avut mare noroc, pentru că anul trecut când am fost invitată în Suedia de către domnul Larry Lempert, fostul director al Bibliotecii Internaționale din Stockholm, am cunoscut-o pe Arina Stoenescu, publisher pionier press, și ne-am împrietenit. După ce m-am întors acasă, la câteva luni, Arina mi-a scris că ar vrea să traducă în limba suedeză și să publice la editura ei o poveste de-a mea. Bineînțeles că în prima fază i-am trimis alte povești. Uitasem complet de mașinuță. Dar Arina a insistat pentru „o poveste mai scurtă, scrisă special pentru cititori foarte tineri”, o poveste ușor de ilustrat, pentru că ea își dorea să promoveze în Suedia și un scriitor român, dar și un ilustrator român. Și așa a ajuns în echipa noastră tânăra, simpatica și foarte talentata ilustratoare Irina Maria Iliescu, pe care mă bucur că am cunoscut-o și căreia îi mulțumesc din suflet pentru ilustrații. Apoi norocul nu ne-a părăsit, pentru că proiectul nostru a primit și sprijinul Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), iar anul acesta, în luna septembrie, în cadrul Târgului Internațional de carte de la Göteborg, „Mașinuța Curcubeu / Lilla RegnbÃ¥gsbilen” a avut parte de o primă lansare. Vă mulțumesc că ați fost alături de noi ieri, la lansarea din România, și sper să îndrăgiți cartea noastră. Pentru cei care n-au reușit să ajungă ieri, am pus deoparte pe SoundCloud o înregistrare a poveștii. Audiție plăcută!

 

Portretul autorului

este creatoarea seriei fantasy Andilandi, despre aventurile din Celălalt Târâm ale unor copii „încercați” de invidie, egoism sau lipsă de încredere în sine. Dar nu puțini dintre vizitatorii noștri o cunosc și drept autoare de teatru pentru prichindei sau de cărți bogat ilustrate, pentru copii mai mici. Sînziana Popescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Literatură pentru Copii și Tineret, membră DacinSARA și a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ”“ De basm.

Alte pagini semnate de Sînziana Popescu pe Tărâmul lui Andilandi.

1 comentariu la “Mașinuța Curcubeu s-a lansat și în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *